Veszélyes vagy biztonságos

Vitaminok és ásványi anyagok szedésének kockázatai

Vény nélkül kaphatók, ott vannak közvetlenül a fogkrémek mellett. Némelyikük úgy néz ki, mint Frédi, a kőkorszaki szaki. De a vitaminok és az ásványi anyagok úgyis teljesen biztonságosak, nem igaz? Lassítsunk egy kicsit! Noha Ön is több olyan okos embert ismer, aki ilyeneket szed, e táplálékkiegészítők bizonyos adagokban, bizo­nyos körülmények között veszélyesek lehetnek. Néha akár ölhetnek. Sőt még olyan régi barátok is Ön ellen fordulhatnak, mint a C- és az E-vitamin.

Jelenthetnek kocká­zatot a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó táplálék­kiegészítők?

Bár legtöbbjük csak nagy dózisban veszélyes. A kormány úgyis ügyel arra, hogy a drogériák polcain so­rakozó vitamin- és ásványianyag-tabletták hatékonyságát és biztonságosságát gondosan ellenőrizzék, nem igaz? Nem bizony!

Ha eddig Ön is így gondolta, nincs oka szégyenkezésre.

Egy felmérés azt találta, hogy az emberek több mint 50 százalé­ka szerint a táplálékkiegészítők (a vitaminoktól kezdve a gyógynövényeken át a halolaj-kapszulákig) ugyanolyan ellen­őrzési és jóváhagyási eljáráson mennek át, mint a gyógysze­rek.

Ez azonban nemcsak az Egyesült Államokban nincs így, hanem sok más országban sem. Az FDA nem szabályozza ezeket a termékeket, s általá­ban csak akkor lép közbe, ha a gyártók megalapozatlan állí­tásokat terjesztenek (mondjuk „hét nap alatt kigyógyít a rák­ból”), vagy – ez persze nagyon ritka – ha „hullani kezdenek” a fogyasztók egy termék szedésétől.

Mindez azt jelenti, hogy a fogyasztók és orvosaik döntik el, jó ötlet-e szedni egy bizonyos táplálékkiegészítőt. Szerencsére a vitaminok és ásvá­nyi anyagok döntő többsége csak akkor veszélyes, ha rend­kívül nagy adagban tartalmaz­nak bizonyos tápanyagokat, vagy ha valaki túl sokat szed belőlük.

Könnyű túladagolni a vitaminokat és az ásványi anyagokat?

Sajnos bizonyos vita­minokból és ásványi anyagok­ból nagyon is könnyű „mega-dózisokat” szedni. Egyes, táplálékkiegészítőket gyártó cégek „a több jobb” módszerrel próbálják lenyű­gözni a fogyasztókat. Nem kell sokat keresgélni ahhoz, hogy olyan multivitaminokat vagy egyetlen tápanyagot tartalma­zó készítményeket találjunk, amelyekben a hatóanyagok szintje megközelíti vagy akár meghaladja a megengedett leg­nagyobb napi beviteli értéket.

Az utóbbi évek új kutatási eredményei megdöbbentő dol­gokra derítettek fényt az egy­kor teljesen biztonságosnak vélt táplálékkiegészítőkről. Egyik sem rázta föl azonban a közvéleményt annyira, mint a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatóinak 2004. évi vizsgálata, amelyet 136 000 fő bevonásával végeztek.

Kutatási eredmények! Kide­rült, hogy azok körében, akik mindennap 400-800 NE E-vi­tamint tartalmazó táplálék­kiegészítőt szedtek (jellemzően ennyi van a vény nélkül kapha­tó készítményekben), nagyobb volt a korai halálozás kockáza­ta, mint placebót szedő társaik esetében.

Mivel az 1990-es években az E-vitamin volt a táplálékkiegészítők sztárja, s több tucat kisebb esetszámú vizsgálat állította róla, hogy a szívbetegségtől a demenciáig sokféle betegség megelőzésére van kedvező hatással, ez az eredmény megrengette a vita­minhívők közösségét.

Kutatási eredmények! Nem sokkal később dán kutatók a Journal of the American Medical Association című szaklapban számoltak be arról, hogy a béta-karotint, A-és E-vitamint tartalmazó antioxidánsok szedésének semmi­lyen kézzel fogható előnye nem volt a kutatásban részt vevők számára, sőt kismértékben még a halálozás kockázatát is növelték. (A C-vitamint szedők vonatkozásában sem tapasztal­tak előnyöket, igaz, ott hátrá­nyokra sem bukkantak.)

Tartsa tehát észben ezeket az eredményeket, amikor az újsá­gokban a legújabb „csodavita­minról” vagy ásványi anyagról olvas. Ahogy egyre több kuta­tást végeznek, a ma szuper­tápanyagai a holnap gyilkos piruláinak bizonyulhatnak.

Tényleg muszáj az orvos véleményét kérni táplálék­kiegészítők szedése előtt?

Sok gyakori táplálék­kiegészítő van, amely veszé­lyes kölcsönhatásba léphet bizonyos vényköteles gyógy­szerekkel. A táplálékkiegészítők meg­zavarhatják vagy fokozhatják a vényköteles gyógyszerek ha­tását, s ez veszélyes következ­ményekkel járhat. A folsav például kölcsönhatásba léphet a görcs elleni gyógyszerekkel. Ha pedig alvadásgátlót szed, mint a warfarin vagy az aszpi­rin, ne szedjen mellé fokhagymát, halolajat vagy ginkgo bilobát, mivel ezek fokozhat­ják annak hatását. A túlzott mértékű alvadásgátlás pedig agyvérzést okozhat.

Vigyázat! Az amerikai Országos Egész­ségügyi Intézet (NIH) jelentése szerint ha Ön koleszterinszint­ csökkentő sztatinokat szed és niacinnal csökkenti a szívbe­tegség kockázatát, akkor ke­rülje az antioxidáns táplálék­kiegészítőket (amelyek C- és E-vitamint, szelént és béta-ka­rotint tartalmazhatnak). Ezek ugyanis csökkenthetik a „jó” HDL-koleszterinszintnek a sztatinok és a niacin hatására bekövetkező növekedését.

Végül pedig a dohányosok ne szedjenek olyan táplálék­kiegészítőt, amelyben 3000 NE-nél több az A-vitamin (vagy a béta-karotin) – ez a multivitaminokra jellemző mennyiség. Több vizsgálat is megállapította, hogy a nagy adag béta-karotint tartalmazó táplálékkiegészítők szedése a dohányzók körében növeli a tüdőrák kockázatát – ám ha a béta-karotin élelmiszerekből, például spenótból, kelkáposz­tából, tökből vagy sárgaba­rackból származik, akkor sem­milyen veszélyt nem jelent.

Mennyi a túl sok?

Az alábbi táblázat ismerteti néhány gyakori tápanyagnak az Amerikai Tudományos Akadémia által meghatározott megengedett legnagyobb – napi beviteli – értékét, és azt is, hogy mi történ­het, ha napokon vagy heteken át túllépi ezt az értéket (MLÉ). Ezek nem az ajánlott napi adagok, hanem azok a felső határértékek, amelyeket sohasem szabad túllépnie.

TÁPANYAGNAPI MLÉ* Mi TÖRTÉNHET AZ MLÉ TÚLLÉPÉSEKOR?
A-vitamin15 000 NEHányinger, hányás, homályos látás, fejfájás, csökkent csontsűrűség, fejlődési rendellenességek.
B3-vitamin (niacin)35 mgKivörösödés, kiütések, hányinger, májkárosodás.
B6-vitamin100 NEA kéz- és a lábfej zsibbadása, idegkárosodás.
B9-vitamin (folsav)1000 mgEgészen addig elfedheti a B12-vitamin hiányát, amíg mara¬dandó idegrendszeri károsodás nem keletkezik.
C-vitamin2000 mgHányinger, vesekő, fokozott vasfelvétel.
D-vitamin2000 NEHányinger, hányás, székrekedés, gyengeség; okozhat rendellenes szívritmust, szellemi zavartságot és vesekárosodást is.
E-vitamin1500 NE Szédülés, kimerültség, fejfájás, gyengeség, homályos látás.
Gátolhatja más vitaminok felszívódását; alvadásgátló gyógy-szerekkel együtt szedve belső vérzéseket vagy agyvérzést okozhat. E-vitaminból már napi 400 NE szedése is növelheti a korai halálozás kockázatát.
Kalcium2500 mgCsökkentheti más ásványi anyagok felszívódását; vesekő, rossz veseműködés.
Vas45 mgA vas idővel felhalmozódhat a szervezetben, s májkárosodást vagy májzsugort okozhat, vagy károsíthatja a szívet és a hasnyálmirigyet, elsősorban az arra hajlamos betegekben.
Magnézium350 mgHányinger, zavartság, hasmenés, hasi görcsök, izomgyengeség, alacsony vérnyomás, szabálytalan szívritmus, vesekárosodás.
Szelén400 mgHányinger, hányás, hasmenés, hajhullás, körömtöredezés, a kéz- és a lábfej zsibbadása.
Cink40 mgNoha általában csak szélsőségesen nagy mennyiség - napi 300-1000 mg - fogyasztása esetén okoz gondot, a túl sok cink hányingert, hányást, hasmenést, fejfájást okozhat, és az immunrendszer működését is ronthatja.

* a megengedett legnagyobb beviteli érték

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.