Élj egészségesen

Máj – segít a zsír lebontásában!

A máj annyira nélkülözhetetlen egészségünkhöz, hogy különben páratlan és példátlan módon képes önmaga megújítására. Némelyik sérült embertársunk akár 20%-ban épen maradt máj mellett is tovább él!

Számtalan bámulatos funkciója mellett májunk bonyolítja le a zsírbontás oroszlánrészét. Teszi ezt úgy, hogy olyan enzimeket és vegyületeket termel, amelyek elégetik a zsírt.

Az epe termelésével az emésztésben is döntő szerepet vállal. A napi 1-1,5 liter epe az epehólyagban raktározódik el. A vékonybelekbe jutva lebontja és megemészti a zsírsavakat. Emellett részt vesz a zsírban oldódó vitaminok — az A, D, E és K vitamin — felszívásában is, amelyek így a véráramba jutnak.

Elraktározza továbbá az anyagcsere által lebontott tápanyagok egy részét: egyebek között jelentős mennyiségű keményítőt, amelyet az energiaszükséglet megnövekedésekor glikogénné alakít át. Tárol azután fehérjéket is, ezeket szükség esetén aminosavakká bontja le. Kis mennyiségű zsír és vitamin is található a májsejtekben.

A máj minden percben méregtelenít!
A máj minden percben méregtelenít!

Minden percben méregtelenít!

A máj a szervezet természetes szűrőapparátusa, amely percenként átlagosan 2 liter vért méregtelenít, miközben az áthalad ezen az összetett működésű szerven.

Mindeközben a máj lebontja az olyan ártalmas vegyületeket, mint az ammónia, az anyagcsere végtermékei, a gyógyszerek és az alkohol. Ezek később az elhalt sejtek törmelékével, az ártalmas mikroorganizmusokkal és egyéb salakanyagokkal együtt a vizelettel és a széklettel távoznak a szervezetből.

Ugyanerre a sorsra jutnak a feladatukat betöltött hormonok is. Némelyikük jelentős szerepet tölt be a különböző biokémiai folyamatokban, mint például az inzulin, az ösztrogén és az adrenalin. A vérben rekedt elhasznált hormonok árthatnának a szervezetnek.

A testsúly viszonylatában a máj három fontos feladatot lát el: elraktározza a felvett táplálékot, és szükség esetén energiát nyer belőle a szervezet természetes szűrője és védelmezője a toxinok ellen a legfőbb zsírégető is, olyan, akár egy kazán.

Nem meglepő ezek után, hogy a túlsúlyosak számottevő hányada májkárosodásban szenved.

A belekben felszívott táplálék a véráramba jut, amely a májkapu vénán át (v. portae) a májba kerül. Az emésztőapparátusban felszívott valamennyi toxin és tápanyag áthalad a májkapun. E tápanyagok táplálják a sejteket, a szöveteket és szerveket.

Ám még mielőtt visszakerülnének a májból a keringésbe, majd innen el a különböző testtájakhoz, a máj megszűri és méregteleníti a beléje ömlő vért. Amennyiben túl sok méreg tömíti el a máj kapu-vénát, annak fala megkeményedik és összeszűkül, megnövelve a vérnyomást. Mindez ördögi körbe torkollik: e kóros állapot ugyanis tovább csökkenti a máj vértisztító képességét.

A máj túlterhelése súlyos egészségügyi kockázatot jelent!
A máj túlterhelése súlyos egészségügyi kockázatot jelent!

Májunk: szűri az egész szervezetet!

A toxikus máj és az úgynevezett portális hipertenzió számos szervre kihat, többek között az epehólyagra, a vesére, a végbélre, de még a méhre, a petefészekre és a petevezetékre is. Az emésztés és kiválasztás szervei, folyamatai közvetlen, szoros kapcsolatban állnak a májjal. A vékonybél elégtelen működése esetén a megemésztetlen táplálékból mérgek szabadulnak fel.

Emésztőrendszerünk toxinokat termel, amennyiben egészségtelen, feldolgozott és finomított ételt vagy italt veszünk magunkhoz. A finomított olajokkal főzött étkekből ugyancsak mérgek keletkeznek. Ott vannak azután a vékonybél és a máj hatásukat vesztett emésztő enzimjei, aminek kóros felszívódás és emésztés a következménye.

A vastagbél a maga részéről a szilárd salakanyagok és a széklet kiürítéséért felel. Elégtelen működése esetén visszatartja a megemésztetlen táplálékot és a salakanyagokat. Ezek a rothadozó, ártalmas végtermékek a vékonybélből származó toxinokkal együtt szintén áthaladnak a májkapu-vénán, megmérgezve a májat.

A máj túlterhelése súlyos egészségügyi kockázatot jelent!

E túlterhelt szerv egy idő után már nem képes semlegesíteni ezeket a savas kémhatású mérgeket, amelyek innen távozva a szívbe, majd a keringésbe jutnak. A vér elszállítja őket az ízületekhez, izmokhoz, idegekhez, belső elválasztási! mirigyekhez, az agyhoz és más életfontos szervekhez.

Mikor azután a toxinokkal eltelt máj megsérült, megkeményedett és megnagyobbodott, a máj kapu-véna nem enged ide több vért és mérget. A visszaáramló vér különböző szervekben reked meg, amelyek szintén megduzzadnak és megnagyobbodnak. Végül valamennyi belső elválasztást! mirigy, izom, ízület és szövet telítődik.

A máj sokkal nagyobb részt vállal a zsíranyagcserében, mint bármely más szervünk.

Hogyan bontja le és égeti el a zsírokat?

Nos, bonyolult biokémiai reakciók egész során keresztül, amelyekben hormonok, természetes vegyületek és enzimek vesznek részt.

  • A szóban forgó „zsír” egy részét a táplálékkal felvett zsírsavak alkotják, továbbá a zsírszövetben elraktározott zsírok, amelyek energiahiány esetén szabadulnak fel.
  • Testmozgás során a bőr alatt és másutt a szervezetben lerakódott zsírok is elégetésre kerülnek. A megnövekedett energiaigény oxidálja a zsírokat. Ilyenkor a máj is enzimeket termel a zsírsejtek lebontására. A folyamatban a pajzsmirigy is részt vesz.
  • Egy vagy több májfunkció kiesése esetén zsír rakódik le a májban, a zsigerekben és különböző testtájakon. Károsodhat egyebek között az úgynevezett enterohepatikus keringés.
  • E folyamat során a máj epesavai a vékonybélbe lépnek, majd más testnedvekhez társulva a májkapu-vénán keresztül visszajutnak a májba. Egy-egy ilyen kört naponta többször is megtesznek.
  • Az epesavak és epesók megemésztik a táplálékkal felvett zsírokat, melyek egy része felszívódik a véráramba. A le nem bontott zsírok szintén felszívódnak a belekből és elraktározódnak a májban.
  • Amennyiben elegendő rostanyagot veszünk magunkhoz, a fölös zsír és a toxinok kiürülnek a vastagbélen keresztül. Ha ellenben a belek és a máj között újra meg újra átáramló folyadékban túl sok a zsír, az elkerülhetetlenül hízáshoz vezet.

Elégtelen májműködés esetén, amennyiben zsigereinket eltömítik a megemésztetlen salakanyagok, a vér kevesebbet szállít a vékonybélben felszívódott zsírból az energiát igénylő szövetekhez és szervekhez.

A toxinoktól túlterhelt máj azonban már nem tudja felvenni ezeket a zsírgolyócskákat, és azok tovább keringenek a vérben. Túlsúlyba jutva lerakódnak a narancsbőrben és az erek falában, továbbá különböző testtájakon, például a karon, a lábszáron és a derékon.

Az alkohol tönkreteszi a májat!
Az alkohol tönkreteszi a májat!

Az alkohol májkárosító hatása

Ennél is súlyosabb funkciókiesés zsírmájat eredményez, ez az úgynevezett nem alkoholos eredetű májbetegség. A máj ekkor már nem égeti el a zsírokat, hanem azok felhalmozódnak benne. A megnagyobbodott zsírmáj pocak alakjában jelentkezik. A becslések szerint az amerikaiak 20%-a szenved ebben a betegségben, amelynek gyakorisága a túlsúlyosak és elhízottak körében a legnagyobb.

Noha a zsírmáj előfordulása nagyobb a 30 évet betöltött népességben, sok fiatal és serdülő adta tanújelét e kórkép kialakulásának. A zsírmáj egyik legfőbb oka a feldolgozott táplálék, amelyben sok az adalékanyag, a finomított cukor (mint például a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupban), valamint a finomított szénhidrát.

A nagy mennyiségben jelenlévő finomított cukor zsírt halmoz fel a májban, de a sejtek mitokondriumait is károsítja. Ezek a valamennyi sejtben megtalálható sejtszervecskék a sejtek erőművei, ők szolgáltatják a sejtszintű energia döntő hányadát. Sérült mitokondriumok mellett a sejtek energiaszintje lecsökken. Ez lelassítja az anyagcserét, ami természetesen súlygyarapodással és energiacsökkenéssel jár.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.