Egészségügyi kérdezz-felelek

Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis)

Segíthetnek az antibiotikumok az orrmelléküreg gyulladásomon?

Lehetséges, amennyiben az ön betegségét baktériumfertőzés okozza (de nem használnak, ha a probléma vírus vagy gombafertőzés következménye), ám orvosának nem ezekkel a szerekkel kellene először próbálkoznia.

Több nagy orvosi szervezet is azt javasolja, hogy heveny orrmelléküreg gyulladás esetén használjon vény nélkül kapható vagy vényköteles orrdugulás elleni orrcseppet, antihisztaminokat és sós vizes orrspray-t, majd szükség esetén szteroidos orrspray-t, amellyel csökkenthető az orr melléküregeiben kialakult gyulladás és duzzanat. Antibiotikumokat csak súlyos esetekben szabad használni, amelyek más kezelésre nem reagálnak.

Gyógyszer nélkül: Fogyás

Ha önnek jelentős túlsúlya van, és nyugtalan láb szindrómával (RLS) küszködik, a kettő között össze­függés lehet. Egy nagyszabású elemzés azt találta, hogy a 30-at meghaladó testtömegindexű (BMI>30) személyeknek közel másfélszer akkora esélyük van az RLS-re, mint az alacsonyabb BMI-jű társaiknak. De számít a derékbőség is: minél magasabb az értéke, annál, nagyobb önnél az RLS kockázata. Az összefüggés oka a dopamin nevű agyi vegyület, amelynek szintje a túlsúlyos és az RLS-sel élő szemé­lyeknél is alacsonyabb a normálisnál.

Mi a különbség a meghűlés és az orrmelléküreg-gyulladás között?

Bár a tünetek egy része kimerültség, erőtlenség, orrdugulás hasonló, orrmelléküreg gyulladás esetén nyomást, fájdalmat és érzékenységet tapasztal az arcában vagy homlokában, illetve gyakran a fogaiban és a felső állkapcsában is. Orrmelléküreg-gyulladáskor a főleg a szem körül, illetve a halántékban jelentkező fejfájás is gyakoribb, mint meghűléskor, emellett jellemző rá a sűrű, zöldes vagy sárga színű orrváladék. A láz is gyakoribb kísérőjelensége az orrmelléküreg gyulladásnak, mint a meghűlésnek.

Milyen kockázata lehet a krónikus orrmelléküreg-gyulladás elleni műtétnek?

Az elzáródott orrmelléküregek megtisztítására a leggyakrabban endoszkópiás módszert alkalmaznak. A fülorrgégész vékony, száloptikával ellátott csövet helyez fel az orron át az orr melléküregeibe, és a csövön keresztül bevezetett speciális műszerekkel távolítja el onnan a váladék eltávozását akadályozó hegszövetet vagy polipokat.

A műtétet követő néhány napban számítania kell némi vérzésre és kellemetlen érzésre, fájdalomra, emellett akár két héten keresztül is igen fáradtnak érezheti magát.

Hiba lenne: túl korán orrmelléküreg-műtétet kérni

A krónikus orrmelléküreg-gyulladás elleni műtét valószínűleg semmivel sem hatásosabb a gyógy­szeres kezelés és a rendszeres, sós vizes orröblítés kombinációjánál. Ezt állapította meg a kétféle mód­szert összehasonlító kisszámú tanulmány egyike, amelyben a kutatók 90, krónikus orrmelléküreg-­gyulladásban szenvedő személyt osztottak be vélet­lenszerűen a műtéti, illetve a gyógyszeres (3 hóna­pig használt antibiotikum, naponkénti sós vizes orröblítés, és szteroidos orrspray) csoportba.

S hogy mit jelent mindez? Azt, hogy csak az után válassza az operációt, hogy elég hosszú ideig próbálkozott minden egyéb megoldással.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.