Egészségügyi kérdezz-felelek

Vörös volt a székletem! Ez azt jelenti, hogy rákos vagyok?

Ha tegnap este céklát evett, megnyugodhat, a növény egyik összetevője ugyanis általában élénkpirosra színezi a székletet. Ha a magyarázat nem ilyen egyszerű, a vérzés valószínűleg aranyérre, a végbélnyílás körüli vénák duzzanatára, esetleg végbélrepedésre utal, melyeket sokszor a székelés közbeni erőlködés (vagy terhesség) okoz. Mindenképpen vizsgáltassa ki.

A fentieken kívül szabad szemmel észlelhető vérnyomok diverticulosis (a vastagbélfal kitüremkedéseinek gyulladása) és fertőzés miatt jelenhetnek meg. Vastagbélrák esetén azonban gyakran nem látható a székletben lévő vér.

Miért fájdalmas számomra a székletürítés?

Feltehetően aranyér okozza a panaszt. Székletlágyító gyógyszerek segítségével csökkentheti a szorulást, ülőfürdővel pedig a fájdalmat. Ez utóbbihoz ne készítsen túl forró vizet, és 1520 percig maradjon benne. Léteznek a vécéülőkére erősíthető, ülőfürdőhöz való eszközök is: érdemes utánanézni gyógyászati segédeszközöket árusító boltokban.

A recept nélkül kapható aranyér elleni kenőcsök még hatékonyabban enyhíthetik a fájdalmat, a viszketést és a duzzanatot. A gyakori székrekedés megszüntetése érdekében fogyasszon több gyümölcsöt és zöldséget, és igyon sok vizet. A finomított lisztből készült termékek helyett térjen át a teljes kiőrlésű lisztből készült, rostban gazdagabb termékek fogyasztására.

A fenti módszereket érdemes néhány napig folytatni. Ha a fájdalom ezt követően sem szűnik, menjen el orvoshoz. Végbélrepedés, végbélgyulladás, kelés, székletpangás (coprostasis, amikor a víz fokozott visszaszívódása következtében a széklet egyre jobban besűrűsödik, és nehezen ürül, sőt akár bélelzáródás is kialakulhat) állhat súlyosabb esetben, a tünet hátterében.

Egy ideje székrekedésem van. Lehet ennek valamelyik gyógyszer az oka?

Igen. Sok gyógyszer okozhat székrekedést, különösen az opiát fájdalomcsillapítók, mint a morfin, az oxikodon, a fentanil, a hidromorfon, a dihidrokodein, a buprenorfin és a tramadol, az antihisztaminok, az antipszichotikumok, a vas, valamint a kalcium csatornablokkolók, például az amlodipin és a diltiazem. Ezek mellé a készítmények mellé ezért fontos székletlágyítót és hashajtót, elsősorban szennát is szedni. Vizsgálatok kimutatták, hogy az opiátkezelés miatt kialakult szorulás esetén az életmódbeli változtatások több víz, gyümölcs és zöldség fogyasztása, testmozgás  szinte teljesen hatástalanok maradnak.

A szenna pirosra festheti a vizeletet, emiatt azonban nem kell aggódni. Figyeljen viszont arra, hogy ne szedje túl sokáig, mert jelentősen megváltoztathatja a vastagbél nyálkahártyáját, hasmenést és a csontállomány csökkenését okozhatja, egy idő után pedig a belek hozzászoknak, és nem tudnak normálisan működni. Győződjön meg arról, hogy orvosa számon tartja, hogy mióta használja.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.