Egészségügyi kérdezz-felelek

Fontos gyógyszerkölcsönhatások – példák

A vény nélkül kapható gyógyszerek szedése előtt mindig gondosan olvassa át a betegtájékoztatót, hogy el tudja kerülni a veszélyes gyógyszerkölcsönhatásokat és a szerek által esetlegesen kiváltott reakciókat! Ügyeljen a figyelmeztetésekre, és a gyógyszert az utasításoknak megfelelően alkalmazza!

Mindig az előírt dózisban és az előírt időben használja a készítményt, és figyeljen oda azokra a tanácsokra is, hogy étkezés közben kell-e bevenni az adott szert, vagy vannak-e olyan napszakok, amikor kerülni tanácsos a használatát. Emellett célszerű tisztában lenni azzal is, hogy milyen gyakori kölcsönhatások tapasztalhatók egyes népszerű VNK szerek és más gyógyszerek, ételek, étrend kiegészítők és szeszes italok között. íme, néhány fontos példa.

Antihisztaminok

Gyógyszerek: brom feniramin, klórfeniramin, dimenhidrinát, difen hidramin, doxilamin

Kölcsönhatások

Fokozzák a vényköteles altatók, nyugtatók, izomlazító szerek és szorongáscsökkentő gyógyszerek, például az alprazolam, a diazepam, a lorazepam és a chlordiazepoxid nyugtató hatását.

Éberségfokozó szerek

Gyógyszerek: koffeint tartalmazó energia és ébren tartó tabletták

Kölcsönhatások

Kávéval, teával vagy más koffeintartalmú italokkal együtt szedve nyugtalanságot, álmatlanságot, ingerlékenységet és szapora szívverést okozhatnak. Két antibiotikum, a ciprofloxacin és a norfloxacin fokozhatja a koffein hatását azzal, hogy gátolja a lebomlását a szervezetben. A koffein növelheti a hörg tágító szerként használt teofillin szintjét a vérben, és émelygéshez, hányáshoz és szívdobogáshoz vezethet.

Fájdalomcsillapítók

Gyógyszerek: acetaminofen

Kölcsönhatások

Ha a gyógyszer szedése mellett napi 3 vagy több adag alkoholt is elfogyaszt, az májkárosodást vagy májelégtelenséget okozhat. Az is növelheti a májkárosodás kockázatát, ha az acetaminofen mellé rifampicint vagy izoniacidot (mindkettő antibiotikum) is szed.

Gyógyszerek: nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAIDk), például acetilszalicilsav, ibuprofen, indometacin, diclofenac, naproxen

Kölcsönhatások

Ha egynél többféle NSAID-t, vagy egy NSAID mellett kortikoszteroidot is szed, az fokozhatja a gyomor és bélvérzés, illetve a fekélyek kialakulásának kockázatát. Az aszpirinnel együtt használt ibuprofen vagy naproxen semlegesítheti az aszpirin vérrögképződést gátló hatását. Az NSAIDk fokozhatják a warfarin vérhígító hatását. Növelhetik az immunrendszert gátló gyógyszerek, például a ciklosporin, egyes szívgyógyszerek, például a digoxin, valamint a rák ellen alkalmazott metotrexát szintjét.

Csökkenthetik a vízvisszatartás és a magas vérnyomás kezelésére adott vízhajtó szerek, valamint más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, mint a bétablokkolók, az ACE gátlók, az értágítók, a központi alfa2agonisták, a perifériás alfa1 gátlók és az angiotenzinreceptor blokkolók hatékonyságát. Az aszpirin növelheti a görcsrohamok megelőzésére használt fenitoin és valproinsav szintjét.

Amennyiben lítiumot szed, az NSAIDk használata előtt kérje orvosa tanácsát, mivel e szerek megnövelhetik a vér lítiumszintjét!

Gyomorégés elleni gyógyszerek

Gyógyszerek: kalcium karbonátos savlekötők

Kölcsönhatások

E készítmények és más gyógyszerek különösen egyes antibiotikumok, például a tetraciklin és a kinolonok, a csontritkulás elleni biszfoszfonátok és a pajzsmirigyhormon szintjének szabályozására használt levotiroxin bevétele között várjon 12 órát!

Gyógyszerek: H2blokkolók

Kölcsönhatások

Ezek a gyógyszerek például a Cimetidin, a ranitidin és a famotidin számos gyógyszer szintjét növelhetik vagy csökkenthetik a vérben. Kérje orvosa tanácsát, ha gombaölő szereket, például ketokonazolt, az antibiotikumok közé tartozó amoxicillint, benzodiazepint tartalmazó nyugtatókat, bétablokkolókat, például propranololt, kalciumcsatorna blokkolókat, például diltiazemet, szívelégtelenségre felírt digoxint, morfium alapú fájdalomcsillapítókat, görcsrohamok elleni fenitoint, malária elleni kinint, asztma elleni teofillint vagy vérhígító warfarint szed! A H2blokkolók a kalcium felszívódását is csökkenthetik.

Gyógyszerek: protonpumpa gátlók

Kölcsönhatások

Megemelhetik a vérben a vérhígító warfarin, a szorongáscsökkentő diazepam és az immun gátló hatású takrolimusz szintjét. Csökkenthetik az atazanavir szintjét, és gátolhatják a ketokonazol és az itrakonazol (szájon át szedett gombaölő szerek) felszívódását.

Köhögéscsillapítók

Gyógyszerek: dextrometorfan

Kölcsönhatások

A monoaminoxidáz (MAO) gátlóknak nevezett antidepresszánsok például az izokarboxazid, a fenelzinszulfát vagy a tranilciprominszulfát szedése alatt és után legalább két hétig ne használjon ilyen orvosságot! A kettő kombinációja ugyanis „szerotoninszindrómát” okozhat, amely nyugtalansággal, lázzal és verejtékezéssel jár. A dextrometorfan fokozza a nyugtatók és altatók hatását. Alkohol fogyasztása esetén pedig veszélyesen álmosító hatású lehet.

Nikotinpótló termékek

Gyógyszerek: nikotin

Kölcsönhatások

A rágógumi, tapasz vagy spray formájában bevitt nikotin megváltoztathatja bizonyos antidepresszánsok vagy asztmagyógyszerek anyagcseréjét.

Orrcseppek

Gyógyszerek: pszeudoefedrin

Kölcsönhatások

A monoaminoxidáz (MAO) gátlóknak nevezett antidepresszán sok pl. az izokarboxazid, a fenelzinszulfát vagy a tranilciprominszulfát szedése alatt és után legalább két hétig ne használjon ilyen orvosságot! A kettő kombinációja ugyanis veszélyesen növelheti a vérnyomást. Gyengíti a vérnyomáscsökkentő szerek hatását. Serkentőszerekkel együtt szedve fokozhatja a szorongást, az idegességet és az álmatlanságot.

Utazási betegség elleni szerek

Gyógyszerek: dimenhidrinát, difenhidramin

Kölcsönhatások

Az alkohol fokozhatja e gyógyszerek nyugtató hatását, az antihisztaminok pedig csökkent hetik a felszívódásukat. a hatóanyagot azzal, hogy a paracetamol mellett valami olyan többkomponensű meghűlés elleni szert is bevesz, amely szintén tartalmaz paracetamolt. Gondosan olvassa el a gyermekeknek szánt orvosságok tájékoztatóját! Paracetamol szedése alatt ne fogyasszon alkoholt; ha pedig naponta három vagy több adag alkoholt iszik meg, akkor maradjon jóval az ajánlott felső beviteli határérték alatt!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.