Egészségügyi kérdezz-felelek

Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek

Miért írtak fel különböző vérnyomáscsökkentőt nekem és a férjemnek?

Az orvosok nagyon sokféle gyógyszer közül válogathatnak, ha a magas vérnyomást kell kezelni. Ilyenek a vízhajtók, az angiotenzinkonvertáló enzim (ACE) gátlók, az angiotenzinreceptor blokkolók (ARB), a béta-blokkolók, a kalciumcsatorna-blokkolók és mások. Az, hogy önnek melyik a legmegfelelőbb, függ a kórtörténetétől és az állapotától is. Egy olyan, magas vérnyomásos személynek például, akiről most derült ki, hogy cukorbeteg, az ACE-gátlók jelenthetik a legjobb megoldást.

Mindazonáltal meg kell említeni, hogy a vérnyomáscsökkentőkhöz adott vízhajtók igen hatékonyan csökkentik a vérnyomást, jól beváltak (a legrégebb óta alkalmazott vérnyomáscsökkentők közé tartoznak), és olcsók is. Más vízhajtókhoz hasonlóan a tiazid vízhajtók is a kiválasztott vizelet mennyiségét növelve csökkentik a vér térfogatát és ezzel a nyomását is. Közéjük tartozik például a hidroklorotiazid, a klopamid, az indapamid és a klórtalidon is.

Egy, az összes vérnyomáscsökkentő szer előnyeit összefoglaló nagyszabású elemzés megállapította, hogy a vérnyomást a kis dózisú tiazidok csökkentették a legjobban, átlagosan 13/5 Hgmmrel. A magas vérnyomással összefüggő betegségek miatti halálozás kockázatát 11 százalékkal csökkentették, a szélütését 32 százalékkal, a szívbetegségét 28 százalékkal, a szívrohamét és az angináét (elzáródott artériák okozta mellkasi fájdalom) pedig 30 százalékkal.

Miért akar az orvosom kétféle vérnyomáscsökkentőt felírni nekem?

A vizsgálatok szerint a legtöbb embernek legalább két, de gyakran három különböző vérnyomáscsökkentő szerre van szüksége ahhoz, hogy a vérnyomása normalizálódjon. Szerencsére újabban már vannak olyan gyógyszerek is, amelyek két (illetve legalább egy esetben három) hatóanyagot egyesítenek egyetlen tablettában.

Ez nagyon megkönnyíti a gyógyszerek utasítás szerinti szedését, és növeli annak valószínűségét is, hogy sikerül normális szintre csökkenteni a vérnyomást. A jelenlegi kombinált gyógyszerekben a leggyakrabban egy vízhajtó és egy ACE-gátló (angiotenzin II antagonista), egy kalciumcsatorna-blokkoló és egy ACE-gátló, egy kalciumcsatorna-blokkoló és egy ACE-gátló, illetve egy kalciumcsatorna-blokkoló, egy ARB és egy vízhajtó van.

A férjem afroamerikai. Igaz az, hogy egyes vérnyomáscsökkentők nem hatnak olyan jól az afrikai származásúak esetében?

A szakértők sem tudják, miért hatnak bizonyos gyógyszerek másként a fekete bőrűeknél, de azt tudják, hogy e csoportban valóban gyakrabban fordul elő és súlyosabb mértékű a magas vérnyomás, mint a fehér bőrűeknél, és kevésbé is reagál jól a kezelésre. Az például egyértelmű, hogy a béta-blokkolók kevésbé hatásosak a feketéknél, mint más népcsoportok tagjainál. Sőt a vérnyomáscsökkentők szedésének kockázatai is nagyobbak lehetnek az afroamerikaiak esetében. Egy nagyszabású, a lizinopril nevű ACE-gátló és a klórtalidon nevű vízhajtó hatását összehasonlító tanulmány készítői például azt állapították meg, hogy a lizinoprilt szedő feketék körében nagyobb a szélütés veszélye, mint a más népcsoportú, bármelyik gyógyszert szedő személyek esetében.

Egy, a magas vérnyomásban szenvedő afroamerikaiak bevonásával végzett klinikai vizsgálatokat összevető elemzés megállapította, hogy az ő esetükben a kalciumcsatornablokkolók, mint az amlodipin, a verapamil és a diltiazem a leghatásosabbak.

Magas a vérnyomásom és cukorbeteg is vagyok. Az orvosom háromféle vérnyomáscsökkentőt írt fel nem túlzás ez?

Nem. A cukorbetegség és a magas vérnyomás együttese miatt nagyon megnő a szívbetegség és a vesebetegség kockázata. A szövődmények veszélyének csökkentése érdekében ezért a magas vérnyomásban szenvedők többsége esetében megcélzottnál alacsonyabb értékre (130/80 Hgmm vagy kevesebb) kell csökkenteni a vérnyomását. Ehhez pedig gyakran két vagy három különböző gyógyszerre is szükség lehet.

A vérnyomáscsökkentők szinte minden típusa jól működik a cukorbetegeknél is, ám ha béta-blokkolót vagy tiazid vízhajtót szed, nagyon figyeljen oda a vércukorszintjére, mivel ezek a szerek megemelhetik. A tiazid vízhajtók közé tartozik a hidroklorotiazid, a klopamid, az indapamid és a klórtalidon; gyakoribb béta-blokkolók például a metoprolol, az atenolol, a bizoprolol és a nebivolol. Ha az orvos kalciumcsatorna blokkolót javasol, az általában amlodipin, felodipin vagy izradipin.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.