Éhség kontroll

Premenstruációs sóvárgások

„Soha nincs problémám a túlevéssel, csak havonta egy alkalommal. Közvetlenül a menzeszem előtt nem tudom távol tartani magam a csokoládétól. Ez nagyon frusztráló!” — mesélte a 33 éves Vanda.

Premenstruációs szindrómában, más néven PMS.
Premenstruációs szindrómában, más néven PMS.

Vandához hasonlóan sok nő tapasztal elsöprő erejű étel-sóvárgást, amely havonta egyszer, óramű pontossággal következik be. Ez a sóvárgás inkább fizikai, mint pszichológiai jellegű, bár a sóvárgás természetesen sok érzelmi fájdalmat válthat ki. És a „Miért tettem tönkre a diétámat?!” felkiáltásban kifejeződő, önmagunk elleni düh mindent elsöprő falási rohamot idézhet elő.

A premenstruációs szindrómában (PMS) tapasztalt sóvárgásokat a következő három fő tényező indokolja:

  1. Csökkent szerotoninszint. Az olyan ételek utáni szénhidrátsóvárgás, mint a kenyér, a tészta, a chips és az édességek, abból fakad, hogy a nők szervezetében közvetlenül a menstruációt megelőzően és a menstruáció közben csökken a szerotonin szintje. A legkínzóbb problémákról az erős PMS-tünetektől szenvedő nők számolnak be, ami ugyanannak a kiinduló oknak tulajdonítható: az alacsony szerotoninszintnek.
  2. Több kalóriát égetünk. A permenstruációs időszakban ráadásul fokozódik az anyagcsere, és egy kicsit gyorsabb a kalóriaégetés. A fokozott étvágy ezt ellensúlyozza, ami viszont azt eredményezi, hogy menstruáció előtt a nők általában több kalóriát fogyasztanak, mint amennyit elégetnek. Ez a túlevési hajlam a természet módszere is lehet a nők felhizlalására, arra az esetre, ha teherbe esnének.
  3. Az étel illata erősebb. Közvetlenül a menstruáció előtt élesebb a szaglásunk, mivel az összes nyálkahártyánk — az orrunktól a méhnyakig — elvékonyodik. Hirtelen elárasztanak bennünket a helyi pékségből terjengő illatok, és ellenállhatatlan vágyat keltenek.
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.