Általános egészségi állapot

A fokhagymakapszulák hatásai

Mint tudjuk, a fokhagyma jót tesz a szívnek, sőt lehet, hogy bizonyos fajta rákok ellen is véd. Viszont van, aki utálja, és a világért sem enné meg. De azok sem fogyaszt­ják az „illatos” hagymagerezdeket naponta, akik kedve­lik a fokhagymás pecsenyét vagy az olaszos ételeket. Ezért sokan szednek fokhagymából készült étrend­kiegészítőt, hogy megóvják egészségüket – fokhagyma­illatot árasztó lehelet nélkül.

Hatékony a fokhagy­ma a fertőzések el­len?

TALÁN Egyre több adat bi­zonyítja, hogy a fokhagyma vegyületei segítenek legyőzni a fertőzéseket, így hatásosak lehetnek a nátha, de eseten­ként komolyabb bajok ellen is.

A természetgyógyászok, de a hagyományos orvoslás képviselői is időtlen idők óta használják a fokhagymát a fertőzések kezelésére. A máso­dik világháborúban például a harctéri sebeket kezelték fokhagymakészítményekkel. A fokhagyma megöli a kór­okozók egy részét és megaka­dályozza a baktériumok, gom­bák és vírusok szaporodását, legalábbis kísérleti körülmé­nyek között. Bár nincs bizonyí­ték arra, hogy ha valaki naponta szed fokhagyma­készítményt, nem esik áldoza­tul semmilyen fertőzésnek, azért lehet, hogy segít.

Egy vizsgálat során a fok­hagymából készített étrend­kiegészítő gátolta a náthát okozó rhinovirus szaporodá­sát. Egy másik tanulmány ke­retében egy brit kutató tél ele­jén 146 önkéntest toborozott: a csapat egyik fele naponta szedett a fokhagyma hatóanya­gát – allicint – tartalmazó kap­szulákat, a többiek pedig placebót kaptak. Tél végéig a fokhagymát szedők közül csak 24-en, míg a másik cso­portból 65-en fáztak meg. A fokhagymát szedő csoport­ból azok, akik náthásak lettek, átlag másfél nap alatt meg­gyógyultak, míg a másik cso­portban átlagosan öt napig tartott a betegség.

Egyes kutatók szerint a fok­hagymából készült étrend­kiegészítők hatékonyak lehet­nek az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia leküz­désében. Egy sor antibioti­kum például hatástalan a Staphylococcus aureus okozta kórházi fertőzések ellen. Taj­vani kutatók egerekben hatá­sosnak találták a fokhagyma-kivonatot ez ellen a kórokozó ellen is.

A szagtalan fokhagy­matabletták is haté­konyak?

TALÁN A szag eltávolításá­val a hatóanyag egy része is távozik a készítményből. A legjobb megoldás a bélben oldódó kapszula.

Egyes készítményeket úgy szagtalanítanak, hogy hóna­pokig alkoholban érlelik a fok­hagymagerezdeket. Ezzel az el­járással kivonják ugyan az erős szagot okozó vegyületet, ám pontosan azt, amelyik a fok­hagyma jótékony hatását elő­idézi. Az ily módon készült kiegészítőktől nem lesz büdös a lehelet, de sajnos más hatá­suk sem lesz.

Jobb megoldásnak tűnik a kapszula, amelynek bevonata nem a gyomorban, hanem a vékonybélben oldódik, ezért kevésbé érződik a szag a lehe­leten. Ám a készítmények tesz­telése során találkoztak olyan kapszulával, amelyikből alig szabadult föl értékelhető mennyiségű allicin – vagy azért, mert túl kevés alliinázt tartalmazott, vagy pedig azért, mert nem oldódott föl, mielőtt elhagyta a vékonybelet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.