Élj egészségesen

A vese szerepe az anyagcserében

A vese a szervezet egyik legfinomabb szabályozó mechanizmusáért felel: gondoskodik a vér sav-bázis egyensúlyáról, azaz a nátrium és a kálium helyes arányáról itt és más testfolyadékokban. A nátrium savas ion, a kálium ezzel szemben lúgossá tesz. A kettő közötti arány eredménye a kémhatás, avagy pH (hidrogénpotenciál), amelyet igen szűk határok között kell fenntartani.

A vese gondoskodik a vér sav-bázis egyensúlyáról.
A vese gondoskodik a vér sav-bázis egyensúlyáról.

Amennyiben a szervezet belső környezete a savasság felé mozdul el, felmerül az acidózis kockázata. Helytelen táplálkozás mellett mindez toxikus krízisbe torkollhat. Ha ellenben a vér és más testfolyadékok inkább lúgosak, fennáll az alkalózis veszélye.

Cél az egyensúly megteremtése a folyadékháztartásban

Mikor az optimális pH-érték veszélybe kerül, a vese kísérletet tesz az egyensúly helyreállítására. Fegyvertárához tartozik a folyadék visszatartás, de akár köveket is növeszthet vagy eltömődhet. Valamennyi védekezési forma súlygyarapodással jár.

Amint azt már szerveknél – a májnál, a vékony- és vastagbélnél – láttuk, az eltömődés, pangás következtében toxikus krízis lép fel, ami egyebek között olyan krónikus betegségekhez vezet, mint az elhízás, cukorbaj, reumás láz, gyomorfekély, magas vérnyomás, rák, szklerózis multiplex és Alzheimer-kór.

A toxicitáshoz és a vese pangásához vezető legfőbb tényezők közé a folyadékhiány (dehidratáció), valamint a savas ételek tartoznak.

A folyadékhiány az elégtelen vízfelvétel, továbbá vízelvonó ételek és italok (húsok, mesterséges édesítőszerek, cukor, alkohol, tea, kávé és üdítők), a dohányzás számlájára írható.

A savasító étkek – a hús, a hal, a tejtermékek, a készételek, a cukorkák és a cukor – ugyancsak eltömítik a vesét, csakúgy, mint a nagy mennyiségben fogyasztott oxálsav.

Ha nem iszunk eleget kiszáradunk!
Ha nem iszunk eleget kiszáradunk!

A kiszáradás felfúvódást okoz

Ha a szervezet nem jut elegendő vízhez, kiszáradhat. Dacára ennek az emberek többsége feldolgozott és koffeintartalmú italokkal (kávéval és teával) helyettesíti ezt az életadó folyadékot. A dehidratált szervezet pH-ja is megváltozik. Megnő továbbá a sejten kívüli folyadék mennyisége, hogy semlegesítse az itt felhalmozódott mérgező salakanyagokat.

A vese egyre több vizet tart vissza. A vizelet-elválasztás drasztikusan visszaesik, ami a kártékony végtermékek további felszaporodását vonja maga után.

Mindennek a következtében folyadék halmozódik fel, egyeseknél csak a test különböző pontjain, míg másoknál az összes szervben és szövetben. Ez az ödémának nevezett, puffadással és felfúvódással járó állapot további súlygyarapodással jár. Bár a vízvisszatartás önmagában nem vezet elhízáshoz, hozzájárulhat ehhez, egyeseknél nagyobb, míg másoknál kisebb mértékben.

A kiszáradás magas vérnyomáshoz vezet

A neurotranszmitterek szintjén a vízhiány minden egyes esetben aktiválja a renin-anziotenzin rendszert. Ez nem csupán a vesében gátolja meg a vizelet-elválasztást, de a vérereket is összehúzza, hogy csökkentse a rajtuk átáramló folyadék mennyiségét és így a vízveszteséget.

Ez az oka, miért kíséri legtöbbször az elhízást magas vérnyomás. A reninangiotenzin rendszer a nátriumot, azaz a sót is fokozottan visszaszívja, mivel az utóbbi segít a vízvisszatartásban.

Naponta minimum másfél liter vizet igyunk meg!
Naponta minimum másfél liter vizet igyunk meg!

Igyunk eleget!

Bármilyen nevetségesen hangzik is, de a vízvisszatartás ellen úgy védekezhetünk a leghathatósabban, ha minél több vizet iszunk! A víz ugyanis kimossa a szervezetből a toxinokat, és csökkenti a vér, valamint a többi testfolyadék savasságát. A szervezetnek ezután már nem kell fölös vízzel védelmeznie magát. Ha önök sem isznak elegendő vizet, javaslom, hogy gondolkodjanak el az alábbiakról:

  • Becslések szerint az amerikaiak 75%-a krónikus vízhiányban szenved.
  • 37%-uknál a szomjúság-reakció olyan erőtlen, hogy összetévesztik az éhséggel. A washingtoni egyetem kutatói azt találták, hogy egyetlen pohár víz is elvette az éjszakai éhséget a kísérletben szereplő fogyókúrázók csaknem 100%-ánál.
  • Még az enyhe dehidratáció is 3%-kal lecsökkenti az anyagcserét.

A vesekövesség intő jel!

A vese eltömődésének további tünetét jelentik a vesekövek. Összetételüktől függően többféle fajta van. Hogy éppen melyik képződik közülük, az az egyensúlyvesztéshez vezető biokémiai folyamatok függvénye.

A kövek először parányi kristályok, de aztán akár tojás nagyságúra is megnőhetnek. A kicsiny kristályokat röntgennel sem lehet kimutatni, és mivel nem fájdalmasak, ritkán veszik észre őket.

Kalciummal megelőzhető a vesekő!
Kalciummal megelőzhető a vesekő!

Ahhoz azonban már elég nagyok, hogy lelassítsák a folyadék áramlását az ugyancsak kicsiny vese csatornácskákban. E kristályok és kövek akkor keletkeznek a vesében, ha a vizelet rendesen oldott állapotban lévő alkotórészei kicsapódnak. Erre akkor kerül sor, amikor túl nagy mennyiségben vannak jelen, vagyis a vizelet a kelleténél koncentráltabbá válik. A legtöbb kristály és kő magában a vesében képződik, noha a húgyhólyagban is előfordulhatnak.

Amikor egy nagyobb kő a két húgyvezetékbejut, a vizeletürítés lehetetlenné válik. Ez súlyos szövődményekhez vezethet, amilyen a vesegyulladás vagy veseelégtelenség.

Bárhol jön létre egy ilyen akadály a vesében, csökken a kiválasztás képessége, ami a víz és a különböző vegyi anyagok eltávolításáért vagy koncentrációjuk beállításáért felel. Mindennek következtében e sérülékeny szervek károsodni fognak.

Bizonyos felmérések szerint vesekővel évente mintegy két millióan fordulnak orvoshoz. Az elhízott nőknél 90%-kal magasabb a vesekőképződés kockázata, mint normál súlyú társnőiknél. A férfiak esetében a kockázati arány 33%.
Némelyik kutató úgy véli, hogy a kóros zsírfelhalmozódás következtében kialakuló inzulinrezisztencia a vizelet összetételét is megváltoztatja, aminek vesekövesség a folyománya.
Kerüljük a szénsavas üdítőket, inkább frissen facsart gyümölcslevet igyunk!
Kerüljük a szénsavas üdítőket, inkább frissen facsart gyümölcslevet igyunk!

Óvatosan a szénsavas üdítőkkel!

Az erősen savas üdítőitalok döntő mértékben felboríthatják az ásványi anyagok egyensúlyát. A vese erre, hogy helyreállítsa a normál pH-t, kalciumot von ki a csontokból és más szövetekből.

Márpedig a fokozott kalciumkoncentráció köveket növeszthet a vesében. Az üdítőitaloktól való tartózkodás az egyik legnagyobb jótétemény, amiben részesíthetik önmagukat. Ide tartoznak a sport- és energiaitalok, amelyekből a kaliforniai Berkeley egyetem kutatói szerint elég napi fél litert meginni ahhoz, hogy a testsúly évente akár 6 kg-ral is megnövekedjen. Ijesztő adat, nem igaz?

A bostoni orvosegyetemen azt találták, hogy napi egy doboz – normál vagy diétás – üdítő 46%-kal növeli meg a metabolikus szindróma kockázatát, ami pedig főbenjáró szerepet tölt be a szívbetegségek, cukorbaj és elhízás keletkezésében.

E vizsgálat a normál és diétás üdítők további káros hatásait is kimutatta, úgymint:

  • 31%-kal gyakoribb elhízás
  • 30%-kal gyakoribb derékbőség-növekedés
  • 25%-kal gyakoribb rendellenesen magas triglicerid-koncentráció vagy vércukorszint
  • A jó koleszterin szintje 32%-kal csökken
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.