Koleszterin

Ideális HDL, LDL koleszterin szint

A fő ellenség: a túl sok LDL

A fő ellenség a kis sűrűségű lipoprotein, azaz LDL (low-density lipoprotein), ha a kelleténél több van belőle. Az LDL szállítja a vérben a koleszterin java részét (75-80 százalékát), majd lerakja a sejtekben, egyebek közt az artériákban is. Az artériák belső falára lerakódnak az ereket beszűkítő plakkok, és a beszűkült ereken kevesebb vér jut át, így csökken a szívbe jutó oxigén mennyisége.

Az LDL egyes típusai veszélyesebbek a többinél. A kisebb, sűrűbb LDL-részecskék ártalmasabbak az erekre nézve, mivel könnyebben hatolnak át azok belső burkolatán, hogy azután az ér falába ágyazódjanak. A legtöbben nem tudják, milyen fajta LDL kering a vérükben, mivel az ennek meghatározására szolgáló tesztek túl drágák, ezért csak kivételes esetben végeznek ilyen vizsgálatokat. A lényegen mind azonban nem változtat: csökkenteni kell a szervezetben az LDL mennyiségét.

Ha viszont sok a HDL-koleszterin, az azt jelenti, hogy kevésbé valószínű a zsírlerakódások képződése az artériákban.
Ha viszont sok a HDL-koleszterin, az azt jelenti, hogy kevésbé valószínű a zsírlerakódások képződése az artériákban.

 Akkor hát milyen az ideális LDL-szint?

Szakemberek szerint ez függ az egyén kórtörténetétől és a koszorúér-betegség egyéb rizikótényezőitől is. A 45 év feletti férfiak vagy 55 év feletti nők esetében, ha nem szenvednek koszorúér-betegségben, cukorbetegségben, nem magas a vérnyomásuk, a családjukban nem fordult elő fiatalkori érelmeszesedés, és nem dohányoznak, az alábbi értékek szolgálhatnak támpontként.

LDL-szintKategória
2,6 mmol/l alattOptimális
2,6-3,3 mmol/lKözel optimális
3,4-4,1 mmol/lMajdnem magas
4,2-4,9 mmol/lMagas
5 mmol/l vagy többNagyon magas

Nagyon sok tényező hat az LDL-szintre, a testsúlytól kezdve a dohányzáson át a család kórtörténetéig, sőt az is, hogy mennyi stressznek van kitéve az illető. Természetesen az étrend is hatással van rá, főként az elfogyasztott zsírok jellege.

A „jó fiúk”: HDL-ek

ldl-hdl-a-jo-es-a-rosszA nagy sűrűségű lipoproteinek, azaz a HDL-ek a „a vér kukásautói”, ahogy dr. C. Noel Bairey Merz, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Egészségügyi Központ Szívbetegség-megelőzési és Rehabilitációs Központjának igazgatója nevezte őket. A HDL általában a vérben keringő koleszterin 20-25 százalékát szállítja a szövetektől a máj felé, ahol lebomlik. Minél több a HDL a vérben, annál többet tud eltávolítani az artériákat elzáró koleszterinből.

A kutatások szerint a HDL-szint minden 1 százaléknyi emelkedése 3-4 százalékkal csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Összehasonlításul: az LDL-szint 1 százalékos csökkenése csak 2 százalékos kockázatcsökkenést eredményez. A HDL annyira jótékony hatású, hogy ha magas a szintje, képes semlegesíteni a szív- és érrendszeri betegségek olyan rizikótényezőit is, mint a cukorbetegség vagy a túlsúlyosság.

Mit okozhat és mitől lehet alacsony a HDL-szint?

Az alacsony HDL-szint ugyanakkor gyakran másféle problémákat is jelez. Így például sok alacsony HDL-szintű személyben magas az egyéb veszélyes vérzsírok, például a trigliceridek és a maradék lipoproteinek (még lesz róluk szó) koncentrációja. Ez persze logikus, hiszen ha kevés a HDL, akkor nincs elég „kukásautó” a „koleszterinszemét” elszállításához. Az alacsony HDL-szint inzulinrezisztenciát és metabolikus szindrómát is jelezhet.

HDL-szintKategória
1 mmol/l alattAlacsony (kockázatos)
1-1,5 mmol/lÁtlagos (semleges)
1,55 mmol/l vagy többMagas (védelmező)
dohanyzas-ules-egeszsegtelen-etkezes-alkohol
Magadra ismersz?

Adohányzás, a túlsúlyosság, az ülő életmód és a sok (az energia bevitel 60 százalékát meghaladó mértékű) szénhidrát fogyasztása mind hozzájárul az alacsony HDL-szinthez, emellett szerepet játszanak benne bizonyos örökletes tényezők is: a HDL-egyensúly zavara nagyjából az esetek felében genetikai okokra vezethető vissza. A nők szerencsések, mivel általában magasabb a HDL-szintjük, mint a férfiaknak. Egyes orvosok azonban úgy vélik, hogy a nőknek szükségük is van erre a magasabb szintre egészségük megőrzése érdekében, s szerintük a nők esetében az egyébként ideálisnak tartott 1,55 mmol/1 értéknél is magasabb a kívánatos.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.