Egészségügyi kérdezz-felelek

Születésszabályozás

Biztonságosak a menstruációt felfüggesztő fogamzásgátlók?

A nyújtott ciklusú fogamzásgátló tabletták a hónap minden napján lassan, egyenletesen, megszakítás nélkül ösztrogén és progeszteron hormonokat adagolnak, így tulajdonképpen soha nincs menstruációs ciklus. A hagyományos tabletták szedése mellett ezzel szemben azért jelentkezik a rendszeres vérzés, mert a havi adag háromheti hormontartalmú, és egyheti hormonmentes tablettát tartalmaz.

Érthető, ha a menstruáció felfüggesztésének ötlete idegenkedést vált ki, a módszer azonban teljesen biztonságos. A tabletták hatására a méhnyálkahártya elvékonyodik, és nem arról van szó, hogy a menstruációs vérzés nem ürül ki a szervezetből, hanem eleve nem is jelentkezik. A havi ciklus ilyen szüneteltetésének nincsenek ismert egészségi kockázatai, és a mellékhatásokat tekintve sem veszélyesebb a hagyományos, szájon át szedett fogamzásgátlóknál.

Akárcsak ez utóbbiak, úgy tűnik, a nyújtott ciklusú tabletták sem befolyásolják tartósan a termékenységet; a nők 95 százalékánál a pirulák szedésének abbahagyása után 60 nappal helyreáll a peteérés. Az egyetlen különbség, hogy a folyamatos fogamzásgátlás esetén gyakoribb az áttöréses vérzés: az ilyen módszerrel védekező nők 20 százaléka, vagyis minden ötödik személy egy évvel a szedés megkezdése után is tapasztal ilyet.

A közelmúltban abbamaradt a menstruációm. Szükséges továbbra is fogamzásgátlót szednem?

Mindenképpen. A menopauzához közeledve nem szűnik meg a teherbeesés lehetősége, hiszen a peteérés folytatódik, még akkor is, ha a vérzések már rendszertelenek. A fogamzásgátló szedése a menstruáció teljes elmaradása utáni 1 évig javasolt. Amikor egy ideje már nincsenek ciklusok, érdemes felkeresnie orvosát, aki vérvizsgálattal meg tudja állapítani, hogy változókorban van-e.

A tizenévesek után a második helyen a menopauza előtt álló nők körében leggyakoribb a nem várt terhesség. Ebben a korban azonban sokkal nagyobbak a veszélyek: megnő a születési rendellenességek és a halvaszületés kockázata, illetve a menopauzát megelőző években teherbe eső nőket jobban fenyegetik az olyan súlyos komplikációk, mint a terhességi magas vérnyomás (preeklampszia).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.