Cukorbetegség tanácsok

Mire figyeljen cukorbetegként, ha uszodába vagy vízpartra készül?

Azoknak a cukorbetegeknek, akik túlsúlyosak, ízületi vagy egyensúlyi problémá­ik vannak, fáj a lábuk az idegkárosodás következtében vagy nehezen mozognak, az uszoda nagyszerű testmozgási lehetőséget kínál. Mivel a vízben 90 százalék­kal „könnyebb” a testünk, az úszás mozgékonyságot kölcsönöz a túlsúlyos em­bereknek, hosszabb ideig képesek a vízben tornászni, s olyan mozdulatok is si­kerülhetnek, amelyekre különben képtelenek. Az úszás kitűnő aerob jellegű test­mozgás, amelynek nagy előnye a gyaloglással szemben, hogy az alsótest mellett a felsőt is edzi.

Csobbanjon csoportosan!

A vízi aerobik kitűnő módszer az egész test meg­mozgatására – és még úszni sem kell tudni hozzá. Fia vidám zene szól, és kelle­mes társaságban végzi a gyakorlatokat, úgy érezheti magát, mintha szórakozó­helyen lenne.

Használjon úszódeszkát!

A víz felhajtóereje már eleve óvja ízületeit a megterheléstől, de ha még kevesebb erőfeszí­téssel szeretne fennmaradni a vízen, egy úszódeszka sokat se­gíthet. Akkor is jól jön, ha nem érzi magát eléggé biztonság­ban a vízben, és szeretne valamibe belekapaszkodni. Ha csak a lábát szeretné megdolgoztatni, feküdjön rá az úszódesz­kára, kapaszkodjon meg a két oldalában, és a lábával hajtsa előre magát a vízben.

Fokozatosan növelje a távot!

Ússzon egy hosszt (a medencék általában 25 méteresek), majd pihenjen 30 másodpercet. Ha ez elsőre sem tűnik különö­sebben fárasztónak, próbáljon 5 percet úszni, majd 1 percet pihenni. Minden al­kalommal, amikor uszodába megy, növelje egy kicsit a megtett távot, szükség szerinti mennyiségű pihenést közbeiktatva. Ezt addig növelje, amíg a tiszta úszóidő el nem éri a 30 percet. Aerob jellegű edzettségünk folyamatos javításá­hoz hetente háromszor ússzon.

Ha rosszul lát!

Olyan uszodát válasszon, ahol a medence egymástól kötelekkel elválasztott pályákra van osztva, és nem kell ugrándozó, pancsoló gyerekekre számítani. Ha ilyen pályán úszik, kisebb a valószínűsége annak, hogy nekiütkö­zik valakinek.

Védje a sebeit a vízben!

Nyitott sebbel úszni nem jó ötlet, mivel fennáll a fertőzés veszélye. Ha kisebb vágás vagy horzsolás van a bőrén, ne hagyja ki az úszást, hanem inkább kérdezze meg orvosát, hogy egy vízálló sebtapasz meg­felelő védelmet nyújt-e az ön számára.

Figyeljen oda, különösen az alacsony vércukorszínt tüneteire!

A medencé­ben nehezebb észrevenni, ha kiveri a verejték, vagy elgyengül, ezért legyen éber, és azonnal szálljon ki a vízből, ha gyanús jelet észlel.

Tartson valami harapnivalót a medence közeiében!

Ha a vízben tartózkod­va leesik a vércukorszintje, nem biztos, hogy lesz ideje kimenni az öltözőbe az ennivalóért. Ezért mindig tartson gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazó ételt zárható műanyag zacskóban a medence mellett. Ha az uszoda szabályai tilt­ják a medencék környékén az étkezést, magyarázza el az úszómesternek vagy a víziaerobik-foglalkozás vezetőjének, miért van rá szüksége – valószínűleg hajlan­dók lesznek kivételt tenni, vagy legalább megengedik, hogy glükóztablettát vagy -zselét tartson elérhető helyen.

Hagyja az inzulinpumpát hűvös helyen a parton!

Ha vízpartra vagy strand­ra megy és úszáshoz le akarja kapcsolni az inzulinpumpát, tegye azt hűvös hely­re, nehogy az inzulin károsodjon a melegtől. Tegye a pumpát zárható műanyag zacskóba, bugyolálja be törülközőbe, és így tegye be a hűtőtáskába. Érdemes megérdeklődni, hogy a gyártó nem ajánl-e vízálló védőtokot a készülékhez.

Ha a pumpával úszik, legyen tisztában annak korlátaival!

Egyes inzulinpum­pákat „vízállóként” reklámoznak (néha azzal a megjegyzéssel, hogy ennek érde­kében le kell dugózni a szellőzőnyílásokat), de feltétlenül olvassa el a használati utasítást, hogy tudja, pontosan milyen mértékben vízálló az eszköz. Lehetséges, hogy csak a felszín közelében marad vízhatlan, de nem biztonságos, ha 3 mé­ternél mélyebbre merül. Ha azt tapasztalja, hogy a pumpakészlet ragasztósza­lagja a vízben minduntalan elenged, vásároljon egy egészen vékony és könnyű búvárfelsőt, és viselje azt a pumpa fölött.

Úszás után azonnal zuhanyozzon!

Máskülönben a vízben lévő klór kiszárítja a bőrét, ami annak kirepedezéshez és fertőzések kialakulásához vezethet.

Óvja a lábát a tengerben és a tavakban – sőt az uszodában is!

A cukorbe­tegek sebei általában lassabban gyógyulnak, s a lábfej súlyosabb fertőzései mi­att amputációra is sor kerülhet. A tengerben vagy a tavakban fürödve viseljen vízicipőt, amely megakadályozza a kövek, víziállatok, üvegcserepek és törmelék­darabok okozta sérüléseket. Még az uszodában sem árt óvatosnak lenni: egyes medencék alján a beton eléggé érdes felületű.

Fontos: Viseljen vízi­cipőt, hogy megakadá­lyozza a sé­rüléseket!

Ha a szabadban úszik, használjon vízálló fényvédő krémet!

A víz ugyan hűsíti a bőrét, de a nap sugarai még borús időben is okozhatnak leégést. Ez sen­kinek sem tesz jót, de különösen megterhelő a cukorbetegeknek, mivel égési se­beik lassan gyógyulnak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.