Fájdalom enyhítése

Idegen test az orrban

Tünetek

  • Fájdalom és dugulás, rendszerint az egyik orrlyukban.
  • Az érintett orrlyukból sűrű, gennyes, kellemetlen szagú váladék szivárog.

Veszélyeztetett csoportok

Legtöbbször kisgyerekeknél vagy értelmi fogyatékosoknál fordul elő, de megtörténhet bárkivel.

Kialakulása

Leggyakoribb oka, hogy egy kisgyerek borsót, babot vagy hasonló tárgyat dug be az orrába, ahol az beragad, és fájdalmat, irritációt, duzzanatot okoz. Az egyre jobban beágyazódó tárgy gyulladást vált ki, aminek a jele sűrű, sárga, bűzös orrváladék. Ha a feldugott idegen test szerves anyag és rothadásnak indul, a bűz még erősebb.

Mit tegyünk?

Ne piszkáljuk, mert csak még beljebb nyomjuk az idegen testet. Vigyük a gyereket fül-orr-gégészhez.

Kezelés

Ha az idegen test csak rövid ideje került be az orrüregbe, az orvos sasfogó vagy csipesz segítségével ki tudja venni. Ha a tárgy már hosszabb ideje az orrban van, és szilárdan beágyazódott a nyálkahártyába, érzéstelenítésre, akár még altatásra is sor kerülhet. A beavatkozás után az orrüreget átöblítik, és antibiotikumot írhatnak fel.

Megelőzés

A kisgyermekek élvezetet találnak testük felfedezésében, ami azzal is jár, hogy apró tárgyakat dugnak testük nyílásaiba. Ne tartsunk apró tárgyakat a kicsik közelében, s nagyon korán tanítsuk meg őket arra, hogy soha ne dugjanak semmit a szájukba, orrukba, fülükbe, fenekükbe.

Figyelem!

Ha csak az egyik orrlyukból távozik gennyes váladék, annak valószínűleg idegentest az oka. Mielőbb vigyük a gyereket orvoshoz, különben a fertőzés akár az arcüregre is átterjedhet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.