Ételek és italok az étrendben

Fokhagyma – fogyasztása valóban egészséges?

Ha valaki szereti a fokhagymát, előszeretettel fogyasztja, akár tudatában van kedvező tulajdonságainak, akár nem. Ezt az „illatos” orvosságot a népi gyógyászatban már 5000 évvel ezelőtt is használták. Kr. e. 1550-ből szárma­zó egyiptomi papiruszokon olvasható, hogy az orvosok sokféle baj esetén ajánlották betegeiknek. Használták bubópestis és kígyómarás ellen, valamint az ártó szelle­mek távol tartására. Ma az orvosokat a fokhagymának a szívre és az immunrendszerre gyakorolt hatása érdekli a leginkább.

Jót tesz a fokhagyma a szívnek?

IGEN Bár nem lehet tőle csodákat várni, a fokhagyma ételekben vagy tabletta for­májában való napi rendszeres fogyasztása mérsékelt védel­met nyújt a szívnek.

Egyes táplálkozástudósok sze­rint a fokhagymának a medi­terrán konyhában történő bőséges alkalmazása magyarázza, hogy ezekben az orszá­gokban ritkább a szívbetegség.

Kutatási eredmények! Egy újabb elemzés szerint a fokhagymatabletták átlagban 11 százalékkal csökkenthetik a „rossz” LDL-koleszterin szintjét. Ez szerény eredmény a sztatinokéhoz képest: az atorvasztatin és a szimvasztatin 60 százalékkal képes csökken­teni az LDL-koleszterint. Más vizsgálatok eredményei alapján a fokhagyma nem befolyásolja a koleszterinszintet.

Kimutatták azonban, hogy a fokhagyma más módon azért hasznára lehet a szívnek: mér­sékli a vérlemezkék összecsapzódási hajlamát, és ezáltal ele­jét veszi az artériákat elzáró vérrögök képződésének. Bár ez a hatás is kismértékű, egyéb jó tulajdonságaival együtt a fok­hagyma megérdemli, hogy na­ponta elfogyasszunk egy-két vagy akár négy gerezdet.

Erősíti a fokhagyma az immunrendszert?

TALÁN A fokhagyma tartal­maz hatékony vegyületeket, de egyelőre nem világos, hogy ezek védenek-e a meg­fázás vagy a rák ellen.

A fokhagymában olyan vegyü­letek vannak, amelyeket a bak­tériumok, vírusok, gombák és ráksejtek egyáltalán nem ked­velnek. Ezek, különösen a fok­hagyma jellegzetes aromáját adó kénvegyületek, a ráksejtek pusztulását váltják ki. Elmélet­ben ez azt jelenthetné, hogy a fokhagyma lelassíthatná vagy megakadályozhatná a rosszin­dulatú daganatok kialakulását.

Annyi bizonyos, hogy azok­ban az országokban, ahol sok fokhagymát tesznek az ételek­be, bizonyos fajta rákok ritkábban fordulnak elő. Néhány vizsgálat szerint azok, akik sok fokhagymát vagy hagymát fo­gyasztanak, védettek a száj-, a torok- és az emésztőszervi rák­kal szemben.

Érdekesség: egy az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent közlemény szerint a heti öt gerezd fokhagymát fogyasztó alanyok esetében 30 százalék­kal csökkent a vastagbélrák kialakulásának kockázata, míg a gyomorráké 47 százalékkal.

Lehet, hogy a fokhagyma azért véd a gyomorrák ellen, mert elpusztítja a fekélyt okozó, a gyomrot bélelő nyálkahártyát megtámadó Helicobacter pylorinevű kórokozót. A fokhagyma megfázás elle­ni hatását vizsgáló kísérletek többnyire kiegészítőkkel foly­tak, nem friss fokhagymával.

Jó tanács: felhasználás előtt először mindig aprítsa vagy zúzza össze a fokhagymát, majd hagyja 10-15 percig állni, mielőtt hozzáadná az ételhez, hogy időt hagyjon a gyógyha­tású vegyületek képződésé­hez. Másik lehetőség a nyers fokhagyma fogyasztása.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.