Éhség kontroll

Tejtermékek iránti sóvárgás: az antidepresszáns ételek

Csecsemőként mindenki rengeteg tejre vágyott, és rengeteg tejet fogyasztott. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a tej utáni legkorábbi sóvárgásunk valójában az e tejes táplálékban található édes laktóz utáni sóvárgást jelenti. A laktóz egyfajta cukor, és láttuk, hogy minden újszülött az édes ízeket preferálja minden más ízzel szemben. A laktózintolerancia szinte sosem jelentkezik másfél éves kor előtt.tejtermek-kep-nagy

Tejtermékek tulajdonságai

A tejtermékeknek azonban vannak más tulajdonságaik is, amelyek még erőteljesebbek, mint az elválaszthatatlan édes ízük. Ha értékeljük e tejalapú termékek összetevőit, egy szabadon, recept nélkül vásárolható antidepresszánst találunk.

Vizsgáljuk meg a tejtermékek számos hangulatmódosító tulajdonságát:

 • A tiramin, a sajtokban nagy mennyiségben jelen lévő vazoaktív anyag élénkítőszerként viselkedik.
 • A kolin, a tej egyik elsődleges összetevője nyugtató hatással van a testre.
 • A tej további elválaszthatatlan sajátossága az L-triptofán
  Ha a tejtermékeket szénhidrátokkal kombináljuk (hogy a versengő aminosavak ne jelentsenek akadályt), akkor az L-triptofán kiváltja a szerotonin nevű agyi vegyület termelését. Ez kellemes, jó érzést hoz létre. A gyakori tejtermék-szénhidrát kombinációk közé tartozik a fagylalt, az ízesített joghurt, a pizza, a sajtos nachos és a különféle édes tészták.

Ráadásul a tejtermékekben lévő cukor fokozza az energiát és a hangulatot, a krémes, lágy állag pedig vigasztaló.

Más depresszióenyhítő stratégiák

Szerezzen szakértő segítséget, ha szükséges. A kezeletlenül hagyott depresszió az érzelmi betegségek rákjává válhat. Végzetes lehet, tehát nem érdemes figyelmen kívül hagyni! Ha valaha is gondolt már öngyilkosságra, vagy el akart tűnni a semmiben, kérem, azonnal tegye le a könyvet, és hívjon fel egy szakembert. Higgyen nekem, ha segítséget kap, nagyon jó érzés lesz! Ez annak a jele, hogy van ereje segítséget kérni, és csodálkozni fog, hogy miért várt ilyen sokáig. A súlyos depresszió még öngyilkossági gondolatok hiányában is szakmai beavatkozást igényel.

Kérem, beszéljen meg egy időpontot egy orvossal vagy terapeutával, ha a következő tünetek közül legalább ötöt tapasztalt legalább két héten keresztül:

 • levertség;
 • az élet örömei iránti csökkent érdeklődés vagy az érdeklődés teljes hiánya;
 • jelentős (a testsúly 5 százalékát meghaladó) fogyás vagy hízás;
 • álmatlanság vagy túlzott aluszékonyság (túlalvás);
 • fizikai reszketés vagy ügyetlenség;
 • mindennapos energiahiány;
 • az értéktelenség vagy a túlzott bűntudat érzése;
 • koncentrációs nehézségek;
 • a halállal vagy öngyilkossággal kapcsolatos visszatérő gondolatok.

Ha e tünetek közül legalább öt jellemző önre, akkor pillanatnyilag nem élvezi az életet.

Úgy fejlődhet tovább, ha keres egy szakembert, akire ebben a nehéz időszakban támaszkodhat. Tegye meg most!
Végezzen el minden szükséges gyászmunkát. A depresszió származhat egy nagy veszteséget követő gyászból is. Akár nagy, akár kis veszteséget éltünk át, ha küzdünk a gyász folyamata ellen, akkor meghosszabbítjuk a depressziót. Ahelyett, hogy lázadozna ez ellen a normális, emberi állapot ellen, amelyen még a legerősebb, legokosabb és legspirituálisabb emberek is átmennek, miért ne csatlakozna egy gyásszal foglalkozó támogató csoporthoz?

MEGERŐSÍTÉSEK A TEJTERMÉKEK UTÁNI SÓVÁRGÁS ESETÉN

 • Teljes biztonságban vagyok.
 • Megengedem magamnak, hogy lazítsak.
 • Minden szükségletemről gondoskodnak ebben a pillanatban is.
 • Rendben van, ha kevésbé vagyok éber és óvatos.
 • Megengedem, hogy meglássák a valódi énemet.

Tejtermék íránti sóvárgás leküzdéséhez:

 • Fogyasszon kiegyensúlyozott étrendet. A depresszió időnként vitamin- vagy ásványianyag-hiányból ered. A McGill Egyetem kutatói felfedezték, hogy bizonyos depressziótípusok a folsavhiány következményei lehetnek.
  A kutatók a depressziós alanyoknak naponta 200 mg folsavat adtak, és megállapították, hogy a depressziójuk ennek következtében enyhült (bár az ilyen kutatásokban időnként a kutatók gondoskodása és odafigyelése is javíthatja az alanyok kedélyállapotát, még a jól kontrollált kutatásokban is). Mégis sok kutatás mutat rá annak szükségességére, hogy gondoskodjunk a testünkről. Ha ezt tesszük, azzal kifejezzük az önmagunk iránt érzett szeretetet.tejtermek-joghurt-nagy
 • Írja le az érzéseit a naplójában. Időnként a zavaros vagy ellentmondásos érzések váltják ki a depresszió Ha azonban papíron áttekintjük a gondolatainkat, szemet szúrhatnak a zavart keltő, illogikus elképzelések. A naplóírás során engedjen el minden aggodalmat a nyelvtannal, az írásjelekkel és a helyesírással kapcsolatban. Csak hagyja, hogy a legsebezhetőbb és legőszintébb érzései átáramoljanak a tollán, és meglepődik majd a megnyugtató eredményen.
 • Mozogjon. Határozottan ez az egyik legjobb depresszió elleni technika, amelyet ismerek. Sok kutatás kimutatta, hogy bármely testmozgás — a séta, a futás, a biciklizés — javítja a hangulatunkat. Ezzel nem csupán fizikai állóképességre teszünk szert, hanem pszichológiai értelemben is jó formába hozzuk magunkat!
Egy drámai kutatás során a klinikai depressziós alanyokat három csoportra osztották, ahol tíz héten keresztül a következő kezelésben részesültek: aerob gyakorlatok, relaxációs gyakorlatok, illetve semmilyen kezelés. Az aerob edzésen részt vevő alanyok esetén szignifikánsan nagyobb mértékben csök-kent a depresszió, mint a másik két csoportban.
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.