Általános egészségi állapot

Vöröslik vagy viszket a szeme? Nem mindegy, hogy milyen szemcseppet választ!

Nem is olyan régen a közeli patika polcain mindössze néhány üveg szemcsepp árválkodott, amelyeket többnyire az esti kimaradások másnapján jelentkező fáradt, „véreres” szemek kezelésére használtak. Ilyenek ma is kaphatók, de mellet­tük megjelentek azok, amelyek enyhítik a szemviszketést és a szinte járványszerű szemszárazságot. Szükség is van rájuk?

Túlzásba vihető a szemcsepphasználat?

IGEN Bár a szemcseppek megszüntetik a szem kivörösödését, túlzásba vitt haszná­latukkal ellenkező hatást lehet elérni: irritációt, vérerességet.

A szem érzékeny szerv: könnyen irritációt okozhat a füst, a légszennyeződés, az uszoda vizének klórtartalma vagy akár egy hosszú este a tévé előtt. A szemet védő kötőhártyát ap­ró hajszálerek, kapillárisok há­lózzák be. Az irritáló anyagok hatására a kapillárisok kitágul­nak, és a szem, mint egy tér­kép, tele lesz vörös vonalakkal.

A kivörösödést megszüntető szemcseppek olyan anyagot tartalmaznak, amely összehúz­za az ereket. Ettől azok kevés­bé látszanak, és eltűnik a szem vörössége. Ám a hatás átmene­ti, és hamar elmúlik. A túl gya­kori használat pedig bume­ránghatással jár: a kapillárisok még jobban kitágulnak, és ör­dögi kör alakul ki.

A bumeránghatás elkerülésé­re ne használjon kivörösödés elleni szemcseppet napi néhány alkalomnál többször. Egyes szemészek egyáltalán nem ajánlják ezeket a szemcseppeket, hanem inkább azt, hogy ki kell deríteni, mi okozza az irri­tációt, és meg kell szüntetni az okot. A megmagyarázhatatlan hátterű szempirosság hátteré­ben fertőzés vagy más, súlyos rendellenesség is állhat. Ha nem múlik el, orvoshoz kell fordulni.

Bármelyik szem­csepp megszünteti a viszketést és a könnyezést?

NEM Az allergiás szemtüne­tek ellen csak az erre a célra kialakított szemcseppek hatásosak.

Akinek szénanáthája van, tud­ja, hogy az orrfolyás és a tüsszögés csak a dolog egyik része. A pollennel való találko­zás hisztamintermelést indít be a szervezetben: ez az anyag nemcsak az orr járatokban okoz gyulladást, hanem a szemben is. Minél gyulladtabb a szem, annál jobban viszket, könnyezik és bedagad. A hisztamin ellen nem hatásosak a szemkivörösödést kezelő szem­cseppek.

A szem könnyezése ellen a szájon át bevett antihisztaminok – például a loratadin -használnak. Egyes vizsgálatok szerint még gyorsabb hatást le­het elérni a vény nélkül kapha­tó, antihisztamint tartalmazó szemcseppekkel. Olvassa el a betegtájékoztatót, hogy tartal­maz-e a szer feniramint vagy antazolint: ez a két antihisztamin szerepel a leggyakrabban az allergia elleni szemcseppek összetevői között. A baj az, hogy ezek a szemcseppek áltaIában kivörösödés elleni hatóanyagot is tartalmaznak, és mint láttuk, az ilyen ható­anyagok gyakori használata csak ront a helyzeten. Ezért a kombinált szemcseppeket is csupán rövid ideig, néhány napig szabad használni, ha egyáltalán szükség van rájuk.

Az egyetlen kivétel a ketotifen: ez a szemcsepp az Egyesült Államokban és néhány más országban is vény nélkül kap­ható, és nem tartalmaz kivörö­södés elleni hatóanyagot. Hár­mas csapást mér viszont az allergiára: antihisztamin-hatású, stabilizálja a hízósejteket (amelyek allergiás tüneteket okozó anyagokat termelnek) és csökkenti a gyulladást. Ha allergiás szemtünetei vannak, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, hogy ajánlja-e Önnek a ketotifent, és meg­éri-e megvenni, mert jóval drá­gább, mint az antihisztamin-tartalmú egyéb szemcseppek.

Használ a műkönny?

IGEN Ha azonban napi né­hány alkalomnál gyakrabban van rá szükség, szemorvos­hoz kell fordulni, mert a nagyfokú szemszárazság betegség jele lehet.

A szemnek egész nap könnyes­nek kell lennie, akkor is, ha nem szomorkodunk. A könnyet mirigyek termelik, hogy védőréteget képezzen a szemet elölről fedő kötőhártya felszí­nén, nedvesen és tisztán tartsa azt és lemossa róla a kóroko­zókat. Egyesek szemében túl kevés könny termelődik, vagy a könny túl gyorsan elpárolog. Ha csak időnként érzi, hogy száraz a szeme, segíthet a műkönny. Készüljön azonban fel, hogy ez viszonylag drága, ha­tása pedig korlátozott.

A műkönny hidrogéleket tartalmaz, amelyek segítségé­vel műkönny hosszabb ideig marad a szem felületén, bár az Illinoisi Egyetem szemésze, dr. Sandeep Jain szerint ezzel együtt is csak rövid ideig tart a nedvesítő hatás, és naponta több alkalommal újból kell belőle a szembe csöppenteni. A nagyobb viszkozitású műkönnykészítmények hatása tovább tart, de drágábbak is. Némelyik 20-30 percre is elhomályosíthatja a látást, mondja a szemész. A gélek és kenőcsök még ennél is hosszabb ideig okozhatnak homá­lyos látást. Ezért a legjobb le­fekvés előtt alkalmazni őket.

A tartósítószerek is problé­mát okozhatnak. Egyes szem­cseppek benzalkónium-kloridot tartalmaznak, amely irritálhatja a nagyon száraz szemet. Inkább olyan szem-cseppel próbálkozzon, amely tartósítószerként nátrium-perborátot vagy polikvaternium-l-et tartalmaz. A legjobb azonban, ha hajlandó még egy kicsivel többet költeni, és egy­szer használatos adagolóban kapható, tartósítószertől men­tes cseppeket használ.

Ha naponta négynél több­ször kell csöppentenie, fordul­jon orvoshoz. A tartósan szá­raz szem olyan betegségek jele lehet, mint a rosacea vagy a Sjögren-szindróma.

Jó tanács

A szemcseppekre vonatkozó betegtájékoztatókban egy alkalomra szólóan általában egy-két csepp használatát ír­ják elő. A szakemberek szerint azonban egy csepp is elég. Az átlagos szerekből egy csepp 35-50 mikroliternyi, de elér­heti a 75 mikrolitert is. A kötő­hártyát már 30 mikroliter folyadék befedi, a második csepp tehát biztosan mellé­csorog, és csak kidobott pénzt jelent.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.