Egészségügyi kérdezz-felelek

Szemcsés érzés van a szememben

Megsérült valami?

Lehetséges. Ha kontaktlencsét hord, és túl hosszú ideig hagyta a szemén, szaruhártya gyulladás (keratitis) nevű fertőzés alakulhatott ki. A szaruhártya horzsolás azonban olyan felszíni sérülés, amit valamilyen idegen test például a körmünk okoz. A szemcsés, szúró érzés egyik legegyszerűbb magyarázata ugyanakkor a szemszárazság, amikor nem termelődik a szaruhártya nedvesen tartásához elegendő könny.

Hasonló tüneteket okozhat, ha nem is túl gyakran, a felszíni pontszerű szaruhártya gyulladásnak nevezett átmeneti állapot. Lényege, hogy a szaruhártya felszínén egyes sejtcsoportok elhalnak, s a szúró érzés mellett a szem bevörösödik, könnyezik, és érzékennyé válik a fényre. A kiváltó okok között szerepelhet fertőzés, szemszárazság, bent felejtett kontaktlencse, vagy túl sok napfény.

Vény nélkül kapható műkönny és receptköteles szemcseppek, kenőcsök segíthetnek ezeknek a problémáknak a kezelésében, de fontos, hogy először az orvos felállítsa a helyes diagnózist.

A szemem vörös és viszket. Allergiás vagyok?

Lehet, de ha nincs pollenszezon, illetve ha a tünetek nem szűnnek, akkor sem, ha nem tartózkodik allergének közelében, valószínűleg inkább kötőhártya gyulladása van. Ezt az állapotot, amely fényérzékenységgel is együtt járhat, allergiák, vírus vagy baktériumfertőzések válthatják ki.

Ha valóban erről van szó, váladékozás is jelentkezni fog, amitől reggel összeragadt szempillákkal ébredhet. Antibakteriális szemcseppre vagy kenőcsre lehet szükség a gyógyuláshoz, ezért keresse fel orvosát. Ha használ kontaktlencsét, ne viselje egy darabig, és tegyen meleg borogatást becsukott szemére. Gyakran mosson kezet, és ne nyúljon a szem környékéhez.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.