Egészségügyi kérdezz-felelek

Milyen gyakran szedhetek biztonságosan savlekötőket?

A használati útmutatóban foglaltak betartása esetén a VNK savlekötők általában akár 2 héten át is biztonsággal szedhetők. Ha az égető fájdalom ez után sem múlik el, ideje tanácsot kérnie háziorvosától, milyen életmódbeli változtatások, illetve gyógyszerek segíthetnek kezelni és megszüntetni a gyomorégés okát.

Van azonban néhány dolog a VNK savlekötőkkel kapcsolatban, amit tudnia kell. Ha kalcium-karbonát alapú szert használ, ügyeljen arra, hogy a teljes kalciumbevitele közel legyen a csontok egészsége érdekében javasolt napi 1100-1200 milligramhoz, és semmiképpen se lépje túl a biztonságos mennyiség felső határát, a napi 2500 milligrammot.

Egyetlen savlekötő tablettában akár 400 milligramm kalcium is lehet, ezért ilyenkor érdemes csökkenteni vagy abbahagyni az egyéb kalciumos étrend kiegészítők szedését. Ha túl sok kalciumot visz be kiegészítőkkel, az hosszabb távon egy túladagolásos rendellenesség, a vesére ártalmas hiperkalcémia kialakulásához vezethet.

Figyeljen oda a nátriumtartalomra is!

Egyes savlekötőkben adagonként akár 500 milligramm is lehet ebből az ásványi anyagból, ami közel negyede az ajánlott napi bevitelnek. Ha ügyelni próbál a nátriumbevitelére, válasszon inkább nátriumszegény változatokat!

Hiba lenne…: nyugtatót szedni gyomorégés esetén

Egy nagyszabású felmérés szerint azok, akik az elal­vás megkönnyítése céljából a benzodiazepinek közé tartozó gyógyszereket (pl. alprazolam) szednek, 50 százalékkal, nagyobb valószínűséggel tapasztal­nak éjszakai gyomorégést, mint az ilyen gyógyszert nem használók. Más kutatások szerint ezek a vény­köteles szorongás elleni szerek ellazítják a gyomor­szájat, azaz a nyelőcsövet a gyomortól elválasztó, gyűrű alakú záróizmot.

Jobbak-e az új savcsökkentő gyógyszerek a hagyományos savlekötőknél?

Hatékonyabbak, de nem kockázatmentesek. Étkezés előtt fél órával bevéve az olyan blokkolók, mint a Cimetidin, a famotidin, a nizatidin vagy a ranitidin az emberek nagyjából felénél segítenek enyhíteni a gyomorégéses tüneteket. Ezek a szerek valóban hatásosak a tünetek gyors enyhítésére, de hosszú távon jobban működnek az ún. protonpumpagátlók, melyek viszont Magyarországon vényköteles készítmények. A protonpumpagátlók teljesen leállítják a gyomorsav-termelést, és gyakran írják fel őket súlyos gyomorégés az úgynevezett refluxbetegség kezelésére. Ez lehetővé teszi, hogy regenerálódjanak a nyelőcső gyomorsav által károsított szövetei.

Orvosa hozzájárulása nélkül ne szedjen 14 napnál hosszabb ideig H2-blokkolókat vagy protonpumpa-gátlókat, mivel még a vény nélkül kapható változatoknak is súlyos mellékhatásaik lehetnek. Egy vizsgálat szerint például a H2-blokkolók 2,4-szeresére növelik a demencia kialakulásának kockázatát azon 65 év feletti személyek esetében, akik legalább 2 éven át folyamatosan szedik azokat. Mindkét gyógyszertípus használóinál 4,5-szer nagyobbnak találták a B6-vitaminhiányt, valószínűleg az alacsonyabb savszint csökkentette a felszívódást.

A protonpumpagátlók tartós használata növelheti a tüdőgyulladás kockázatát. Egy nemrég közzétett vizsgálat szerint pedig a protonpumpa-gátlókat, illetve H2-blokkolókat legalább két éven át szedőknél 30, illetve 18 százalékkal nőtt a combnyaktörés kockázata. A vizsgálatok szerint a protonpumpagátlók befolyásolhatják a csontok kalciumfelvevő képességét.

Érdemes tudni: Egyes savlekötők hatékonyabbak a többinél

Jobb eredményre számíthat, ha olyan savlekötőt választ, amelynek összetevői között alginsav is talál­ható. A vegyület habos gátat képez a gyomorban, amely megakadályozza a gyomorsav visszatolulását. A Baylor Főiskola kutatói tíz klinikai vizsgálatot elemezve megállapították, hogy az ilyen tartalmú savlekötők 60 százalékkal csökkentették az enyhe gyomorégést, míg az alginsav nélküli készítmények mindössze 11 százalékkal.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.