Bőrápolás

Mik a tisztálkodás alapszabályai?

Jegyezzük meg! Lehetőség szerint naponta, de hetente legalább (minimum!) kétszer fürödjünk meg!

Szappan és víz

Alapvető szabály, hogy naponta egyszer vízzel, szappannal az egész testet végig kell mosni. A mosdóvíz hőmérséklete langyos, legfel­jebb 34 °C-os legyen. A teljes fürdőhöz vagy zuhanyozáshoz lehe­tőleg ne lúgos, túl zsíros szappant használjunk. Nagyon fontos, hogy a mosdószereket (mosdókesztyűt, szivacsot, kefét) teljesen tisztán tartsuk, sőt hetenként egyszer főzzük is ki, nehogy fertőző csírák telepedjenek meg rajtuk.

Babaszappanok

Fürdéshez az erős illatú szappanok helyett a lanolinos babaszappant ajánljuk. A gyümölcsillóolaj tartalmú készítményeket csak egészsé­ges bőrűek használják. A frissítő vagy habfürdők közül a (kellemes) fenyőillatú a legveszélytelenebb. Általános szabályként elfogadhat­juk, hogy az illatszer csak addig kellemes és üdítő, amíg nem hasz­nálunk belőle túl sokat.

Arctisztítás

A mindennapos arctisztítást lehetőleg este, lefekvés előtt végezzük, hogy éjszaka a megtisztított arcbőr szabadon lélegezzék és pótol­hassa a tisztálkodással eltávolított, de a bőr védelme szempontjából fontos sav- és zsírköpenyét.

Fogmosás

Nagyon fontos a lefekvés előtti fogmosás. Éjjel a nem mozduló, zárt szájban a fogak közé szorult ételmaradékok inkább bomlanak, és jobban rontják a fogakat, mint nappal. Hajunk egészségét rendszeres, folyóvizes fejmosás utáni alapos haj­szárítással és tiszta sapka viseletével óvjuk.

Hajmosás

Hajmosáshoz elsősorban samponok használata javasolt. Normál, zsíros vagy száraz fejbőrre ajánlott készítmények egyaránt kapha­tók. A legjobban bevált szert alkalmazzuk. Hajunkat ne mossuk erős hatású mosószerekkel (például sterogenollal) vagy túl gyakran. A fejbőrre izgató anyagot (például rezorcint) tartalmazó haj vizet, hajszeszt ne használjunk bedörzsölésre. Egyes növényi illóolajok fény­érzékennyé tehetik a bőrt, ezek használatát lehetőleg kerüljük.

Körömápolás

Körmünk rövidsége bőrünk egészsége! A körömápolásnál a szokásosnál óvatosabbnak kell lennünk, mert a körömágy minden sérülését a kinövő lemez sínyli meg, és hóna­pokig látszik rajta a nyoma. A sarkokat nem szabad mélyen kivág­ni, mert így eltorzulhat a körömlemez alakja, de könnyen meg is sérthetjük vele az oldalsó körömágyat.

Munka után

Piszkos munka után a munkaruházatot cseréljük vagy tisztítsuk ki. Szennyező munkakörben védőkrém használata indokolt.

Éljen higiénikusan!

A jó egészség a jó higiéniával kezdődik.

Nehéz elhinni, pedig igaz, hogy a fertőző betegségek gyakoriságában a kórokozók felfedezése és az első ellenszerek, például az antibiotikumok közti időszakban megfigyelt jelentős csökkenés valójában nem a korszerűbb orvosi kezeléseknek, hanem a higiéniai szokások megváltozásának volt köszönhető.

Noha nem tekintik a himlő és a gyermekbénulás elleni oltóanyagok vagy a penicillin felfedezésével azonos jelentőségű felfedezésnek, a kézmosás fontosságának 19. század közepi felismerése óriási orvosi áttörés volt, amely az antibiotikumok és oltóanyagok széles körű elterjedése előtt nagyon sok ember életét mentette meg.

Az egészséghez hozzátartozik a higiénia. Fontos a tisztaság.
Az egészséghez hozzátartozik a higiénia. Fontos a tisztaság.

Higiéniával megelőzhetőek a betegségek!

Dr. Semmelweis Ignác magyar orvos 1847-ben egy bécsi szülészeti klinikán dolgozott, és ott figyelt fel arra, hogy a nemrég szült kismamákat érintő, végzetes kimenetelű gyermekágyi láz gyakrabban fordult elő azoknál, akiknek a szülésénél orvostanhallgatók segédkeztek, mint azoknál, akiknek a gyermekét bába segítette a világra.

Ennek hatására alaposabban megvizsgálta a klinikán alkalmazott módszereket, és hamarosan rájött: a medikusok gyakran nem sokkal az után segítettek a szüléseknél, hogy vérmérgezésben (az egész vérre kiterjedő baktériumfertőzés, amelynél a szervezet gyulladásos reakciója halálos kimenetelű lehet) elhunytak holttestét boncolták.

Ekkor a klinikán mindenkinek kötelezővé tette a fertőtlenítő hatású klóros vízzel végzett kézmosást, és láss csodát, a halálozási ráta három hónap alatt a korábbi tizedére-huszadára csökkent.

Ez azt bizonyította, hogy egy betegség terjedése jelentősen csökkenthető ezzel az egyszerű higiéniai intézkedéssel, bár a korabeli orvosoknak sok esetben még sejtelmük sem volt arról, mi okozza ezeket a kórokat.

Ha a civilizáció hamarabb felismeri ezt, akkor talán a korábbi évszázadokban milliók halálát okozó járványok áldozatainak a száma is jelentősen csökkenthető lett volna.

A testi higiénia nagyon fontos, például aludjunk mindig tiszta ágyneműben.
A testi higiénia nagyon fontos, például aludjunk mindig tiszta ágyneműben.

 Ügyeljen a kézmosásra!

Még ma is hajlamosak vagyunk elbagatellizálni az egyszerű kézmosás jelentőségét, pedig jól tennénk, ha azt a legfontosabb napi teendőink között tartanánk számon. A kézmosással nagy előnyhöz juttathatja magát, hiszen így elkerüli az önt megbetegíteni képes kórokozókat, s egyben azok másokra való átterjedésének is elejét veszi. Nem kell hozzá más, csak némi víz és egy darab szappan.

Nincs szükség antimikrobiális szappanokra, a közönséges változat ugyanolyan jól megfelel. Ha pedig nem tud vízhez jutni, használjon alkohol-alapú kézfertőtlenítő szert! Egyes tanulmányok szerint a naponta legalább ötször kezet mosó személyeknek 35 százalékkal kisebb esélyük van az influenzában való megbetegedésre, mint a szappant ennél ritkábban használóknak.

A testi higiénia alapvető!

A kéz higiéniája mellett az általános testi higiénia is nagyon fontos ahhoz, hogy elkerüljön egy sor igen kellemetlen problémát – például a fejtetvességet, a kellemetlen leheletet, az erős testszagot, a fonalférgességet és a lábgombásodást. Ezek mind elkerülhetőek, illetve visszaszoríthatóak a megfelelő testi higiénia gyakorlásával.

Ne feledkezzen meg a kisebb vágások és horzsolások azonnali ellátásáról sem – vagyis a fertőtlenítésükről és letapasztásukról -, bármilyen jelentéktelennek tűnnek is! Ez segíteni fog elkerülni a veszélyes bőrbetegségeket, például a fájdalmas Staphylococcus-fertőzést, amely ha kialakul, már csak igen erélyes, szájon át szedett antibiotikumokkal küzdhető le

Aludjon tiszta ágyneműben!

A pihentető alvás alapja a tiszta és rendes hálószoba. Hetente mossa ki az ágyneműjét forró vízzel, a hálószobában tartson rendet, és ott ne használjon elektronikus eszközöket! Ez segíteni fog a jó alváshigiéniában is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.