Gyermekbetegségek

Távollátás okai és kezelése gyermekeknél

Csakúgy, minta rövidlátás- és az asztigma­tizmus, ez is látáscsökkenés. Újszülött- és kisgyermekkorban normális, később pedig kinövi. A rövidlátással ellentétben a tá­vollátásnál a gyermek közelre lát rosszul, és távolra jól.

Okai

A távollátást az a tény okozza, hogy a szemgolyó túl rövid ahhoz, hogy a fénysugarakat megfelelően a retinára fóku­szálja. Az első életévekben ez a szemgolyó lassú kifejlődése miatt van, a növekedéssel viszont ez a hiba csökken, mert a szem teljesen kifejlődik. A megfelelően kifejlő­dött szemnél a távol látást a szaruhártya és a szemlencse hibája okozhatja, vagy olyan betegségek (veleszületett vagy szerzett), amelyek ezeket a szerveket érintik.

Távollátó szem

Tünetek

Úgy jelentkezik, hogy a fóku­szált kép nem a retinára, hanem mögéje vetítődik, a tárgyakat ezért homályosan látja. Ha a távollátás meghaladja az 5-6 dioptriát, a gyerek szeme fáradt, piros, kancsalít, mindezekkel a tünetekkel próbálja korrigálni a távollátást.

Diagnózis

A távol látó gyereket sokkal nehezebb felismerni, mint a rövidlátót. Mindaddig, amíg nem használja közeli dolgokra a látását, nincs semmi gyanús jel. A diagnózis akkor lesz könnyebb, ha a távollátó gyereknek meg kell erőltetnie a szemét azért, hogy egy közeli rajzot vagy írást megnézzen.

Terápia

Hároméves kor előtt nincs szükség a távol látás korrekciójára, később viszont elengedhetetlen, hogy elkerüljük pél­dául a szem megerőltetése miatti fejfájástól. és a látásprobléma miatt fellépő nehézségeket pl. az iskolában. A szemész szakorvos a gyermek megvizsgálása után előírja a megfelelő gyógymódot.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.