Egészségügyi kérdezz-felelek

Sehogyan sem akar elmúlni a köhögésem. Szükségem van mellkasi röntgenre?

A krónikus köhögés gyakori oka lehet a reflux betegség (gastroesophagealis reflux, GERD), mely miatt gyomorsav áramlik a nyelőcsőbe. Ilyenkor a köhögés kora reggel és éjszaka súlyosabb. Megtudhatja, hogy önnél GERD váltjae ki a köhögést, ha két hétig H2receptor blokkolót (cimetidin, ranitidin, famotidin) vagy protonpumpagátlót (pantoprazol, rabeprazol, ezomeprazol, lanzoprazol, omeprazol) szed a gyomorsav mennyiségének csökkentésére. Ha a köhögés ettől megszűnik, gyomornyelőcső reflux a probléma.

A nem múló köhögést olyan egyéb rendellenességek is okozhatják, mint az allergia miatti váladékcsorgás a garatban, asztma, vagy a dohányosoknál gyakori krónikus obstruktív légúti betegség (COPD).

Rák vagy TBC jelei

Ha köhögés közben úgy érzi, nem kap levegőt, vért köhög föl, esetleg indokolatlan mértékű súlycsökkentést tapasztal, feltétlenül keresse fel orvosát. Ezek a tünetek együttesen súlyos betegségre, például tuberkulózisra vagy rákra utalhatnak.

További gyakori kérdés:

Nem tudom abbahagyni a köhögést. Köze lehet ehhez az új vérnyomáscsökkentőnek, amelyet nemrég kezdtem szedni?

Igen, ha az új gyógyszer az ACE gátlók közé tartozik (például enalapril, kaptopril, perindopril, ramipril vagy lizinopril), ezeknek a készítményeknek ugyanis gyakori mellékhatása a köhögés. Sokan épp ezért hagyják abba a szedésüket. Vizsgálatok szerint az angiotenzin llreceptor blokkolók (ARB) ugyanolyan hatékonyan csökkentik a vérnyomást, miközben nagyon kicsi a köhögés jelentkezésének kockázata. Ha önnél ACE gátlóval lehet összefüggésben a probléma, kérje meg orvosát, hogy váltsanak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.