Ételek és italok az étrendben

Energiaszeletek és -italok fogyasztásának hatásai

Egy fárasztó nap közepén, amikor kimerülnek az erőtartalékaink, vonzónak tűn­het egy csodaszelet vagy varázsital, amely lelket önt az emberbe és feltölti energiá­val. Érthető tehát, miért értek el robbanásszerű sikert a piacon az energiaszeletek és -italok. De valóban az történik, amit ígérnek? Ne dőljön be a reklámoknak!

Egészséges nyalánk­ság az energiaszelet?

NEM Ha nassolni szeretne, kapjon be inkább egy szem gyümölcsöt vagy egy marék diákcsemegét. Jobban jár a szervezete is, a pénztárcája is.

Mit szeretne uzsonnára: egy ropogós piros almát vagy egy csokiszeletet?

Az energiaszele­tek gyártói azt akarják elhitet­ni, hogy mindkettő előnyeit egyesítő terméket kínálnak, olyan csemegét, amely egészsé­ges, de olyan íze van, mint egy csokiszeletnek. Hogy milyen­nek találja valaki e szeletek ízét, az ízlés kérdése, ám tápér­tékük dolgában minden szak­ember egyetért: lehet, hogy jobban megtöltik az ember hasát, de nem versenyezhetnek a gyümölcsökkel, olajos mag­vakkal és más egészséges nassolnivalókkal.

Mit tartalmaz egy jobbfajta energiaszelet?

Ha ragaszkodik az energiaszeletek nyújtotta kényelemhez, vásárláskor az alábbi összetevőket keresse a címkéken.

ÖSSZETEVŐIDEÁLIS MENNYISÉGMEGJEGYZÉS
Fehérje5-15 gAz a szelet, amelyik nem tartalmaz fehérjét, nem képes hosszú időre elűzni az éhséget.
Szénhidrát20-50 gÉhségcsillapításra jó a kevesebb szénhidrátot tartalmazó szelet, míg edzés előtt a magas szénhidráttartalmút kell választani.
Rost2-5 g vagy többA fehérjével együtt a rostok tartják féken az éhséget.
KalóriákKevesebb mint 250 kcalHa csak nassolásra kell, 200 kcal-nál kevesebb energiát tartalmazzon.
ZsírKevesebb mint 5gLehetőleg egyszeresen vagy többszörösen telítetlen legyen. Kerülendők a telített zsírokat

Az energiaszeletek – az édes­ségekhez hasonlóan – szépen becsomagolt kalóriák, csak több fehérjét tartalmaznak, mint a csokiszeletek, ezért jobban lecsöndesítik a korgó gyomrot. Egy-null a javukra. Ráadásul vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítják őket. Ez is előny, bár ha valaki kiegyensúlyozott étrenden él, annak nincs szüksége ezekre a plusztápanyagokra (vagy ha mégis, akkor olcsóbb a multivitamin tabletta). Ha szóját szeretne fogyasztani, van szó­jafehérjét tartalmazó energia­szelet is, és lehet, hogy jobb ízű, mint a tofu.

Vigyázat! Egyes energiaszele­tek olyasmit is tartalmaznak, amire az embernek semmi szüksége nincs, például telített és transzzsírokat, magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot, illetve más olyan összetevőket, amelyek nem feltétlenül egész­ségesek.

Ilyen a pálmamagolaj, a maltodextrin (keményítőada­lék, amely gyakran nátrium-glutamátot is tartalmaz) és az aceszulfám-K (mesterséges édesítőszer, amelyet egyesek szerint nem kellőképpen vizs­gáltak be).

Ne feledjük: az energia szó a bevitt kalóriákat is jelenti!

Így egy könnyű nasi elfogyasz­tásával akár 200-300 kcal-val növelheti napi energiabevitelét. Ha viszont egy étkezést szeret­ne egy energiaszelettel kiválta­ni, akkor ez a kalóriamennyi­ség kevés, nem is beszélve a kihagyott zöldségekről és más élelmiszerekről, amelyeket egy egészséges étkezés során el­fogyaszt. Amennyiben pedig a hízástól tart, jobb, ha tudja, hogy egyetlen energiaszelettől 40 grammot hízhat.

Hasznos energia­forrás az energiaital?

NEM A fantáziadús nevek ellenére cukros vizet kap nagy adag koffeinnel. Manapság nemcsak New York Cityről állíthatjuk, hogy soha­sem alszik. Ha lehet bármire is következtetni az energiaitalok népszerűségéből, az az, hogy egy csomó ember van, aki a kelleténél kevesebbet alszik. A változatos fantázianevű italok sok mindent tartalmaz­nak gyógynövénykivonatok­tól kezdve az aminosavakig, s ezen összetevőknek egészség­javító hatást tulajdonítanak, de két dolog mindegyikben van: cukor és koffein.

A cukor energiaforrás, a kof­fein pedig átmenetileg élénkít, fokozza az éberséget és fel­pörgeti a szervezet energia-rendszerét. Némelyik ital annyi koffeint tartalmaz, mint egy presszókávé. Ha az ital dobo­zán nem szerepel is a koffein szó, más összetevők, például a guarana, a yerba mate, a zöld tea és más növények kivonatai természetes koffein­források. Sok ital tartalmaz egy taurin nevű aminosavat, amely állítólag fokozza a kof­fein hatását, bár ezt még nem bizonyították kellőképpen a tudósok.

Egy nagy adag cukor és kof­fein kilendíthet ugyan minket az ebéd utáni bágyadtságból, ám a táplálkozástudományi szakemberek egyetértenek ab­ban, hogy van jobb módja is az energiával való feltöltődés­nek: kiegyensúlyozott étrend, rendszeres testmozgás és, igen, jó sok alvás.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.