Éhség kontroll

Miért hízunk télen? Hogyan hat a média az étvágyunkra?

Az étvágyra gyakorolt környezeti hatások

Kevesebbet mozgunk télen...
Kevesebbet mozgunk télen…

Szokott-e ön hízni télen?

Sok emberrel ez történik. Az átlagos amerikai három kilót szed fel hálaadás és újév között. Valószínűleg már tisztában van vele, hogy ennek részben a nagy zsírtartalmú ételek és finomságok elérhetősége az oka. Okolható továbbá az ünnepi stressz is, amely túlevéshez és kevés testmozgáshoz vezet. Ráadásul, ha az ember hideg éghajlaton él, akkor a téli ruházat mindent elrejt, ami csökkenti az ösztönzést, hogy figyeljünk az alakunkra.

A téli hízáshoz két további tényező is hozzájárul:

 1. A hideg hőmérséklet, fokozza az evést. Kutatások megerősítik, hogy amikor a kinti vagy akár a lakáson belüli hőmérséklet süllyed, akkor az emberek és az állatok is gyakrabban esznek. Az elfogyasztott adagok nem lesznek nagyobbak; csupán az étkezés gyakorisága nő. Tehát napi három kiadós étkezés helyett eszünk egy kis rágcsálnivalót is, vagy talán beiktatunk egy negyedik étkezést.”
  Télen nem csak többet eszünk, hanem a kutatások szerint keményebben is dolgozunk azért, hogy étellel jutalmazzanak bennünket. Ráadásul hajlamosabbak vagyunk beérni a kevésbé kedvenc ételeinkkel, amikor csökken a hőmérséklet. Úgy tűnik, a hideg felgyorsítja az étel meg-emésztésének sebességét. Ez a viselkedési fordulat szintén azokba az időkbe vezet vissza bennünket, amikor meg kellett híznunk a hosszú, kemény télre készülve.
 2. A téli kevesebb napfény befolyásolja az étvágyunkat. A szénhidrátok (kenyér, keményítő, édesség, csokoládé) utáni sóvárgás szabályozását végző elsődleges agyi vegyület erősen érzékeny a bennünket érő napfény mennyiségére. A tél során, amikor kevesebb napsütés ér bennünket, ez a fontos neurotranszmitter, a szerotonin, kimerül. A test igyekszik fokozni a szerotonin termelését azáltal, hogy több szénhidrát fogyasztására küld jeleket.

Hogyan hat a média az étvágyunkra?

Mindenki látta már a televíziók és magazinok hirdetéseinek képeit, amelyeken annyira elragadóan valóságosnak látszik az étel, hogy jóformán az illatát és az ízét is érezzükA fekete háttér előtt erősödő és halványuló képek jelentek meg csoki öntettel meglocsolt fánkokról.

A hang alámondásban érzéki suttogás és mormolás hallatszott, a sóhajtozás a bevonatról és a ráhintett cukorkákról szóló képek felvillanásának ütemét követte. Ezután egy férfi és egy nő beszélgetése hallatszott, akik egy olyan párt alakítottak, akik éppen a reklámot nézték, és annyira úrrá lett rajtuk a sóvárgás, hogy AZONNAL el kellett menniük otthonról, hogy ilyen fánkot szerezzenek. A reklám azt mutatta, hogy nincs kegyelem!

Tévét néző férfi
A reklám azt mutatta, hogy nincs kegyelem!

Számít a marketing?

A pizza reklámokban hasonló marketing trükköket használnak, amikor nyúlós, ínycsiklandó mozarella sajtot mutatnak, valamint a jégkrém reklámokban, amelyekben érzéki nyalogatás jelenetei láthatók, a gyors üdítőreklámokban („ez a legjobb buli”), és a kávét a szerelemmel azonosító reklámokban.

Bennünket, fogyasztókat olyan képek bombáznak, amelyek hatására elhisszük, hogy az étel képes jobbá tenni a hangulatunkat, növeli az energiaszintünket, javít a társadalmi helyzetünkön és a szerelmi életünkön. Az ételt egyetemes csodaszerként adják el, bármi legyen is a bajunk, és ezek a reklámok jelentik modern életünk szélhámos ügynökeit.

Valóban az inaktivitás miatt eszünk többet TV előtt?

Az inaktivitás azonban csak részleges magyarázatot ad erre a televízió és elhízottság közötti kapcsolatra. Szerintem a probléma nagy része abból fakad, hogy folyamatosan olyan szereplőket nézünk, akik éppen esznek valamit. Sok drámában és szituációs komédiában látom, hogy a főszereplők életük problémájának megoldása közben asztalnál ülnek, és vacsoráznak, fagylaltot vagy valami rágcsálnivalót esznek, olyan viselkedést mutatnak, amelyet mi, a nézők esetleg akaratlanul is követünk.

Azok a gyerekek, akik rágcsálnivalókról szóló televíziós reklámokat szoktak nézni, arról számolnak be, hogy jobban szeretik a nassolnivalókat, mint azok, akik nem láttak ilyen hirdetéseket.

Ezekkel az étkezés és tévénézés közötti kapcsolatot mutató adatokkal felfegyverkezve egyes jó szándékú kutatók megpróbálták a gyermekek étkezési preferenciáit azzal befolyásolni, hogy helyes táplálkozásról szóló reklámokat mutattak nekik.

Sajnos ezeknek a hirdetéseknek nem volt hatásuk – sem pozitív, sem negatív – a gyermekek ételpreferenciáira. A kutatók úgy döntöttek, hogy alacsony költségvetésű táplálkozási reklámjuk nem tud versenyezni a csemegeipar ravasz, drága hirdetéseivel.

Lehetséges, hogy azok a reklámok befolyásolták a csokoládé utáni sóvárgásomat, amellyel később küszködtem?

A jelenlegi ételsóvárgásaira gondolva felteheti magának a következő kérdéseket:

 • Milyen ételreklámokra emlékszem gyerekkoromból?
 • Ezek közül valamelyik kapcsolatban áll jelenlegi ételsóvárgásaimmal?
 • Mostanában milyen ételhirdetésekkel szoktam találkozni?
 • Lehetséges, hogy ezek a hirdetések befolyásolják a vásárlási vagy étkezési magatartásomat?
 • Van rá mód, hogy kevesebb ételhirdetéssel találkozzak?
 • Figyelnem kell a gyerekeimet érő ételhirdetésekre?
 • Hasznos lenne, ha megbeszélném ezeket a reklámokat a gyerekeimmel?
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.