Éhség kontroll

Hogyan ne együk túl magunkat ünnepekkor?

Ha hazautazunk az ünnepekre, annak nem kell feltétlenül hizlalónak lennie, de a „túlevés” és a „karácsony” több ezer ember számára szinonimák.

A sok evés szigorúan az ünnepekhez köthetőek?

Minden ünnepi időszakban emberek milliói „mennek haza”, de a legtöbb családi összejövetel alig hasonlít azokhoz a meleg ölelésekhez, amelyeket Az élet csodaszép című film zárójelenetében mutatnak. A rokonokkal töltött ünnepek által előidézett erős érzelmek sok embert túlevésre ösztönöznek.

Túl sokat eszünk, hogy megvigasztaljuk magunkat!
Túl sokat eszünk, hogy megvigasztaljuk magunkat!

Sokan társítják az ételeket az ünnepekkel. A szeretet, biztonság és boldogság gyerekkori emlékei összefonódnak a karácsonyi sütemények, húsvéti finomságok és hálaadás napi csemegék gondolatával. Felnőttként ezekhez az ételekhez fordulunk vigaszért, különösen, ha az ünnepi összejövetelek az idegeinkre mennek.

Gyerekként nem annyira vettük észre a rokonokat az ünnepek alatt, mert a játékra és az ajándékokra koncentráltunk. Kellemetlen beismerni, hogy az ünnep közel sem tökéletes, tehát túl sokat eszünk, hogy megvigasztaljuk magunkat.

Ünnepek ugyanolyanok, mint gyerekkorunkban?

Az ünnepek gyakran tele vannak irreális elvárásokkal, amelyek csalódáshoz vezetnek. Talán arra számítunk, hogy hasonló lesz a gyerekkori ünnepekhez, és arról álmodunk, hogy ajándékokkal, figyelemmel és szeretettel árasztanak el bennünket. Igazi kiábrándulás, ha az ünnep hétköznapi, vagy tele van családi problémákkal.

Ünnepi étkezésA testünk sajnos sosem vesz ki szabadságot, és hagy fel azzal, hogy az elfogyasztott zsírt testzsírrá alakítsa. Az átlagos amerikai minden évben három kilót hízik az ünnepek során.

Ez egészségtelen is és frusztráló is mindenki számára, aki egész évben keményen dolgozott azért, hogy fitt maradjon. Először is miért nem tesz lépéseket idén, hogy elkerülje az „ünnepi három kilót”?

Íme néhány stratégia, amely segíteni fog a túlevés elkerülésében anélkül, hogy fel kellene áldoznia az ízletes családi hagyományokat:

 • A családi összejöveteleken az emberek főleg azért esznek túl sokat, mert a régi gyerekkori érzések felkavarodnak, amitől ügyetlen, tehetetlen kisgyereknek érzik magunkat. Annak érdekében, hogy leküzdje ezt a hajlamot, azt javaslom, vigyen magával valami „felnőttkori támaszt” a családi házba (hacsak nem a család jön önhöz).
  Ez a felnőttkori támasz bármi lehet, amire titokban ránézhet, hogy emlékeztesse magát valódi énjére: a kompetens, felnőtt emberre. Lehet például egy kedvenc könyv, valami irodai munka, a névjegykártyája, a legutóbbi fizetési papírja vagy akár egy főiskolai tankönyv is.
 • Nem jó ötlet sem az, ha nyilvánosan szembeszáll bosszantó rokonaival, sem az, ha kellemetlen érzéseit evéssel fojtja el (ezeket én „hizlaló érzéseknek” nevezem). Ehelyett álljon fel, és mentse ki magát a zavaró helyzetből, menjen valami félreeső helyre, például a mosdóba vagy a hálószobába, szánjon pár pillanatot arra, hogy mélyeket lélegezzen, és emlékeztesse magát, hogy hamarosan otthon lesz, a saját környezetében.

Három módszer van arra, hogy leküzdje ezeket a bosszantó, hizlaló érzéseket, ha felbukkannak:

 1. Először is ismerje be magának ezeket az érzéseket ahelyett, hogy küzdene ellenük, vagy semmibe venné azokat.
 2. Másodszor segítsen a zavaró érzelmek lecsillapításában azzal, hogy beszélget róluk valakivel, aki nem ítélkezik, és jól tud figyelni, vagy leírja az érzéseit egy személyes naplóba, vagy sétálni megy, és elbeszélget magával az érzéseiről.
 3. Harmadszor ne egyen túl sokat a hizlaló érzések ellensúlyozása érdekében – ettől csak rosszabbul fogja érezni magát.

Konyhai csipegetés

Ha az ünnepi ételeket ön készíti, akkor valószínűleg tudatában van a konyhai csipegetés veszélyeinek. A vacsora előtti és utáni majszolás könnyen megduplázhatja vagy akár meg is triplázhatja a kalória- és zsírfogyasztást. Mindenki tudja, hogy nagy a különbség aközött, ha pusztán megkóstolunk egy fogást, hogy érezzük az ízét, és aközött, ha eszünk belőle. Ezért adok négy tippet az okos szakácsok számára, hogy elkerüljék az étkezés előtti túlevést:

 1. Főzés közben rágozzon vagy szopogasson kemény cukorkát. Ha tele van a szája, akkor kevésbé hajlamos szórakozott csipegetésbe kezdeni.
 2. Főzés közben legyen kéznél egy nagy pohár kalóriamentes ital, mint például víz, jeges tea vagy diétás kóla.
 3. Szóljon a konyhában valamilyen relaxációs háttérzene. Az ingerültség és a stressz időnként túlevéshez vezet. Ha nyugtató klasszikus zenét hallgat, elkerülheti az ideges majszolást.
 4. Mindenképpen egyen, mielőtt elkészítené az ünnepi ételt. Sok ember ki szokott hagyni étkezéseket az ünnepi lakomák előtt, hogy „kímélje a hasát”, de az étkezés kihagyásának eredménye az éhes szakács, aki túl sokat eszik a konyhában.

Sportoljunk!

Jegyezzük meg! Noha lehetséges, hogy az otthonától távol lesz, tartsa magát a szokásos edzési rutinjához. A mozgás segíteni fog az energiaszintje emelésében, miközben azt is eléri, hogy jobban megbékéljen magával, és így megakadályozza, hogy túl sokat egyen.
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.