Élj egészségesen

Villámfogyókúrák: meddig egészségesek?

Ha egy túlsúlyos valakit fogyókúrára fognak, nyomban istenesen szorongani kezd. Hogy azután a kúra mit használ az egészséges táplálkozás bonyolult követelményeinek, egyáltalán, magának az egészségnek, abban már jóval kevésbé vagyok biztos.

Ha túlzásba visszük a fogyókúrát, azzal komolyan árthatunk magunknak.
Ha túlzásba visszük a fogyókúrát, azzal komolyan árthatunk magunknak.

Dacára ennek a szervezetet sokkoló, gyors sikert ígérő, azaz éheztető fogyókúrák, mégis töretlen népszerűségnek örvendenek. Ilyen a hírhedt Atkins és a South Beach diéta, avagy a testkontroll.

Mikor az Atkins-fogyókúra az 1990-es évek végén és az 2000-es évek elején végigsöpört Amerikán és sok más országon, a becslések szerint minden 11-edik amerikai feltétlenül a hívévé szegődött. A lakosság 18%-a megvonta magától a szénhidrátokat.

A szénhidrátok megvonása veszélyes is lehet! Ezzel együtt meredeken visszaesett szénhidráttartalmú élelmiszerek – például a tésztafélék és a rizs – forgalma, ami nem kis riadalmat keltett az élelmiszeriparban, kivált néhány jelentősebb márka gyártóiban. Mások jó szokásukhoz híven együtt úsztak az árral, és meglovagolták a szénhidrátmegvonás divatját, szénhidrátban szegény termékeket dobva a piacra. (A Coca Cola C2 nevű terméke állítólag fele annyi szénhidrátot, cukrot és kalóriát tartalmazott, mint az eredeti.)

Hanem mint minden divat, az Atkins-diéta népszerűsége is leáldozott. A vele kapcsolatos viták már jóval lassabban ültek el. Ezek azt feszegették, szabad-e ilyen drasztikusan beavatkozni a szervezet működésébe.

Mozogjunk és edzünk addig ameddig bírjuk!
Mozogjunk és edzünk addig ameddig bírjuk!

 Testmozgás: edzés végkimerülésig?

Akiknek a fogyózás nem elég, azoknak az úgynevezett szakemberek másik csodaszert is ajánlanak, a dühödt testmozgást. A lényeg, hogy így vagy úgy, de valahogy bekövetkezzen a csoda. Már ha a delikvensnek van elég energiája, gyomra és eltökéltsége, hogy testét ne csak kimerítse, de minden erőtartalékát is felélje!

Testtömegindex: a kilogrammokban mért testsúlyt elosztjuk a méterben számított és egy tizedesre kerekített magasság négyzetével.
Testtömegindex: a kilogrammokban mért testsúlyt elosztjuk a méterben számított és egy tizedesre kerekített magasság négyzetével.

Milyen az ideális testalkat?

A testtömegindexet úgy kapjuk, ha a kilogrammokban mért testsúlyt elosztjuk a méterben számított és egy tizedesre kerekített magasság négyzetével, azaz súly/magasság2 (kg/m2).

A 20 évnél idősebb, 25.0-29.0 testtömeg-indexű felnőtteket túlsúlyosnak szokás minősíteni, míg a 30-at meghaladó testtömeg-index már elhízást takar. Ugyanilyen mereven osztályozza az embert a testalkat és izomerő szerinti felosztás. Eszerint létezik ektomorf, mezomorf és endomorf testalkat.

  1. Az ektomorfok természetükből adódóan soványak, és nem hajlamosak hízásra, mivel gyors az anyagcseréjük. Tevékenyek, mozgékonyak és nem túlságosan erősek.
  2. A mezomorf sportos, izmos alkat. Szintén veleszületetten sovány, könnyen fogy, s anyagcseréje gyors és hatékony.
  3. Az endomorf alkat ezzel szemben gömbölyded, könnyen hízik, s lassú anyagcseréjének betudhatóan zsírraktárokat halmoz fel a testén.
Fontos hogy úgy fogyjunk hogy közbe ne szenvedjünk!
Fontos hogy úgy fogyjunk hogy közbe ne szenvedjünk!

 Cél az endomorfok ekto-, vagy mezomorffá alakítása

Bár egyetlen dietetikus vagy fogyókúrás villámprogram nem mondja ezt ki nyíltan, fő céljuk mégis az endomorfok ekto- vagy mezomorffá való átalakítása.

Láttak, ugye, elég „előtte” és „utána” felvételt a fogyókúrás reklámokban? Ezeken a dundi nők mintegy varázsütésre nádszál karcsúak lesznek, míg a pocakos férfiak izmos sportemberek.

Bárcsak ilyen könnyen teljesülnének az erre vágyakozók ábrándjai! Holott a legtöbb fogyókúrás diéta azzal kecsegtet, hogy végre tudja hajtani ezt az egyszerű, ám annál bámulatosabb csodát.

Alakítsunk ki egyéni diétás programokat!

Adott étel vagy gyógyszer is másként hat erre vagy arra az emberre. Senki nem húzható fel ugyanarra a kaptafára.

A fogyókúrákat és edzésprogramokat nagyobb embercsoportok számára találták ki. Ritkán veszik csak figyelembe az egyéni különbségeket.

Ráadásul, mivel a kilók ledolgozására és nem az egészségre koncentrálnak, előszeretettel hagyják figyelmen kívül, ami pedig a legfontosabb: hogy amennyiben sikerül visszaállítani a test, elme és lélek természetes összhangját, az egyszerre vezet fogyáshoz és boldogsághoz, vitalitáshoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.