Egészségügyi kérdezz-felelek

Nem tudok annyit inni, hogy elmúljon a szomjam. Mit tegyek?

Tipp: sima víz helyett próbáljon citromlével savanyított vizet inni, hátha az megoldja a problémát.

Okok

A valóban olthatatlan szomjúságérzés a cukorbetegség viszonylag ritka formájának, a diabetes insipidusnak az egyik tünete. Ennek a betegségnek négy típusa ismert; a leggyakoribb a centrális diabetes insipidus, amelyben hiányzik az agyalapi mirigy által termelt, a vesék vizelettartásáért felelős, ADH nevű hormon. Nagyon kevés esetben veleszületett, jellemzően inkább szerzett rendellenesség, amely betegségek szövődményeként, a koponyát ért sérülések, daganatok következményeként alakul ki. A második típusnál, a nephrogen diabetes insipidusnál a vese érzéketlen a normális mennyiségben termelődő hormon iránt.

Egyéb kiváltó okok

A leírt problémát kiválthatják még egyes gyógyszerek, például lítium, vagy a kalcium túl magas szintje a szervezetben. Egyéb okai lehetnek még a fertőzések, szívelégtelenség, rák, valamint az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség. A legjobb, ha orvoshoz fordul.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.