Élj egészségesen

A kiszáradás vajon okozhat túlsúlyt?

Első hallásra képtelenségnek tűnhet, de a kiszáradás nemritkán szintén túlsúlyhoz vezet. Honfitársaink teleisszák magukat teával, kávéval, kólával és mindenféle üdítőkkel, nem csoda, ha ezek után kiszáradnak.

Az emberi test 70%-a víz!
Az emberi test 70%-a víz!

Mindezek az italok erőteljes vízhajtók. A teában és kávéban található koffein például idegméreg, amelyet a szervezet azonnal megköt, amint érzékeli jelenlétét a vérben.

Egy toxintól úgy lehet a leghatékonyabban megszabadulni, és eltávolítani a vérkeringésből, ha elkeveredik vízzel és kiürül a vizelettel.

Az emberi test hány százaléka víz?

Nem tudjuk eléggé megbecsülni a vízívás hasznát: több pohár víz elfogyasztása ajánlott, 2-2,5 deciliteres adagokban. Az emberi test 70%-a víz, annak tükreként, amilyen mértékben ez az elem planétánkon is képviselteti magát.

60-100 trillió sejtünk mindegyikének nélkülözhetetlen összetevője ez az életadó, megtisztító folyadék. Nélküle a szervezet képtelen lenne végrehajtani kismillió feladatát.

A dehidratált sejtek úgy védik magukat a további vízveszteségtől, hogy sejthártyájukat csaknem áthatolhatatlanná teszik a vizes oldatok számára, miközben fölös zsírt, többek között koleszterint, vesznek fel.

Mindezt csupán a túlélésük érdekében teszik, idővel azonban végzetes következményei lehetnek. A súlyosan kiszáradt egyénekben az anyagcsere végtermékei már nem tudnak eltávozni a sejtekből, és azok, mondhatni, belefulladnak saját szemetükbe. Néha éppenséggel mutálnak is, elráko-sodnak, hogy túléljék toxikus környezetüket.

A kiszáradás kívánatossá teszi a sós ételeket, ezért tartja a mai ember olyan ellenállhatatlannak a gyorséttermek kínálatát: a hasábburgonyát és a popcornt. Márpedig tudjuk, hogy ők a főkolomposok a súlygyarapodásban és az elhízásban.

Mi ennek az oka? A vese ilyen módon jut elegendő sóhoz, azaz nátriumhoz, amellyel megkötheti azt a kevés vizet, ami a szervezetben maradt. Mindez tovább rontja az amúgy is siralmas helyzetet.

Igyunk hogy ne száradjunk ki és a vesének is nagyon fontos a folyadékbevitel!
Igyunk hogy ne száradjunk ki és a vesének is nagyon fontos a folyadékbevitel!

 Hogyan gyógyít a folyadékfogyasztás?

A visszatartott víz a sejtek közötti folyadékban szaporodik fel, hisz az átjárhatatlan sejthártyán keresztül már nem juthat a sejtekbe, hiába van rá égetően szükségük. A felszaporodó víztömeg szintén megnöveli a testsúlyt.

Ha valaki éveken át kiszáradáshoz közeli állapotban senyved, csak fokonként lehet újra hidratálni. A nagyobb mennyiségű hirtelen vízfelvétel nyirokpangással, duzzanatokkal vagy akár halállal is járna.

Ez a „vízmérgezésnek” nevezett kórkép végzetesen megzavarja az agytevékenységet. Akkor következhet be, amikor a hirtelen vízfelvétel felborítja az elektrolitok egyensúlyát.

Mind a víz, mind pedig a só nélkülözhetetlen a vízháztartás egyensúlyához, így gyűlik össze elegendő hidroelektromos energia a sejtfunkciók ellátására. Bármely betegség felléptekor a legelső, hogy elegendő vizet igyunk, és felhagyjunk az ártalmas italok fogyasztásával. Bizonyos esetekben másfajta kezelésre nincs is szükség, mint erre, meg bőséges pihenésre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.