Fogyás és egészség

Táplálkozási ajánlások az egészséges felnőtt számára

Az MTA-MÉM Élelmiszertudományi Komplex Bi­zottság, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudo­mányi Intézet és a Magyar Táplálkozástudományi Társaság szakértői összeállították az egészsé­ges felnőtt lakosságnak szóló táplálkozási ajánlásokat.

Az ajánlások a következőket tartalmazzák:

A helyes táplálkozás hasznosan szolgálja az egészsé­get, segít megőrizni a munkaképességet, az életkedvet, lassítja az öregedést.

Mit kell tenni ennek érdekében?

 • Minél változatosabban, minél többféle élelmi­szerből, különböző ételkészítési módok felhasználásá­val állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is, kipróbá­lás után mondjunk csak véleményt, ne legyenek előíté­leteink. A sokszínű, nem gyakran ismétlődő ételsoro­kat tartalmazó étrend önmagában komoly biztosíté­kot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk.
 • Kerüljük a zsíros ételeket, a főzéshez-sütéshez inkább olajat, a süteményekhez margarint használ­junk. Különösen fontos ez a keveset mozgók, az ülő foglalkozásúak számára. Részesítsük előnyben a gőzö­lést, a párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban való sütéssel szemben. Mellőzzük a rán­tást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.
 • Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzuk; a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni. Különösen kerüljük a sózást gyermekek­nél, mert az ekkor kialakult ízlés az egész életre kihat. A fogyasztásra kész élelmiszerek közül válasszuk a kevésbé sózottakat, az ételek változatos ízesítésére használjunk fűszereket.
 • Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk süteményt, soha ne étkezések között. Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet. Igyunk inkább ter­mészetes gyümölcs és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket. A kávéba, teába, ha egyáltalán szükséges, inkább mesterséges édesítőszert tegyünk. Ne szoktas­suk a gyermekeket az édes íz szeretetére.
 • Tej és tejtermékek. Naponta fogyasszunk mintegy fél liter tejet és tejterméket (pl. sajtot, túrót, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat vá­lasszuk.
 • Gyümölcs és zöldség fogyasztása. Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve télen is van erre mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget.
 • Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér. Kö­retként vagy a fogás alapjaként inkább a burgonyát, párolt zöldségfélét válasszuk a rizs, esetleg a tészta helyett.
 • Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étke­zés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálék mennyiségét. Együnk nyugodtan, kényelmes körülménye­ket teremtve, nem kapkodva. A főtt ételeket elkészíté­sük után mielőbb tálaljuk, ne tároljuk melegen órákig. Legyen meg a megszokott, rendszeres napi „menetren­dünk”, lehetőleg mindig azonos időpontban együnk.
 • A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Az alkohol a szervezetre karos, a szeszes italok energiafe­lesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért kerülni kell ezeket; gyerekeknél a legkisebb mennyiség­ben is tilosak.

A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen étel­nek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni.

Bőséges fogyasztásra javasolt

Elsősorban gyümöl­csök, zöldség és főzelékfélék, zsírszegény tej és tejter­mékek, hal, továbbá barna kenyér, burgonya.

Mérsékelt fogyasztásra javasolt

Nem zsíros húsok és húskészítmények, zsíros tejtermékek, zsiradékok, tojás, tészta, száraz hüvelyesek.

Kerülni javasolt

Édességek, fagylalt, cukrozott ké­szítmények (lekvár, befőtt is), zsíros húsok és ételek, tejszín, cukor, cukros üdítők, tömény italok, só, bor, sör.

Néhány javaslat a napi étrend összeállításához

Az egyes étkezé­sekkor választhatunk az itt felsoroltak közül:

Reggeli

Tej, tejeskávé, kakaó, tejes tea, tejes gyümölcsturmix, kefir, sovány sajt, túró, körözött, túrókrém, margarin, energiaszegény vajkrémek, méz, cukorszegény lekvár, zsírszegény felvágott, virsli, lágy tojás, kemény tojás, rántotta, omlett, zöldpaprika, paradicsom, retek, zöld­hagyma, nyers reszelt cékla, müzli.

Tízórai, uzsonna

Kefir, joghurt, sovány sajt, túró, körözött, margarin, energiaszegény vajkrémek, méz, cukorszegény lekvár, zsírszegény felvágott, hideg sült hús, gyümölcs, gyü­mölcssaláta, paradicsom, paprika, retek, zöldhagyma, póréhagyma, uborka.

Ebéd

 • Levesek: hús, gulyás, ragu, májgaluska, lebbencs, tarhonya, burgonya, gombóc, zöldbab, zöldbor­só, karfiol, gomba, karalábé, bab, borsó, len­cse, gyümölcsleves, halászlé.
 • Húsételek: grillezett húsok, rostonsültek, párolt hú­sok, főleg csirke, marha, hal (ritkábban: sült húsok, párizsi szelet, tokány, pörkölt), belsőség (nem nagyon gyakran: máj, tüdő, vese).
 • Köretek: burgonya (általában nem zsírban vagy olaj­ban sütött), krokett, csőben sült, párolt (angolos) zöldség és főzelékfélék (karfiol, karalábé, kelkáposz­ta, kelbimbó, brokkoli, kukorica, kínai kel), gombás, vadas mártáshoz zsemlegombóc.
 • Saláták: minden alkalommal az idénynek megfelelően (fejes, uborka, paradicsom,paprika, vegyes, cék­la, hagyma, zeller, patisszon, burgonyasaláta, sava­nyú káposzta).
 • Főzelékek: zöldbab, zöldborsó, szárazbab, száraz­borsó, burgonya, lencse, spenót, tök, répa, vegyes zöldségfőzelék.
 • Főtt tészták: sajtos, túrós, tojásos, húsos, sonkás tészta.
 • Egytálételek: rakott burgonya (túróval, tojással), ke­vés zsiradékkal készített székelykáposzta, töltött káposzta, sólet tojással, hússal, rakott karfiol, kelkáposz­ta, zöldbab (tojással is), lecsó, töltött paprika, karalá­bé, burgonya, sajtos virsli, rántott vagy töltött tök, padlizsán, patisszon, cukkini, gombaételek, paprikás burgonya.

Vacsora

Meleg étkezésnél az ebédnél, hideg étkezésnél a regge­linél, tízórainál felsoroltakból választhatunk; ezen kívül: joghurttal, kefirrel, esetleg olajos mártással (tartár, majonéz) készített zöldségsaláták, tojással, sajttal, felvágottal dúsítva.

 • A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatéko­nyan egészíti ki a rendszeres testmozgás és a dohányzás teljes mellőzése.
 • A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia és tápanyag felhasználását. Egyszerű módszert jelent értékelésére a testtö­meg mérése: a megfelelő táplálkozás mellett a kívána­tos testtömeg alakul ki, ezt a célt kell elérnünk.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.