Fájdalom enyhítése

Depresszió fájdalmának csökkentése

Tünetek

A depressziónak sokféle tünete van. A leggyakoribbak a következők:

 • Állandó lehangoltság, az örömszerző tevékenységek és a nemi élet iránti csökkent érdeklődés.
 • Jelentős testsúlyváltozás.
 • Álmatlanság vagy túlzott aluszékonyság.
 • Mindennapos fáradtságérzet.
 • „Minek élek?” -érzés, illetve indokolatlan bűntudat.
 • Összpontosítási és döntésképtelenség.
 • Öngyilkossággal, halállal kapcsolatos visszatérő gondolatok.

Kialakulása

Az átmeneti szomorúság, lehangoltság a mindennapi élet része, s nem szabad összekeverni a depressziós betegséggel. Erről akkor van szó, ha a felsorolt tünetek közül öt vagy több legalább két héten keresztül tartósan fennáll. Olykor a depresszió nyilvánvaló kiváltó tényezők nélkül jelentkezik, máskor valamilyen külső körülmény, például állás vagy hozzátartozó elvesztésének hatására lép fel. Hormonzavar – például pajzsmirigybetegség – is előidézheti.

A súlyos depresszióra jellemző a letargia, az alvási szokások vagy az étvágy megváltozása, a reménytelenség érzése és a nagyfokú döntésképtelenség. Ilyen állapotban mindegy, mit csinálunk, ezek a nyomasztó érzések nem múlnak el.

A mániás depressziós betegséget a depressziós és eufórikus érzelmi állapotok váltakozása jellemzi. A páciensek általában úgy írják le ezt a kóros állapotot, mintha érzelmi hullámvasúton ülnének: a legmélyebb kétségbeesést és reménytelenséget kitörő örömmámor váltja fel, majd az eufóriából ismét depresszióba zuhannak. A depressziónak ez a formája nemritkán súlyos ideg-összeroppanással kezdődik.

Mit tegyünk?

Először is fontos, hogy tudatosítsuk: a kóros depresszió nem csupán egy lelkiállapot, hanem betegség, amely szakszerű, orvosi kezelést igényel. Ennek ellenére a beteg is sokat segíthet. A rendszeres testmozgás, például a kocogás, a kerékpározás, a tempós séta hatékony ellenszere az enyhébb depressziónak, mivel serkenti a szervezet természetes antidepresszánsainak, az endorfinoknak a termelődését.

A téli depresszióban szenvedőkön segíthet, ha minél többet tartózkodnak a napon, különösen a reggeli órákban, esetleg felszerelnek olyan speciális világítótesteket, amelyeket kimondottan a szezonális depresszió ellensúlyozására fejlesztettek ki. A közérzetet nagyban javíthatja a társasági élet (akár a családi együttlét is), vidám filmek nézése vagy szórakoztató könyvek olvasása. Ezek azonban csak akkor hatékonyak, ha szakszerű orvosi kezeléssel egészülnek ki.

Veszélyeztetett csoportok

Évente több százezren esnek átmeneti vagy tartós depresszióba. A betegség kétszer annyi nőt érint, mint férfit; a depresszió valamilyen formáján a nők 20, a férfiak 10, a serdülők 5%-a esik át életének bizonyos szakaszában. Ezek az adatok világszerte hasonlóak.

Bár a depresszió kiváltó oka nem tisztázott, a kutatók feltételezik, hogy öröklött tényezők is szerepet játszhatnak kialakulásában, ugyanis jellemző rá a családon belüli halmozódás. Egyik gyakori típusa, a szezonális vagy téli depresszió (SAD) a téli hónapokban jelentkezik, amikor rövidebb ideig van világos; ez a probléma többnyire az északi tájakon élőket sújtja. Akik fogékonyak rá, azoknál minden évben menetrendszerűen fellép.

Forradalmi újdonságok

Egy újabb vizsgálat kimutatta, hogy a mágneses agystimulálásnak (NIMBS) nevezett fájdalommentes módszer értékes kisegítője lehet az antidepresszáns gyógyszereknek a súlyos depresszió kezelésében. A vizsgálat során a célszemélyek egy sor olyan kezelésen estek át, ahol a fejük tetejére helyezett mágneses tekercsből jövő impulzusokkal stimulálták az agy bizonyos területeit.

Az ilyen terápiában részesült pácienseknél – akik gyógyszereket is szedtek – jelentős javulás volt tapasztalható azokhoz a betegekhez képest, akiket csak gyógyszerekkel kezeltek. Ráadásul a NIMBS-terápiában részesült páciensek közül senki sem szorult rá elektrosokk-kezelésre (ECT), szemben a csak gyógyszert szedőkkel, akik közül sokaknál szükségessé vált ez a beavatkozás.

Kezelés

Gyógyszerelés:

Az antidepresszáns gyógyszereknek három nagy csoportjuk van:

 • A triciklikus antidepresszánsok emelik a noradrenalin nevű ingerületátvivő vegyület szintjét az idegsejtek közötti résekben.
 • MAO-gátlók, amelyek gátolják a monoamino-oxidáz (MAO) nevű enzim működését. Ez az enzim bontja az agyban a noradrenalint és a dopamint, amely vegyületek kulcsszerepet játszanak a hangulat alakításában. E készítmények egy része bizonyos élelmiszerekkel, például állott sajtokkal, belsőségekkel, vörösborral életveszélyes kölcsönhatásba léphetnek, mert ekkor emelik a vérnyomást. Gondosan be kell tartani a gyógyszer tájékoztatóban lévő információt.
 • Szelektív szerotoninújrafelvétel-gátlók (SSRI), az antidepresszáns készítmények legújabb generációja. A hangulat befolyásolásában ugyancsak kulcsszerepet játszó idegrendszeri vegyület, a szerotonin szintjét emelik az idegek közti résekben. E gyógyszerek táplálkozási zavarok, többek között a bulimia kezelésére is használatosak.
 • Lítium, amely kis adagokban szedve elősegíti a mániás depressziós betegségre jellemző szélsőséges hangulati kilengések kiegyenlítését. A carbamezepine nevű antiepilepsziás szernek is van hasonló hatása.

Pszichoterápia:

Az ún. interperszonális terápia (IPT) és a kognitív terápia a depresszió kezelésére használatos két leghatékonyabb pszichoterápiás gyógymód. Az IPT a személyes kapcsolatok javítására törekszik azáltal, hogy segít megértetni a páciensekkel lelki betegségük és érzéseik természetét. A depresszió kezelésében alkalmazott kognitív terápia arra törekszik, hogy a páciens elsajátítsa, miként korrigálhatja gondolkodásmódjának azokat a torzulásait, amelyek az önbecsülés hiányát eredményezik. A betegek általában hétről hétre házi feladatot is kapnak, amelynek keretében fel kell ismerniük és korrigálniuk kell gondolkodásmódjuk hibás részeit.

Elektrosokk-terápia (ECT):

Nagyon hatékony azok számára, akik súlyos pszichotikus depresszióban szenvednek, és az öngyilkosság gondolatával is foglalkoznak. A betegnek érzéstelenítőt és izomlazítót adnak, majd a koponyájára tett elektródákkal áram-impulzusokat közölnek. Az áramütés hatására görcsroham lép fel, amely átmeneti emlékezetkiesést okoz. Rendszerint több kezelésre is szükség van ahhoz, hogy a depresszió teljesen elmúljon. Noha az elektrosokk sok laikus számára riasztó, ez a beavatkozás gyorsan és figyelemreméltóan hatékonyan enyhíti a súlyos depressziót. Az emlékezet 3-6 hónap alatt teljes mértékben regenerálódik.

Állandó rosszkedv? Talán dysthymia…

A dysthymia, vagyis kóros lehangoltság a depressziónál kevésbé intenzív, de annál tartósabb állapot. Kezelés nélkül felnőtteknél legalább két évig, gyerekeknél, serdülőknél egy évig elhúzódhat, s az alábbi tünetek közül legalább kettőt produkál egyidejűleg:

 • étvágytalanság vagy túlzott étvágy
 • álmatlanság vagy aluszékonyság
 • kimerültség
 • az önbecsülés hiánya
 • figyelem-összpontosítási nehézség vagy döntésképtelenség
 • reménytelenség érzése

Figyelem!

Évente több mint ezren követnek el öngyilkosságot, ami az első tíz halálok között szerepel. Az öngyilkosságok száma a tizenévesek és fiatal felnőttek között riasztó mértékben nő. Ha valaki öngyilkosságon gondolkozik, sokat beszél róla, azt mindig vegyük komolyan – az orvos, pszichológus gyors beavatkozása ilyenkor életet menthet.

Komplex kezelés

Számos kutatási eredmény szerint a klinikai depresszió kezelésének leghatékonyabb módja a pszichoterápia és az antidepresszáns gyógyszerek kombinálása.

Megelőzés

Azok, akiknek családjában hajlam mutatkozik a depresszióra, vagy akiknél más módon, de jelen vannak a betegség kockázati tényezői, csökkenthetik a betegség kialakulásának valószínűségét azáltal, hogy rendszeresen mozognak és mértékletes, kiegyensúlyozott módon próbálnak az élethez viszonyulni. Az idejében alkalmazott ellenlépésekkel megelőzhetjük az enyhe depresszió súlyosbodását.

Alternatív terápiák

 • Gyógynövénygyógyászat: Az orbáncfüvet és a SAM-e nevű táplálékkiegészítőt a természetes gyógymódok hívei széles körben használják az enyhe depresszió kezelésére. Egyes kutatási eredmények szerint ezek éppolyan hatékonyak, mint a receptre kapható antidepresszánsok némelyike, ám más vizsgálatok semmiféle hatásukat nem mutatták ki. A megfelelő eredmény eléréséhez az orbáncfű napi adagját úgy kell megállapítani, hogy hatóanyagából, a hypericinből 1-2,5 mg jusson a szervezetbe. Ginkgo bilobával együtt alkalmazva hatékonysága fokozható, javulás már 4-6 hét után mutatkozik. A SAM-e ajánlott napi adagja 400-800 mg.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.