Egészségügyi kérdezz-felelek

Teendők vészhelyzetben – baleset, vérzés, mentők

Honnan ismerhetem fel a valódi vészhelyzetet?

Ha a kérdés egyáltalán felmerül, annak valószínűleg nyomós oka van. Dr. Bret Nicks, a Wake Forest Egyetem Baptista Gyógyászati Központjának baleseti orvosa és igazgatóhelyettese azt tanácsolja, ilyenkor ne kételkedjünk önmagunkban. „Bár sokan nehezen hiszik el, hogy komoly veszéllyel állnak szemben mondja Dr. Nicks , a sürgősségire érkezők évente mindössze 10-12 százalékánál bizonyulnak vaklármának a tünetek.” Röviden tehát azt mondhatnánk, hallgasson az ösztöneire.

Amit tilosIndoklásA helyes reakció
Megmozdítani a beteget nagyobb esés vagy súlyos baleset után.Lehet, hogy eltört a nyaka vagy a háta; a törött borda átszúrhatja a tüdőt; tovább súlyosbíthatja a törést.Hagyja, ahogy van. Ha az illető veszélyben van (például kigyulladt a kocsi), kerítsen három-négy járókelőt, akikkel ki tudják emelni anélkül, hogy a testének, különösen a nyakának a helyzetén változtatnának.
Elsősegélyben részesíteni a sérültet, mielőtt hívná a 112-t.Lehet, hogy ösztönösen rögtön tenni szeretne valamit, de az a legfontosabb, hogy a szakszerű segítség minél hamarabb megérkezzék.Mindenekelőtt telefonáljon, vagy kérjen meg erre valakit.
Visszautasítani az orvosi ellátást, miután balesetet szenvedett.Vészhelyzetben a szervezete adrenalint és más fájdalomcsillapító hatású hormont termel, melyek miatt esetleg nem érzi a súlyos sérülésből adódó fájdalmat.Hallgassa meg a kiérkező egészségügyi szakembereket. Fogadja meg a tanácsukat, főként, ha további kivizsgálás céljából szükségesnek tartják, hogy kórházba vigyék.
Mély sebből kihúzni a kést, fémdarabot vagy botot.Megsérülhet valamelyik szerv vagy csillapíthatatlanná válhat a vérzés.Óvatosan helyezzen valamilyen ruhát vagy kötést a kiálló tárgy köré, hogy elállítsa a vérzést, és gondoskodjon arról, hogy amennyire csak lehet, a sérült nyugodt és mozdulatlan maradjon a segítség megérkezéséig.

További támpontként pedig hozzátehetjük: általában akkor kell szakemberhez fordulni, ha úgy érzi, nem ura egy adott helyzetnek például nem tud elállítani egy vérzést, valaki eszméletlen, a stroke jeleit észleli (ilyen az összefolyó, elkent beszéd), olyan személynél jelentkezik roham vagy hirtelen, erős fejfájás, akinél egyik sem szokott, esetleg súlyos fájdalomról van szó a mellkasban, bal karban vagy az állkapocsban. Ami az égési sérüléseket illeti, ha a két egymás mellé helyezett kezénél nagyobb felület érintett, minden kétséget kizáróan sürgősségi ellátásra van szükség.

Mikor kell egy vágást összevarrni? Honnan tudhatom, hogy egy sérüléssel a balesetire kell-e mennem?

Ha a vágás kicsi, egyszerű a helyzet: fertőtlenítőszerrel tisztítsa meg a környékét, majd tegyen rá steril kötést. Nagyobb sebeknél folyó vízzel abban az esetben tisztítsa ki a sebet, ha abba durva szennyeződés került: sár, kavics, üvegdarab. Egyéb esetben elégséges a bőrfelület fertőtlenítése, majd steril kötése mull lappal, amelyet pólyával vagy ragtapasszal rögzít. A sebbe ne tegyen vagy szórjon semmilyen anyagot (kivéve a harapott sebet)! Amennyiben az alábbiakban felsorolt négy eshetőséget észleli, feltehetően össze kell varrni a bőrt, ezért menjen a sürgősségi osztályra.

Lépések vérzéskor:

 1. A vágás az arcon vagy a test más látható részén van (a szakszerűen ellátott sebnek várhatóan kisebb és szebb maradandó nyoma lesz).
 2. A vágás mély  ezt onnan tudhatja, hogy amikor kimossa, sárgás szövet látható benne.
 3. A sárgás szövet nem más, mint a bőr alatti zsírszövet, s ha ide sikerül piszoknak vagy baktériumnak behatolnia, súlyos fertőzés alakulhat ki.
 4. Nehéz a vágás két oldalát összecsípni, illetve egyből újra szétnyílik a seb.
 5. A vágás olyan területen van, amelyet gyakran mozgat vagy hajlít (az öltések vagy más rögzítési módok megakadályozzák, hogy a seb újra kinyíljon).

Ha közvetlen nyomásgyakorlással nem tudja csillapítani a vérzést, hívjon mentőt! A legjobb, ha a sérülés után minél hamarabb ellátják a sebet. A legtöbb esetben 68 órán belül magától záródni kezd, tehát fontos, hogy még ez előtt eljusson a baleseti osztályra, ahol szakszerűen kitisztítják és összevarrják. Ennél később (valamint, ha a vágás környéke rendkívül piszkos), az összevarrás azzal a veszéllyel jár, hogy baktériumok maradnak bent, és súlyos fertőzés alakul ki. Az arcon, különösen a szem környékén keletkezett vágásokhoz plasztikai sebészre lehet szükség; a sürgősségi osztályon segíthetnek ennek eldöntésében.

Milyen esetekben menjek ügyeletre vagy vigyek be valakit autóval, és mikor kell kihívni a mentőket?

Mindenekelőtt el kell döntenie, hogy elég lélekjelenléte van-e a biztonságos vezetéshez. A Sürgősségi Orvosok Amerikai Testülete továbbá az alábbi szempontok mérlegelését javasolja.

 • Ön szerint a beteg állapota életveszélyes lehet?
 • Tart attól, hogy a beteg mozgatása további sérülésekhez vezet?
 • A távolság vagy a közlekedési viszonyok késleltethetik a beteg kórházba jutását?
 • Előfordulhat-e, hogy a beteg állapota miatt esetleg nem tud kellően odafigyelni a vezetésre?

Ha a válasz mindegyik kérdésre „nem”, akkor nem kell mentőt hívni, autóval is bemehetnek a kórházba.

Mire számítsak, amikor fel kell hívnom a 112-t?

Minden bizonnyal ideges lesz, szerencsére senki életében nem kerül sor gyakran ilyen hívásra, így nem is vagyunk gyakorlottak benne. Fel fognak tenni néhány kérdést: Mi történt? Hol történt?

Hány sérült van? Milyen súlyos az állapotuk? Műszaki mentés szükségese? Mi a beteg neve? Mennyi idős? Meg kell adnia az ön nevét és telefonszámát. Ha otthonról telefonál, meg kell adni a pontos címet, és valószínűleg el kell mondania, hogyan lehet bejutni abba a helyiségbe, ahol a beteg van. Amennyiben egy közúti baleset helyszínéről kezdeményezi a hívást, meg kell tudnia mondani, hol található a legközelebbi lehajtó, és hogy ön az autópálya melyik oldalán áll.

Számítania kell rövid szünetekre, amíg a diszpécser rögzíti az adatokat, de hagyja, hogy ő irányítsa a beszélgetést, és csak akkor tegye le a telefont, amikor ő elköszönt. Ne nyugtalankodjon, ha úgy érzi, túl sok idő megy el, hiszen a segélyhívó munkatársa közben értesítette a mentőegységeket, és a segítség már úton van.

Tipp! Szülőknek érdemes gyermekeikkel eljátszani képzeletbeli segélyhívó telefonhívásokat.

Tény vagy tévhit?: A 112 nem aktivált mobilról is hívható

Tény. A mobilszolgáltatóknak törvény írja elő, hogy a 112 tárcsázásával kezdeményezett segélyhíváso­kat bármilyen feltöltött és jel fogadására képes készülékről továbbítaniuk kell. Hasznos lehet egy régi telefont az autó elsősegélydobozában tartani csak ne felejtse el időnként feltölteni, és vegye szá­mításba, hogy mivel szám nem tartozik hozzá, ha megszakad a vonal, nem tudják visszahívni, önnek kell újra próbálkoznia.

Kihívtam a mentőket, mit tegyek, amíg várunk rájuk?

Mindenekelőtt gondoskodjon arról, hogy a beteg a lehető legkényelmesebben helyezkedjen el, például támassza alá a fejét vagy segítsen neki felülni (amennyiben eszméleténél van). Ha a szabadban vannak, és hideg van, takarja be pokróccal, kabáttal. Az otthonában, ha vannak kisállatai, biztonságos helyre zárja el őket a mentősök érkezése előtt, hogy ne szaladgáljanak kibe, ha ki kell támasztani az ajtót a szakemberek szabad mozgása érdekében. Sötétben kapcsolja fel a kinti világítást.

Ellenőrizze, hogy az autója nincs-e útban, és a mentő elég közel tud-e megállni az ajtóhoz. Távolítson el minden esetleges akadályt a házon belül is, végig a beteghez vezető útvonalon. Tolja arrébb az asztalokat, székeket, hogy a kerekes hordágyat toló mentősök elférjenek. És közben folyamatosan figyelje a beteget.

Azt hallottam, van egy újabb, könnyebb újraélesztési technika. Ez miben más, és hogyan kell csinálni?

Mivel sokan idegenkednek a szájon át történő lélegeztetéstől, az Amerikai Vöröskereszt szerint elegendő a mellkasi kompresszió alkalmazása is. „Többek számára leküzdhetetlen akadályt jelent egy másik ember szájába lélegezni mondja Dr. Gordon Ewy, az Arizonai Orvostudományi Egyetem professzora és vezető kardiológusa.  Vizsgálatok kimutatták, hogy a mellkasi kompreszszió elég az életben tartáshoz, amíg az orvosi segítség rövid időn belül megérkezik” teszi hozzá. Az új módszert könnyű megjegyezni és kivitelezni is.

Kövesse az alábbi lépéseket, ha egy felnőtt elájul, leáll a légzése, és nem reagál:

 • Hívja a 112-t, vagy kérjen meg erre valakit.
 • Fektesse a beteget a talajra, a hátára.
 • Tegye egymásra a két kezét a beteg mellkasán, a mellbimbók vonalában.
 • Nyomja le a mellkast kb. 5 cm mélyen, majd engedje fel.
 • Ismételje percenként százszor. (Különös egybeesés, hogy a Bee Gees együttes Stayin’ Alive című számának éppen megfelelő az üteme.) Ez nagy erőkifejtést igénylő, fárasztó tevékenység; ha lehet, időnként váltsák egymást egy másik járókelővel.

Vízből kimentett személyek és gyermekek esetében nem hagyható el a hagyományos újraélesztési (CPR) technika befújásos lélegeztetése.

Több középületben és bevásárlóközpontban láttam defibrillátort, de nem merném használni őket, mert attól félek, hogy inkább kárt okoznék vele a betegnek.

Természetesen javasolt elvégezni valamilyen minősített elsősegély tanfolyamot, de az automata külső defibrillátorokat (AED-k) eleve úgy tervezték, hogy könnyű és biztonságos legyen a használatuk. A legtöbb készülék hangutasításokkal segíti lépésről lépésre, hogy mit kell tennünk. Az AED-k a mellkasra helyezett elektródapáron keresztül elemzik a beteg szívritmusát, felismerik a kamrafibrillációt; beépített biztonsági rendszerük pedig kizárja a véletlen vagy indokolatlan sokk leadását. Általában diagramok jelzik rajtuk, hogy hol és hogyan kell pulzust mérni, csatlakoztatni a vezetékeket és feltenni az elektródákat.

Ha van rá lehetőség, kérjen meg valakit, hogy kezdje el az újraélesztést (CPR) a mellkas kompresszióval, amíg ön előkészíti a defibrillátort. Ha szükséges, törölje szárazra a beteg mellkasát, és távolítsa el a szőröket azokról a helyekről, ahová az elektródákat kell tenni (az AED-khez gyakran mellékelnek borotvát erre a célra). Az utasításoknak megfelelően helyezze fel az elektródapadokat, és kapcsolja be a készüléket. Várjon, amíg jelez, hogy sokkra van szükség.

Érdemes tudni: A mobiltelefonos elsősegély-kalauz remek kapaszkodót nyújthat vészhelyzet esetén

Az okos telefonokra letölthető Elsősegély – Mit kell tennem? Alkalmazás a leggyakoribb betegségekre vonatkozóan (szívinfarktus, stroke, vérzés, sérülés, csonttörés, égés, mérgezés, vegyszer, áramütés, szem­sérülés, fulladás, légutak, ájulás, hő ártalmak, roham, görcs, cukorbetegség) igen hasznos információkkal szolgál. Itt megnézheti a felsorolt betegségek legjel­lemzőbb tüneteit, ellátását. Tanácsot kap mentőhívás teendőire, az újraélesztés folyamatára vonatkozóan. Megkeresheti a tartózkodási helyéhez legközelebb lévő kórházat és a legközelebb elérhető defibrillátort.

Hogyan készülhetek fel előre egy egészségügyi vészhelyzetre?

Tartson feltöltött, rendszeresen átnézett elsősegélykészletet az otthonában, autójában, lakókocsijában, hajójában vagy más gyakori tartózkodási helyén. Összeállíthatja saját kezűleg, vagy megvásárolhatja a komplett szettet; az a lényeg, hogy az alábbiak ne hiányozzanak belőle.

 • Recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók, például ibuprofen, Paracetamol, aszpirin.
 • Ragtapasz.
 • Fertőtlenítőszer.
 • 10×10 cm-es mull lap.
 • Rugalmas pólya.
 • Különböző méretű kötszerek, pólyák.
 • Biztosítótű.
 • Instant hideg borogatások.
 • Eldobható gumikesztyűk.
 • Csipeszek.
 • Tompa hegyű olló kötszerekhez.
 • Hőmérő.
 • Kenőcségésre, rovarcsípésre.
 • Antihisztamin, pl. difenhidramin, loratadin, levocetirizin írja fel a helyi kórház, mérgezési központ, mentők, háziorvos, gyermekorvos, tűzoltók, rendőrség telefonszámait, és ezt a papírt is tartsa az elsősegélydobozban. Mindezt kiegészítheti a családtagok orvosi adataival, jelenleg szedett gyógyszereik és allergiáik felsorolásával..

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.