Éhség kontroll

Hogyan befolyásolja a személyiségünk a súlyunkat?

Bizonyára Ön is találkozott már ilyenekkel: amikor megmondják, hogy pontosan mit ehet és mit nem. Ezek azzal a beépített feltételezéssel működnek, miszerint mindenki egyforma, és mindenki megpróbálkozhat ugyanazzal a diétával, és hasonló eredményeket fog elérni. Biztos Ön is tisztában van vele: nem vagyunk egyformák.

Nem vagyunk egyformák!

Mivel nincs két egyforma ember, nem valószínű, hogy egyetlen étkezési előírás mindenkinél működni fog. Igen, követhetünk általános tanácsokat, mint például a több gyümölcs és zöldség fogyasztását és az állhatatos edzést, mégis mindenki tudja, hogy az ilyen irányelvek nem elegendőek a tartós fogyás fenntartásához. A valóságban a legtöbb ember két éven belül visszatér az egészségtelen étkezéshez azt követően, hogy jelentős fogyást ért el.

Csaj nagy haburgerrel
A legtöbb ember két éven belül visszatér az egészségtelen étkezéshez azt követően, hogy jelentős fogyást ért el!

A fogyókúrák feladására több okunk is van:

 1. Az ajánlott menük túlságosan szigorúak. Diaima nevű kliensem például egy magas fehérjetartalmú diétát próbált ki, amelynél csak húst, sajtot, tojást és néhány zöldséget ehetett. Diétája megkezdését követően négy napon belül annyira erősen megkívánt egy darab kenyeret, hogy alig tudott bármi másra koncentrálni. A kívánt ételmennyiség nem változott, de Dianna egyszerűen elepedt valami táplálkozási változatosságért.
 2. Lázadunk a szabályok ellen. A legtöbb emberhez hasonlóan Brenda is gyűlölte, ha megmondták neki, mit tegyen. Minden alkalommal, amikor elkezdett egy új „fogyókúrát”, úgy érezte, mintha egy kisgyerek lenne, akit büntetnek, és aki fölött uralkodnak. A „csalás” jelentette azt, hogy ő gyakorolja az irányítást. Minden alkalommal, amikor elcsent egy tábla csokit, lényegében nyelvet öltött zsarnoki diétájára, és ezt mondta: „Látod, nem mondhatod meg nekem, mit tegyek!”
 3. A fogyókúrák nem veszik figyelembe egyéni életstílusunkat. Ha valaki rengeteget utazik munkája során, az legtöbbször étteremben eszik. „Minden fogyókúrás klub azt akarja, hogy előre csomagolt ételeket egyek, és a fogyókúrás könyvek mind azt mondják, hogy készítsem el magamnak az ételemet – panaszkodun. Az én munkám mellett egyik lehetőség sem reális.”
 4. A fogyókúrák nem foglalkoznak a személyiségbeli különbségekkel. Amint későbbiekben részében olvasható, a vérmérsékletünk, az egyéniségünk és a nemünk mind befolyásolják az étvágyunkat és az étkezési szokásainkat. Az ember többdimenziós, összetett lény, és a végletesen leegyszerűsített fogyókúrák olyanok, mintha egy kockát próbálnánk betuszkolni egy kerek lyukba.

Mi a különbség a két tulajdonság között?

Sok kutatás irányult annak meghatározására, hogy a személyiségünk vajon meghatározza-e étkezési magatartásunkat. A kutatók különösen sokat foglalkoztak az úgynevezett extrovertált és introvertált személyiség és az étkezési stílusok közötti összefüggéssel.

Valószínűleg tudja, hogy az extrovertált emberek társaságkedvelők, barátságosak és beszédesek. Ők azok, akik állandóan telefonálnak, és általában nem szeretnek egyedül lenni. Becslések szerint a népesség 51 százaléka extrovertált.

Ha az extrovertáltak a világ fecsegői, az introvertáltak alkotják a hallgatóságot. Tartózkodók, kissé zárkózottak, és önálló, maguknak való emberek. Ők azok, akik tökéletesen elégedettek, ha egyedül vannak.Egyik stílus sem jó vagy rossz, helyes vagy helytelen, de úgy tűnik, hogy összefügg az étvágyunkkal, az étkezésünkkel és a testsúlyunkkal.

Lássuk az eredményeket!

Nos, mint kiderült, vannak olyan kutatások, amelyek elmagyarázzák, hogy az extrovertáltak jellemzően miért nehezebbek az introvertáltaknál. Úgy tűnik az eredményekből, hogy:

 1. Az extrovertáltak külső jelek miatt esznek. Például az óra delet mutat, és az extrovertált ezt annak jeleként értelmezi, hogy eljött az ebéd ideje. Az introvertáltak belső jelek miatt esznek, ha korog a gyomruk, vagy az éhség egyéb jeleit tapasztalják.
 2. Az extrovertáltak nagyobb változatosságot igényelnek az étrendjükben, mint az introvertáltak. Egy unalmas étkezéstől az extrovertált éhesnek és elégedetlennek érzi magát, míg az introvertált jóllakottan távozik.
 3. A magas zsírtartalmú és nagyon édes ételeket az extrovertáltak jobban szeretik, mint az introvertált. Az extrovertáltak arról számolnak be, hogy az étkezés során erőteljesebb örömöt élnek át, mint az introvertáltak.
 4. Ha bőséges ételkínálat érhető el, akkor az extrovertáltak nagyobb valószínűséggel híznak, mint az introvertáltak.
 Az extrovertáltak az étel puszta látványától fizikai reakciókat tapasztalnak.
Az extrovertáltak az étel puszta látványától fizikai reakciókat tapasztalnak.
Kutatás: egy nyári táborban, lányok körében végzett kutatás megállapította, hogy a „kifelé” orientált lányok (akik például inkább az órára, semmint az éhségre reagálva esznek) sokkal nagyobb valószínűséggel híznak, mint a „befelé” orientáltak (akik csak az éhségre reagálva esznek).
 •  Az extrovertáltak esetén nagyobb a valószínűsége, hogy csupán azért esznek, mert előttük van az étel. Ha van ön előtt egy tányér sütemény, akkor hirtelen megkívánja? Ez inkább az étellel kapcsolatos olyan sóvárgásokra példa, amelyeket a külső ingerek váltanak ki, semmint az érzelmek. Az extrovertáltaknak nehezebb ellenállni az azonnal elérhető ételeknek, mint az introvertáltaknak.
 •  Az extrovertáltak az étel puszta látványától fizikai reakciókat tapasztalnak. Valószínűleg hallotta már, amint valaki azt mondta: „Már attól hízom, ha csak ránézek egy tábla csokira.” Kiderült, hogy ez nem is áll messze az igazságtól. Az étel látványa sokkal jobban növeli az inzulinszintet a kifelé orientált embereknél, mint a befelé orientáltaknál.”

Étvágycsökkentő lépések extrovertáltak számára

Az extrovertáltak gyakran figyelmen kívül hagyják a megérzéseiket, mert a külső világból érkező jelekre hangolódnak!
Az extrovertáltak gyakran figyelmen kívül hagyják a megérzéseiket, mert a külső világból érkező jelekre hangolódnak

Hogyan vonatkoznak Önre mindezek az információk? Ha Ön is extrovertált, fontos tisztában lennie azzal, hogy ez túlevést idézhet elő. Az extrovertáltak gyakran figyelmen kívül hagyják a megérzéseiket, mert a külső világból érkező jelekre hangolódnak.

Íme néhány stratégia a túlságosan aktív étvággyal küzdő extrovertáltak számára:

 1. Figyeljen az éhség belső jeleire! Amint arról korábban már szó volt, fontos, hogy ne automatikusan együnk, a külső jelekre reagálva. Képesek vagyunk megtanítani magunknak, hogy befelé orientáltakká váljunk az éhség jeleivel kapcsolatban. Ahelyett, hogy az órára számítanánk („Dél van, ideje ebédelni”), arra kell támaszkodnunk, hogy a testünk megmondja, mikor kell ennünk..
 2. Lépjen túl a többfogásos étkezés szokásán! Egy táplálkozási szempontból kiegyensúlyozott étkezés nem igényel többféle köretet. A zöldség-, fehérje- és szénhidrátszükséglet kielégíthető három-négy menüponttal. Legyen különösen óvatos a svédasztalok környékén, ahol a változatosság túl-evésre csábíthatja. Extrovertált emberként ön még sebezhetőbb a svédasztalos falásrohamok szempontjából, tehát lehet, hogy kétszer is meg kellene gondolnia, mielőtt asztalt foglal egy ilyen étteremben. Talán nem is éri meg a kísértés!
 3. Minimalizálja az ételekkel kapcsolatos ingereknek való kitettségét! A kutató dr. Bemard Lyman írta a következőt: „A külsőleg befolyásolható személyeknél az inzulinszint emelkedik az étel láttán, és ez fokozza az éhséget. Elértek némi sikert, amikor elhízott embereket úgy kezeltek, hogy minimalizálták az étellel kapcsolatos ingereknek való kitettségüket.
  Kevés ételt tartanak otthon, és az embereket arra bátorítják, hogy ne olvassanak ételekkel vagy életkészítéssel kapcsolatos cikkeket, kerüljék az élelmiszerreklámokat, és maradjanak távol a szupermarketektől, kivéve, ha a szükséges dolgokat vásárolják meg kis mennyiségben. Ügy tűnik, a „Ha nem látom, nem is gondolok rá” hozzáállás csökkenti bizonyos emberek ételfogyasztását.6
 4. Étkezés előtt csendesedjen el! Adjon esélyt arra, hogy meghallja a megérzéseit a lármán túl. Szeretném azt látni, hogy az extrovertáltak felveszik az étkezés előtti ima szokását. Mielőtt felemelné a villáját, nézzen maga elé, vegyen egy mély lélegzetet, forduljon befelé, és mondjon áldást a maga módján. Teste ellazul, belső hangja pedig értékes útmutatással és ihletett információkkal jutalmazza meg.
Jegyezzük meg! A megérzéseinkre való ráhangolódás megőrzéséhez némi türelem és gyakorlás szükséges. A szokások megváltoztatásához körülbelül 30 nap kell, tehát őrizze meg a türelmét, és működni fog. A legjobbat érdemli, beleértve a szabad szellemet és a könnyű testet is!
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.