Egészségügyi kérdezz-felelek

Miért lett rekedt a hangom?

Amennyiben nem erőltette meg kiabálással vagy hangos énekléssel a hangszálait, azok valamilyen vírus miatt lehetnek gyulladtak. Krónikus orrgarat folyás [PND (postnasal drip)] szindróma, amikor az orrban és a garatban lévő mirigyek fokozottan termelnek váladékot és az lecsorog a garatba] vagy egyszerű orrfolyás is rekedtté teheti a hangot.

Hosszabb időn át tartó rekedtség estén

Ha azonban több mint két hete tart ez az állapot, máshol kell keresni az okot. Egyik lehetőség, hogy reflux betegség (GERD) következtében a torokba jutott gyomorsav irritálja a hangszalagokat, melyeken polipok, csomók, sőt apró fekélyek alakulhatnak ki. A GERD-re más jelek is utalhatnak, így a krónikus köhögés, torokköszörülés, váladékképződés, esetleg csomó érzése a torokban. Keresse fel orvosát, ha a rekedtség 2 héten belül nem múlik el.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.