Egészségmegőrzés

Rosszkedv, depresszió

Sokan csak múló rosszkedvnek vélik, ha a környezetükben élő személy elzárkózik a külvilágtól, folyamatosan rossz hangulati állapottal küzd, és nem képes még a mindennapi teendőket sem ellátni rendesen. A helyzet sok esetben komolyabb, mint gondolnánk, hiszen a depresszió nem csak kedélybetegség, hanem súlyos esetekben akár öngyilkossághoz is vezethet.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy gyakran még a családtagok sem veszik észre, ha baj van, éppen ezért különösen fontos, hogy figyeljünk az intő jelekre szeretteink, vagy akár saját magunk kapcsán is. A kutatások bebizonyították, hogy a depresszióra való hajlam örökölhető, így azok körében jóval nagyobb valószínűséggel fordul elő a betegség, akiknek egyik vagy másik szülője szintén hasonló problémákkal küzd.

Mint a legtöbb megbetegedés esetében, így depressziónál is segítséget jelent a diéta, az egészséges életmódra való áttérés. Hasznos lehet egy méregtelenítő kúra, de már maga az egészséges, mikrotápanyagokban gazdag étrend is csökkenti a depressziós tüneteket.

Mivel a depresszió esetében az agyi ingerületátvivő anyagok csökkent jelenléte is felelőssé tehető a tünetekért, így nagyon fontos, hogy lassú felszívódású szénhidrátokat és esszenciális zsírsavakat egyaránt tartalmazó étrendet alakítsunk ki. A szerotonin feszültséget csökkent, a dopamin és a norepinefrin pedig éberré tesz bennünket. Az egyensúlyi állapot megvalósulásához az éberséget fokozó fehérjékre, és a nyugtató, egészséges szénhidrátokra egyaránt szükség van.

Cukorfogyasztás

A cukorfogyasztásról nem csak az elhízás és annak egészségügyi kockázatainak elkerülése végett érdemes lemondani, hanem a kedélybetegségek megelőzése végett is. Mivel a cukor gyorsan felszívódik, utána hajlamosak vagyunk kimerültnek, fáradtnak érezni magunkat, ami akár depressziós tünetekhez is vezethet.

Az étrend kialakítása mellett a rendszeres testmozgás is rendkívül fontos

Az edzés során ugyanis beindul az agy szerotonin termelése, ami egyértelműen pozitív hatással van kedélyállapotunkra. Nem véletlen, hogy már akár egy 20-30 perces intenzív mozgás után is euforikus érzés kerít hatalmába, nem is beszélve az edzés során az önmagunk legyőzése jelentette elégedettségről és magabiztosságról. A sport a legjobb gyógymód, és hatását szinte kivétel nélkül, minden betegség esetében bebizonyította már.

Az orbáncfű valóságos csodaszernek minősül a depresszió kezelésében, ugyanis a benne megtalálható hipericin hasonló hatással bír, mint a szakember által felírt MAO-gátlók, vagyis a depresszió esetében alkalmazott gyógyszerek egyik fajtája. Értékelhető eredményt több hónapos fogyasztás után tapasztalhatunk. Ma már beszerezhetünk olyan recept nélkül kapható készítményeket is, amelyek orbáncfű hatóanyaggal szolgálják a kedélyállapot helyreállítását.

Az orbáncfű tea hatékonysága növelhető citromfűvel és galagonyával

Sokat hallani manapság a Ginkgo biloba tartalmú készítményekről is, melyek az agyi keringés javításával, valamint a szerotoninra kifejtett hatásával segíti a gyógyulást.

Illóolajok

Depresszió esetében a legjobb választásnak a jázmin, a kamilla, a levendula, a citromfű, a bazsalikom, a szantálfa és az ilang-ilang bizonyulnak.

Fényterápia

A napfény hatására a tobozmirigyben több melatonin hormon termelődik, ami a jókedvet hozza magával. Nem véletlen tehát, hogy télen sokkal több depressziós emberrel találkozni, és a tünetek is felerősödnek ekkortájt. Ha úgy adódik, hogy kisüt a nap a hideg hónapokban, akkor érdemes egy hosszú sétát tenni a szabadban. Amint kisüt a tavaszi meleg nap, érdemes egy kis napfürdővel indítani a napot az erkélyen, teraszon, kertben.

Kezelendő területek depresszió esetén a vese, a mellékvese, valamint a fej.

Akupresszúra

Testen kezelendő pontok: Bef-12, Szb-8. Fül: Sen Men.

Depresszió esetében az agy működéséhez nélkülözhetetlen B-vitaminokra van szükség. E vitamin csoportról fontos tudnia, hogy az egyes elemek felszívódása csak a többi jelenlétében lehet optimális, így a komplex készítmények javasoltak. Emellett a lecitin is remek választás, ugyanis tartalmaz kolint és inozitolt, melyek mindegyike az ingerület átvitelben játszik szerepet.

Az idegrendszer működésében rendkívül fontos szerepet játszik a magnézium és a kalcium, melyeknek szedése szintén együttesen javasolt a hatékonyabb felszívódás érdekében.

Az egészség megőrzésével kapcsolatban rengetegszert emlegetett telítetlen zsírsavak a hangulati állapotra is hatással vannak. A tengerihal-, a ligetszépe-, és a lenmagolaj e célból a leghasznosabbak.

A tengeri alga tablettáról némileg kevesebbet hallunk az előzőekben felsoroltaknál, mégis érdemes beiktatni az étrendbe. Nem csak energikussá tesz, hanem a szervezet számára szükséges jódot is bevihetjük segítségével.

Ha az antidepresszánsok és feszültségoldók helyett inkább a természetes gyógymódokat választaná, akkor a triptofán névre hallgató aminosav bevitele ajánlott, ugyanis ez felel a pihentető alvásban is szerepet játszó szerotonin és melanin szintjének alakításáért.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.