Fogyókúrák

Atkins diéta húsimádóknak

Akik már próbáltak szigorú diétás étrend segítségével fogyni, jól tudják, hogy a koplalás és az önsanyargatás hosszú távon biztosan nem vezet eredményre. Az Atkins diéta által hirdetett módszer sikere éppen abban rejlik, hogy éhezés nélkül lehet fogyni segítségével, ráadásul úgy, hogy a táplálkozás megreformálása egyidejűleg életmódváltást is jelent.

Atkins diéta húsimádóknak
Atkins diéta húsimádóknak

Mi a módszer lényege?

Az Atkins diéta azon a  nagyon egyszerű tényen alapul, miszerint a szénhidrátok bevitelének csökkentésével a szervezet az elraktározott zsírhoz nyúl hozzá, és onnan igyekszik energiát nyerni. A zsírégetés ilyen módon történő beindítása már néhány nap alatt megvalósul a mérsékelt szénhidrátbevitellel.

Négy szakasz az eredményes fogyásért

Bevezető szakasz

Bár mindössze két hétig tart, de ebben az időszakban különösen fontos, hogy betartsd az előírásokat, hiszen így tudod beindítani a fogyást. A szénhidrátok erős korlátozása jellemzi ezt a két hetet, s a témával foglalkozó könyvben az engedélyezett  ételek listájáról pontosan megtudhatod, mi az ami helyet kaphat a tányéron, és mit célszerű elkerülni.

  • A kenyér, a tészta, a gabona, a gyümölcs és a keményítőt tartalmazó zöldségek tiltólistán vannak.
  • Nem fogyaszthatsz tejet, joghurtot túrót sem.
  • A koffeint tartalmazó italok és a tea helyett mást kell választanod az elején.
  • Az olajos magvakat is ki kell iktatnod étrendedből.

Mit ehetsz az első két hétben?

  • Amivel biztosan jól fogsz lakni azok a húsok, a baromfi, a hal, a tojás, a vörös húsok és a kagyló. Az elkészítés során a rántást kerülni kell annak liszttartalma miatt.
  • Növényi olajokból, vajból juthatsz hozzá a szükséges zsiradékhoz.
  • Naponta 20 gramm szénhidrát engedélyezett, ám nem mindegy, milyen formában. Kizárólag saláta, zöldségek, kevés sajt, tejföl, tejszín megengedett.
  • Ha sonka, szalámi, kolbász mellett döntenél, ellenőrizd, tartalmaznak-e hozzáadott szénhidrátot, cukrot.

Lehet édesítőszert használni?

Édesítőszereket lehet fogyasztani az Atkins diéta ideje alatt.

Mennyit igyunk mellé?

A folyadékfogyasztás fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, naponta minimum két liter ajánlott, de ez testsúlytól függően lehet ennek akár duplája is. A koffein kerülendő, de víz, szóda, vagy gyógytea is választható, ezekkel elősegíti a fogyást és a szervezet méregtelenítését.

Második szakasz – növelhető a szénhidrátbevitel

Az első két hét után naponta öt grammal növelhető az elfogyasztott szénhidrát mennyiség, egyébként a megengedett alapanyagok köre változatlan. Mindez addig tartson, amíg a mérleg végre azt az értéket nem mutatja, amit kitűztünk magunknak. Nem mindegy azonban, hogy milyen alapanyagokból növeled a szénhidrát bevitelt. A következő sorrend javasolt: zöldségek, túró, sajt, olajos magvak, bogyós gyümölcsök, hüvelyesek, és végül keményítőt tartalmazó zöldségek, mint amilyen a burgonya és a kukorica is.

Harmadik szakasz

Saját példádon ekkor fogod kitapasztalni, hogy mennyi szénhidrátra van szüksége a szervezetednek ahhoz, hogy ne induljon be a hízás.

Negyedik szakasz

Az elért súly megtartása a cél az étkezések kontrollálásával és a szervezet működésének kiismerésével. Ebbe a szakaszba érkezve már valószínűleg át fogsz menni egy jelentős életmódváltáson, aminek következtében táplálkozásodra is odafigyelsz  már-már rutinból.

Figyelem! Az Atkins diéta előtt kérje ki szakember véleményét!
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.