Fittség

Hogyan maradjunk biológiailag fiatalok?

Szervezetünk annak megfelelően lesz idősebb vagy fiatalabb, hogy miképpen bánunk vele.

Miért öregszünk?

Először is tisztába kell jönnünk azzal, hogy mik a korai öregedést okozó tényezők, majd változtassunk ezeken. Ilyen a dohányzás, a düh, a stressz, a félelem, a gond, a negatív gondolkodás, az alkohol, a túlsúly, a negatív önkép, a túl kevés testmozgás, az agresszió, a kisebbségi érzés, a helytelen táplálkozás, a kellemetlen munkahely vagy állás, a tudatlanság és az öntudat hiánya, a kábítószer, a humor hiánya, a ridegség, a helytelen nézetrendszer, a nem elégséges szellemi tréning.fiatalsag-titka

Segít a táplálkozás?

Próbáljuk meg optimálisan kihasználni a táplálkozást. Délelőtt fogyasszunk kizárólag gyümölcsöt, és igyunk zöld teát. Lássuk el szervezetünket megfelelő mértékű táplálékkiegészítővel, azaz vitaminokkal, ásványi sókkal, antioxidánsokkal, hormonokkal és nyomelemekkel. Fontos emellett a szervezet rendszeres savtalanítása, ásványi sókkal való ellátása, továbbá a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás.

Érjük el ideális testsúlyunkat és őrizzük meg életünk során. Felejtsük el a fogyókúrákat, gondosan változtassuk meg étkezési szokásainkat.

Bánjunk takarékosan a zsírral, a cukorral és a sóval. Lehetőleg minél többször hagyjuk el a vacsorát.

Fontos a testmozgás!

Éljünk a „százévesek titkával”: végezzünk örömmel testmozgást. Tilos a kimerítő mozgás, a lényeg a kitartáson van. Végezzünk naponta 30 perces mozgást az aerob területek igénybevételével, azaz gyalogoljunk, kerékpározzunk, kocogjunk, táncoljunk, végezzünk kerti munkát, vagy ugráljunk tíz percet a trambulinon. Eddzük mindennap egyensúlyérzékünket, és naponta egyszer izzadjunk le.

Optimalizáljuk életünk minden vetületét. Hagyjuk ott kellemetlen állásunkat, és válasszunk olyan munkát, ami örömmel tölt el. Éljünk harmonikus, örömteli kapcsolatban egyszerűen annak révén, hogy mi magunk ideális partnerré válunk. Biztosítsunk magunknak kellő pihenőidőt. Találjuk meg a magunknak megfelelő életritmust, s éljünk annak megfelelően.

Számít a hangulat!

Fiatalos hölgy

Sajátítsunk el mindennap valamit újat. Találjuk meg azt, ami lelkesíteni tud. Optimalizáljuk önképünket, s legyünk önmagunk legjobb barátja. Nevessünk és énekeljünk mindennap, teremtsünk tudatosan jó hangulatot.

Találjunk magunk számára kellemes hobbit – egész életünkre. Gyakoroljuk optimista beállítottsággal, „életművészként” az „élvezet művészetét”. Zenéljünk, vagy hallgassunk rendszeresen jó zenét. Kössünk és tartsunk fenn tartalmas baráti kapcsolatokat. Váltsunk bérletet a boldogságra, legyünk egész egyszerűen boldogok. Éljünk örökös belső boldogságban, egyszerűen „meseszerűen”.

Figyeljünk a szellemi törvényekre, és kövessük testünk üzeneteit

Legyünk tisztában azzal, hogy minden betegségnek megvan a maga oka, s valamennyi gyógyítható. Alkalmazzuk a tudomány legkorszerűbb vívmányait. Éljünk a pszichoterápia eszközeivel, engedjük el múltunk felesleges dolgait, s éljünk „könnyedén”. Biztosítsunk magunknak jólétet, és képezzük folyamatosan magunkat, ez fiatalon tart.

Ezentúl döntsünk mindig helyesen. Határozzuk meg mi magunk tudatosan várható élettartamunkat. Attól öregszünk, ha azt várjuk, hogy megöregedjünk. A gondolat, hogy megöregszünk, önmagában öregít. Ne gondoljunk arra, hogy meg fogunk öregedni, maradjunk fiatalok!

Tudatos táplálkozás használatának helyes útja

BoldogságBoldogságtól hízunk?

Még aki boldog és elégedett, az is folyton eszik. Hogyan lehetséges ez? Az az igazság, hogy gondolkodás nélkül vesszük magunkhoz a táplálékot, anélkül hogy figyelnénk arra, milyen hatással lesz szervezetünkre az a sok minden, amit lenyelünk.

Az amerikaiak mindless eatingnek nevezik ezt az állapotot, ami tudattalan táplálkozást jelent, a tudatos táplálkozás tökéletes ellentétét. Azt az állapotot jelöli, amikor fogalmunk sincs arról, milyen hatással van a szervezetünkre és egészségünkre mindaz, amit lenyelünk. Kutatók bebizonyították, hogy egy ember képes egyetlen nap leforgása alatt kb. 250-féle ennivaló közül választani. Pontosan ezért is vagyunk a folyamatos stimuláció börtönébe zárva, hiszen körül vagyunk véve előre gyártott, agyonreklámozott ételekkel, mesterséges aromákkal, illatokkal, színezékekkel.

Miért hat étkezésünkre a környezetünk?

Éhségérzetünk és jóllakottságunk mechanizmusa mára már teljesen összezavarodott, hiszen a körülöttünk levő világ nem teszi lehetővé, hogy étkezésünk a klasszikus, létfenntartó funkciót töltse be. Manapság, sajnos, a bennünket körülvevő környezet nemhogy segítene, inkább ront a helyzetünkön.

Az ennivaló kitüntetett szerepe hatalmas teret enged a félkész élelmiszerek és készételek gyártásának. Az a fogyasztó, akinek gyomra gyakorlatilag határtalan, és akkor is folytatja az evést, amikor már jóllakott, a legjobb fogyasztó. Számára készülnek az egyre újabb és „még jobb” ételcsodák. Elég piacra dobni a mágikus terméket, és várni, hogy a halacskák ráharapjanak a csalira.

Megtanulni és felismerni ezeket a csapdákat, ez az első és legnagyobb lépés azon az úton, hogy lefogyjunk, vagy ne hízzunk meg.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.