Élj egészségesen

Elhízás: érzelmi és testi kiegyensúlyozatlanság?

A túlsúlyos vagy elhízott test kibillen egyensúlyi állapotából. Csakhogy az emberi test bámulatosan rugalmas is. Ezért bármennyit ártottunk neki, meg tudjuk fordítani az ártalmas folyamatokat, helyreállítani a biokémiai egyensúlyt, és újra elérni az optimális testsúlyt. Néha egészen jelentéktelen apróságokról van szó.

Ha lassabban eszünk nem alakul ki a hasunkon az úgynevezett úszógumi :- )
Ha lassabban eszünk nem alakul ki a hasunkon az úgynevezett úszógumi :- )

Tudták-e, hogy a nyugodt étkezés – a kapkodva lenyelt falatokkal szemben – egyszerű, mégis hatásos módszer a stressz enyhítésére, s ilyenformán a túlsúlytól is megszabadít? A sejtjeinkben a szó szoros értelmében elraktározott lelki traumák és érzelmi mérgek is fölös kilókhoz vezetnek?

Sajnos annyira elidegenedtünk testünktől-lelkünktől, hogy nem ismerjük fel az egyszerű igazságot: az önmagával és környezetével harmóniában lévő test és elme boldog, egészséges és normál testsúlyú. Embertársaink kicsiny, ám egyre növekvő hányada ennek ellenére kezdi felfedezni a bennünk lakozó hatalmas erőket, amelyek segítségével búcsút mondhat a kóros elhízásnak, és visszanyerheti optimális testsúlyát.

Aki felismeri, hogy mindaz, amiről olyan nemtörődöm módon lemondunk – az egészséges táplálkozás, a nyugodt alvás és a megfelelő testmozgás – pontosan az, aminek segítségével megszabadulhatunk a toxinoktól, visszaállíthatjuk enzimjeink és hormonjaink egyensúlyát, és egészségesek maradhatunk.

Ne feledjük mozgás nélkül nem hatásos a fogyókúra.
Ne feledjük mozgás nélkül nem hatásos a fogyókúra.

 Tökéletes alak kevés ráfordítással?

Nem szűnő csodálkozással tölt el, hány fogyókúrás program ígér bámulatos, gyorsan elérhető eredményt. A legjobban azok a honlapok és programok lepnek meg, amelyek, mondjuk, azzal kecsegtetnek, hogy önök 5 kilót leadhatnak 11 nap alatt, vagy 12-öt 45 nap leforgása során.

A csalóktól eltekintve, akik láthatóan csak a pénzünkre pályáznak, számtalan dietetikus, program és aerobikedzés fáradozik a kuncsaftok fogyásán, vagy legalábbis tesz erre elkötelezett ígéretet. A jelentkezőket mindenekelőtt mérlegre állítják, megmérik a derékbőségüket, és fogyókúrás étrendet dugnak az orruk alá, de a futópad vagy tornatermi gyakorlatok sem maradnak ki a pakliból. 

Ez a kilók elleni elkeseredett küzdelem jószerével tökéletes alakra törekszik: karcsú, szexi nőket és izmos, macsó férfiakat feltételez.

A szépség vonzó, a normál testsúly szép

Egyfajta társadalmi szelekció is ez, amely a mindkét nembeli „szépséget” és előnyös külsőt szembeszökő és rejtettebb eszközökkel jutalmazza. Az emberek többségét arra nevelték, hogy kedvezően fogadja a jó alakot, és görbe szemmel nézzen mindenre, ami ettől eltér.

Mindenünnen árad ránk a sok karcsú, ionizált test látványa: a hirdetőtáblákról, a tévé képernyőjéről, az élelmiszerek csomagolásáról. Szinte a csapból is ez folyik. De hát ki állítja fel ezeket a követelményeket? Ki dönti el, mit nevezhetünk jó alaknak, mit nem? Létezik egyáltalán olyan, hogy ideális testsúly?

Fogyni akarunk. Gyorsan és látványosan

A legtöbb fogyókúra talpköve a testmozgás és az étrend, ezért a termékek és tabletták zöme az egészségnek erre a két összetevőjére alapoz. Vannak persze olyan légből kapott módszerek is, amelyek pillanatok alatt ígérnek „biztonságos” fogyást.

A javaslatok – melyekre túlsúlyosak milliói hallgatnak – lényege, hogy amennyiben kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz a táplálékkal, kevesebb is szívódik fel, és kevesebbet égetünk el a nap folyamán.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.