Gyermekbetegségek

Tuberkulózis (tbc) gyermekkorban

Fertőző betegség, bármelyik életkorban elő­fordulhat, a világ bármely részén. Manapság leginkább a szegény országok népességét sújtja, de nemrégiben újra megjelent az iparosodott országokban is, olyan mérték­ben, hogy világszerte évente 8-12 millió új megbetegedést regisztrálnak, és 3 millióan halnak meg ebben a betegségben.

Okai

A fertőzést a Koch-baktérium okozza, vagy más néven a Mycobacterium A fertőzés levegő útján ter­jed, a beteg ember köhög, tüsszent vagy esetleg csak beszél, és a baktériumokat szétszórja a levegőben. A gyermekek nehezen fertőznek, mert az ő tüdősérüléseik „zártak”, azaz nem érintkeznek közvetlenül a levegő útjával, kevésbé bőséges a váladé­kuk és kevesebbet köhögnek.

A fertőzött emberek kevesebb, mint 10%-ában válik aktívvá a bacilus, és csak ekkor fertőz, vagyis pusztán akkor, amikor a betegség tünetei megnyilvánulnak. Az esetek több mint 90%-ában nem alakul ki a betegség, és a bacilus inaktív marad akár egészen az illető élete végéig.

A tuberkolózis lehetséges okai

Tbc okai

Tünetek

Ha a szervezetben megta­padt, akkor akár évekig inaktív maradhat a bacilus. Ebben az időszakban a fertőzött ember nem mutat semmilyen tünetet, nem beteg, nem fertőz, és általában pozitív bőrtesztet mutat (azaz a bőr alá bejuttatnak kis mennyiségű tubercolint – a bacilusból kivont protein – és 48-72 órán keresztül figyelik a reakciót, hogy vörösödik-e: ha egy bizonyos mértéket meghalad, azt jelenti, hogy az adott ember már találkozott a tbc baktériummal és kifejlődtek benne a meg­felelő antitestek).

Annak az esélye, hogy élete során tbc-s megbetegedés fejlődik ki benne kevesebb, mint 10%. Ha a betegség megjelenik, általános tünetei vannak: étvágytalanság, fáradékonyság, esti órákban jelentkező láz, izzadás.

Ezen kívül a tbc által megtámadott szervek különféle tüneteket produkálnak:

  • Tüdőtuberkulózis esetén a nagyobb gyerekeknek hőemelkedése van, köhögnek, orrváladékuk sárgásfehér, időnként véres, a kisebb gyerekeknél a tünetek sokkal súlyosabbak.
  • Az agyhártya-tbc esetén görcsök, hányás, aluszékonyság vagy éppen túlérzékenység, a koponyaidegek paralízise, nyaki merevség jellemző.
  • Más érintett szervek lehetnek a vese, a csontszövet, a nyirokcsomók.

Diagnózis

A tünetek alapján állítható fel, valamint akkor, ha bizonyosak vagyunk benne, hogy a beteg egy fertőzött emberrel találkozott. Ezek után mellkasröntgent készítenek, bőrtesztek végeznek, és a vi­zeletből vagy a váladékból kimutatják a Koch-bacilust.

Terápia

A tbc ma már megfelelő anti­biotikumos kezeléssel gyógyítható. A be­tegséget először gyógyszerekkel (isoniacid, rifampicin, piracinamid, streptomicin, etambutol különféle kombinációkban) megtámadják, majd következik a szinten tartó fázis, ami 6 hónaptól két évig tarthat. A beteg szerv jellegzetessége szerint változó a kezelési idő. Nagyon fontos, hogy a beteg ne szakítsa meg a terápiát, ne hagyja abba hamarabb, nehogy a baktériumok kifejlesszék az el­lenállást a gyógyszer ellen, és aztán később leküzdhetetlenek legyenek.

Megelőzés

Ügyeljünk a személyes tisztálkodásra, a kiegyensúlyozott étrendre, ezzel már csökkenthetjük a betegség elka­pásának esélyét. A betegség elterjedtebb a szegény országokban, illetve a fejlett országok alacsonyabb társadalmi osztá­lyainak körében.

Klinikai szempontból a megelőzést az je­lenti, hogy minél korábban diagnosztizálják a betegséget, és korán megkezdik a speciális kezelést. Minden gyermek, aki kapcsolatba került egy tbc-s felnőttel bőrteszten, esetleg mell kasröntgenen esik át. Ha olyan személy kerül kapcsolatba fertőzött emberrel, aki korábban már átesett a tuberkulózison, akkor is 6-12 hónapig tartó megelőző gyógyszeres kezelést kell kapnia. Ha a bőrteszt negatív (vagyis a gyermek még nem találkozott a bacilussal), akkor indokolt lehet a védőoltás

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.