Fogyás és jó fizikai állapot

Szénhidrátok – a fogyókúra ellenségei?

Bár már lecsengett az alacsony szénhidráttartalmú diéták okozta őrület, a fogyókúrázók ma is jobban tartanak a krumplitól, mint az előző hétről megmaradt hústól. Nem helyes az a kérdésfelvetés, hogy „szénhidráttal vagy a nélkül”. Mint az élet legtöbb dolgában, itt is a minőség a fontos, nem a mennyiség.

Hatásos az alacsony szénhidráttartalmú fogyókúra?

IGEN Az alacsony szénhid­ráttartalmú fogyókúrák első hat hónapjában az emberek több súlyt veszítenek, mint más diétákkal. Ám egy év múlva ez a különbség eltűnik.

Számtalan változata van az alacsony szénhidráttartalmú diétának. Egyes fogyókúra­guruk megengedik, hogy az ember annyi sajtot, szalonnát és béarni mártást egyen, amennyi csak jólesik, mások tiltják a telített zsírokat tartal­mazó ételeket, és helyettük bőr nélküli csirkemellet vagy so­vány túrót ajánlanak. A közös nevező: valamennyi étrend korlátozza a szénhidrátbevi­telt, és a fogyókúrázók le is ad­ják a kilókat. Legalábbis rövid távon.

Az alacsony szénhidráttartal­mú diéták kétségkívül felgyor­sítják a kezdeti súlyvesztést.

Kutatási eredmények! Az American Journal of Clinical Nutrition folyóirat egyik közleménye szerint egy alacsony szénhidráttartalmú étrenden élő csoport tagjai 12 hét alatt átlagosan 5,8 kilót fogytak, szemben az alacsony zsírtartalmú étrendet tartók­kal, akik csak 2,75 kilót.

Nem csoda, hogy ezek a fo­gyókúrák hatásosak: az ala­csony szénhidrátbevitel ala­csony energiabevitelt jelent sok fehérjetartalmú táplálék fo­gyasztása mellett. Igaz, hogy kevesebb szénhidrátot fogyasz­tunk, ha a hamburgerből nem esszük meg a zsemlét, és diétás üdítőt választunk a normál he­lyett, de egyúttal kisebb az energiabevitelünk is. Általában könnyű betartani az ilyen dié­tát, mert jól lehet lakni az el­fogyasztott fehérjével és zsír­ral.

Egy vizsgálat 12 hetes időszaka alatt, amikor a diétá­zók korlátlanul ehettek magas fehérjetartalmú, kevés zsírt tar­talmazó ételeket, a résztvevők 450 kcal energiával kevesebbet fogyasztottak és jóllakottabbnak mondták magukat, mint azok, akik magas szénhidrát­tartalmú ételeket ettek.

Különböző felmérések alap­ján egy év után viszont nincs különbség az alacsony szénhid­ráttartalmú és az alacsony energiatartalmú étrendek hatá­sa között, valószínűleg azért, mert a diétázóknak elegük lesz a kenyér nélküli szendvicsek­ből és abból, hogy nem ehet­nek rizst.

Lehet, hogy egyesek­nél jobban hat az alacsony szénhidrát­tartalmú étrend?

IGEN Hogy újra belefér-e az ember a szűk farmerébe vagy sem, legalább annyira függ a génjeitől, mint attól, hogy mit eszik.

Miért van az, hogy a barátja vagy barátnője vígan falatoz­hat ebéd előtt az asztalra tett kenyérből anélkül, hogy egy dekát is hízna tőle, míg önnek már a ropogós péksütemény gondolatától vastagodni kezd a combja? Ennek oka az inzu­lin, az a hormon, amely a sej­teket a cukor felvételére kész­teti, hogy ott az energiává alakuljon és elraktározódjon. Egyesek úgy vannak progra­mozva genetikailag, hogy a szénhidrátokra nagy adag in­zulin termelésével válaszolnak – az ő esetükben a leghatáso­sabb az alacsony szénhidrát­tartalmú diéta.

Felmérési eredmény: egy a Journal of American Médical Association folyóirat­ban megjelent cikk szerint magas inzulinelválasztású egyének 6,5 kilót fogytak 18 hónap alatt alacsony szénhidráttartal­mú diéta hatására, míg azok, akik szintén sok inzulint ter­meltek, és több szénhidrátot és kevés zsírt tartalmazó ételeket kaptak, csak 1,25 kilót, holott a két csoportban ugyanannyi­val csökkentették az energia­bevitelt (kb. 400 kcal-val). A kevés inzulint termelők a kétfajta étrend hatására ugyan­annyit fogytak.

Honnan tudhatja, hogy mi­lyen genetikai adottságai van­nak? Nézzen a tükörbe! Ha ún. „alma” testalkatú, tehát a zsír inkább a hasára rakódik le, valószínűbb, hogy a sok in­zulint termelők közé tartozik, mint ha „körte” alakú lenne, azaz a csípőjére hízna. Ha en­nél tudományosabb bizonyí­tékra vágyik, mérje meg a hasbőséget a köldöke magassá­gában, majd a csípőbőséget ott, ahol csípője a legszélesebb, és ossza el a derékbőséget a csípőbőséggel. Nők esetében a legfeljebb 0,8-es, férfiakéban a legfeljebb 0,95-os érték nor­mális vagy alacsony inzulin­termelést jelez.

Ha szénhidrátok fogyasztása után éhesebb lesz, és különö­sen vágyik rizsre, tésztára és a hozzájuk hasonló ételekre, valószínűleg a sok inzulint termelők közé tartozik. Pró­bálja korlátozni a szénhidrát­bevitelt, és fehér kenyér és finomított gabonatermékek helyett fogyasszon teljes kiőr­lésű lisztből készült terméke­ket. Ha ezektől kevésbé lesz éhes, valószínűleg megtalálta a megoldást.

Károsítja a vesét az alacsony szénhidrát­tartalmú diéta?

NEM Ha a veséjének nincs semmi baja, nem valószínű, hogy az alacsony szénhidrát­tartalmú diéta ártana neki. A szénhidrátokban szegény ét­rend automatikusan több fe­hérjét és zsírt tartalmaz. Egyes szakemberek aggódnak, hogy a sok fehérje káros a vesére, tudományosan azonban nem támasztották alá ezt az elméle­tet.

Kutatási eredmények! Bostoni kutatók 1624 egészséges veséjű nőt vizsgálva nem találtak összefüggést a magas fehérjebevitel és a vese­funkciók romlása között.

Akinek nem egészséges a ve­séje, az persze kerülje az ala­csony szénhidráttartalmú fo­gyókúrákat. Minél kevesebb tehernek tesszük ki a meggyen­gült szervet, annál jobb. A fe­hérjék lebontása során olyan anyagok keletkeznek, amelyek tovább károsíthatják a beteg veséket.

Igaz, hogy a legtöbb ember számára az alacsony glikémiás indexű ételeket tar­talmazó diéták a leg­jobbak?

IGEN Egyre több szakem­ber ért egyet abban, hogy alacsony glikémiás indexű ét­renddel hatékonyabban lehet fogyókúrázni.

A testsúly és az egészség meg­őrzése érdekében a szakembe­rek nem is olyan régen a kevés zsírt és sok szénhidrátot tartal­mazó étrendet tartották opti­málisnak. De az emberek egyre csak híztak, és a szénhidrát lett a bűnbak. Pedig egész ponto­san csak bizonyos szénhidrát­ok okozzák a bajt, például azok, amelyeket a hasábburgo­nya, a krumplipüré és a hamburgerzsömle tartalmaz, más szóval a magas keményí­tőtartalmú élelmiszerek, vala­mint azok a gabonatermékek, amelyekből a hántolás során kivonják a rost- és az értékes tápanyagtartalom jelentős részét.

Mivel ezeket a finomí­tott élelmiszereket rövid idő alatt meg lehet emészteni, a szervezet gyorsan glükózzá alakítja őket, így hirtelen eme­lik meg a vércukor- és az inzu­linszintet. Mindez könnyen inzulinrezisztenciához és hízás­hoz vezethet.

A fehér kenyérnek és a bur­gonyának magas a glikémiás indexe (GI)

Ez a mutatószám azt jelzi, hogy milyen gyorsan alakul át a táplálék glükózzá. A skála alapja a tiszta glükóz, amelynek az indexe egyezmé­nyesen 100. Minél magasabb egy élelmiszer Gl-je, annál na­gyobb vércukorszint-ingado­zást okoz.

Az elmúlt 30 évben étren­dünk Gl-je drámaian megemel­kedett a sok feldolgozott élelmiszernek és finomított gabonaterméknek köszönhetően. Egyes kutatók szerint az egyre növekvő adagok mellett ez a legfőbb oka a járványos el­hízásnak.

Kutatási eredmények! Ausztrál kutatók több olyan vizsgálatot tekintettek át, ame­lyek összehasonlították a ma­gas és az alacsony GI-jű diéták hatását, és azt találták, hogy az alacsony GI-jű ételeket fogyasztók egy 5 héttől 6 hó­napig terjedő időszak alatt átlagban 1,25 kilóval többet fogytak, mint azok, akiknek az ételeit inkább a magas GI jellemezte.

A feltételezett ok az volt, hogy az alacsony GI-jű ételek kordában tartják az ét­vágyat, mivel a vércukorszint viszonylag egyenletes marad. A Journal oftbe American Médical Association folyóirat­ban bostoni kutatóktól megje­lent egyik közlemény szerint az alacsony GI-jű étrenden élők kevésbé panaszkodtak éhségre, mint azok, akik ala­csony zsírtartalmú diétán vol­tak. Nekik kevésbé lassult le az anyagcseréjük is (emlékez­zünk csak: a fogyókúrázás idővel lelassítja az anyagcserét, mivel a szervezet, alkalmaz­kodva az alacsonyabb energiabevitelhez, kevesebb energiát használ – ezért is olyan nehéz megszabadulni a súly­fölöslegtől).

Jó tanács: az alacsony GI-jű étrend al­kalmazása során teljesen le kell mondani a krumpliról, a rizsről és a kukoricáról? Nem, de nem árt belőlük kevesebbet fogyasztani és a szénhidrát­szükségletet inkább olyan zöldségekkel fedezni, amelyek kevesebb keményítőt tartal­maznak. Ilyen a párolt spenót és brokkoli, valamint a bab. A reggeli gabonapehelyben le­gyen kevesebb rizs és kukori­ca, inkább olyat válasszon, amelyikben több a korpa. Ne fogyasszon fehér lisztből sü­tött pékárut és cukortartalmú üdítőket, gyümölcsleveket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.