Fájdalmak diagnózisa

A mediastinum betegségei

A szívtájék vagy a sternumtáj fájdalmait okozhatják a mediastinumban található szervek betegségei is. A mediastinum gyulladása, tumora, az aorta aneurysmája és az oesophagus számos betegsége jön elsősorban szóba.

A media stinumot kitöltő tumorok csak akkor okoznak fájdalmat, ha kiterjedésük folyamán fájdalomérzést közvetítő ideget nyomnak. Minthogy a mediastinum szövete laza, igen nagyra növekvő tumor is fájdalmatlan lehet, mert lassan növekedve, az idegeket maga előtt tolja, így súlyos mediastinalis tünetek, köhögés, nehézlégzés, vénás pangás, cyanosis, rekedtség stb. ellenére fájdalom esetleg egyáltalában nincs. Máskor a mediastinalis tünetcsoport jelenségeihez állandó tompa nyomás, nehéz fájdalom csatlakozik a sternum táján.

E fájdalmat a beteg a sternum mögé, a mélybe lokalizálja, s a folyamat az elülső mediastinumban helyezkedik el. Ha a hátsó mediastinum is kitöltött, a fájdalom inkább a hátba terjed, de mindenesetre mély mellkasi fájdalom és különösen akkor erős, ha a daganat a gerincoszlopra is ráterjed és a csontot usurálja. Az oesophagus összenyomatása esetleg nyelési fájdalmat is okoz.

A mediastinalis beteg panaszai

A mediastinalis betegség néha olyan természetű, hogy a retrosternalis, esetleg sternalis fájdalom a beteg egyetlen vagy legfőbb panasza. Ez a bronchusból kiinduló tumor, mediastinalis sarcoma, lymphogranulomatosis eseteiben egyaránt előfordul. Különösen erős sternalis fájdalmat látunk azokban az esetekben, melyekben a kóros folyamat a sternumra vagy a bordákra terjed. Ilyenkor a sternum tája megduzzad, a bőr esetleg pirosra színeződik, elődomborodik és nyomásra, ütögetésre is érzékeny. A mediastinalis tumorok okozta fájdalom a tumor lokalizációja szerint a nyakba, fejbe, vállba, karba is sugározhat.

Lymphogranulomatosis: Jobb oldalon a kulcs alatti területen félkörös, elmosódott szélű lágyrészárnyék látható, mely a középárnyéktól nem különíthető el.

Egy esetünkben nyaki nyirokcsomó próbaexciziójával bizonyított mediastinalis lymphogranulomatosisban a sternumtáj elődomborodott, igen fájdalmassá vált, végül is az elődomborodás területe fluktuálni kezdett. Punkcióval genny volt nyerhető, melyből gennykeltő coccus tenyészett ki. Antibiotikum lokális alkalmazá sával és röntgenbesugárzással a folyamat gyógyult. Valószínű, hogy az infekció az előzetes sternumpunkció helyén okozta a sternalis tályog képződését. Egy másik hasonló esetünkben azonban a biztosan igazolt lymphogranulomatosisban hasonló panaszokat és tüneteket a sternum hidegtályogja okozott. Minthogy a tuberculosis és a lymphogranulomatosis összetalálkozása nem ritka, e lehetőségekre is gondolnunk kell. Maga a lymphogranulomatosisos inflltrátum is beterjedhet a sternum állományába.

Limfangiogram: A medencei és paraaortikus nyirokcsomók kórosan   megnagyobbodottak,   kontrasztanyagtárolásuk részleges, a nyirokcsomók árnyékán belül telődési hiányok észlelhetők

Lymphogranulomatosis: Kiszélesedett felső mediastinum, a bal csúcs fedett. Az aortagomb nem ismerhető fel.

Limf angiogram

Kóros inguinalis és kismedencei nyirokcsomók

A mediastinalis folyamatok elkülönítő diagnózisáról más fejezetben szólunk. Annak megállapítása, hogy a retrosternalis vagy más mellkasi fájdalmat mediastinalis folyamat okozza, a röntgenvizsgálat és a jellemző mediastinalis szindróma (köhögés, nehézlégzés, rekedtség, Hornertriász, vénás pangás, nyelési zavar stb.) alapján nem nehéz.

A mediastinumban kórosan megnagyobbodott képletek közül az aorta aneurysmája okozhat rendszerint nem súlyos, inkább állandó tompa fájdalmat. E fájdalom néha fekve fokozódik, máskor esetleg köhögésre, mély légzésre válik súlyosabbá. Ugyanígy tompa fájdalmat okoznak mediastinalis tumorok, bronchuskarciómák is.

A mediastinum gyulladása tartós fájdalmat okozhat

Tartós substernalis fájdalmat okoz a mediastinum gyulladása, a mediastinitis. Ez vagy hirtelen fejlődik ki akut mediastinitis képében – esetleg pericarditishez, pleuritishez, pneumoniához csatlakozva – vagy mint gennyes mediastinitis a garat, torok tályogos folyamatai, empyemaperforáció, rákosán infiltrait nyelőcső perforációja, sérülése következtében, vagy krónikus mediastinitis, legtöbbször tuberculosis következtében, melyben a mediastinalis szindróma tünetei dominálnak.

A fájdalom – akár idült, akár heveny folyamat – retrosternalis, állandó tompa fájás, mely a törzs hirtelen mozdulatára általában mozgáskor, de gyakran nyeléskor is fokozódik és rendszerint a hátba terjedő fájdalommal is társul. A fájdalmat esetleg ki lehet váltani valamelyik háti csigolya nyomásával is. Az akut mediastinitis súlyos állapot, lázzal, nehézlégzéssel, nyelési panaszokkal jár, és kopogtatással, de főleg radiológiai vizsgálattal kimutatható megnagyobbodott mediális tompulatot, illetve árnyékot ad.

Az idült mediastinitis leggyakrabban a mediastinum mirigyeinek elgennyedéséből vagy elsajtosodásából származik, és főleg gyermekeken fordul elő. A tuberculosis általános tünetein kívül (láz, éjjeli izzadás, anaemia stb.) nehézlégzést, néha asztmaszerű köhögést, sternalis tompulatot, kóros röntgenárnyékot találunk. A fájdalom e folyamatokban legtöbbször háttérbe szoruló tünet. Tumoros eredetű mediastinitis inkább jár fájdalommal.

A sternalis és retrosternalis fájdalom megítélésében mindig szóba jön magának a sternumnak a megbetegedése is. A szegycsont megbetegedései a könnyen felismerhető lokális fájdalmasságon kívül diagnosztikus nehézséget okozó mellkasi, váll és hátfájdalmakat is előidézhetnek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.