Hátfájás

Gyógyszeres és sebészi kezelés gerincfájdalmak esetén

Jegyezzük meg! Bár sok ember azt hiszi, hogy a különböző tabletták azonnal megoldják gerincpanaszaikat, az igazság az, hogy a gyógyszerek önmagukban nem alkalmasak erre. Az igaz, hogy a legtöbb esetben csökkentik a fájdalmat, ez pedig általában elegendő ahhoz, hogy elkezdhessük a különböző tornagyakorlatokat.

Minél többet mozgunk és mi­nél inkább erősítjük a gyakorlatok révén izmainkat, annál gyorsabban elmúlik a fájdalom. A gyógyszerek az EHP lépéseivel együtt alkalmazva megkönnyítik visszatérésünket az élet­nek azokra a területeire is, ahonnan gerincfájdalmaink miatt eddig távol kellett maradnunk. De még egyszer hangsúlyozom, egyedül a gyógyszerekkel a fájdalommentesség és a további sérülések megelőzése nem reálisan megvalósítható cél.

Ezért gondolom azt, hogy a gyógyszerekről csak mint az EHP egyik alkotóeleméről érdemes beszélni. Ne várja, hogy a gyógyszerek megoldják gerincpanaszait! Azonban elvárhatja a gyógyszerektől azt, hogy segítenek fájdalmait addig csökkenteni, amíg a hat lépésből álló program elkezdi kifejteni hatását. Ha az adott gyógyszerek nem szüntetik meg a fájdalmat, máso­kat kell választani.

Gerincfájdalom okai különbözőek

Tudjuk, hogy minden gerincfájdalomtól szenvedő beteg más és más. Jó, ha tisztában van vele, hogy orvosa sem tudhat­ja előre, melyik szer szünteti meg a gerincfájdalmait. Gyakran több gyógyszer együttes szedésére is szükség van ahhoz, hogy elérjük a célt, a fájdalommentességet. A jó hír azonban az, hogy számtalan kiváló gyógyszer létezik, amelyeknek kombinált szedésével megfelelő fájdalommentesség érhető el.

Ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban megtalálja az Ön szá­mára legalkalmasabb gyógyszert, érdemes megismerni, hogyan választ közülük az Ön kezelőorvosa. Az orvos nem véletlenszerűen választ a gyógyszerek közül, remélve, hogy valamelyik majd hatni fog. Kell, hogy legyen egy fájdalomcsillapító mód­szere, egy terve, amely alacsonyabb dózisokkal kezd, és a legke­vesebb költség mellett a leghatásosabb eredményt hozza.

Pontozza fájdalma erősségét!

Mielőtt elkezdenénk beszélni a gerincfájdalmak kezelésére használatos számtalan gyógyszerről, szeretném, ha fájdalmá­nak erősségét az alábbi táblázat segítségével pontozná, így or­vosa könnyebben tud dönteni arról, hogy Önnek elegendő-e a jelenleg is szedett gyógyszere, újat kell kipróbálnia, vagy el kell gondolkodnia több gyógyszer kombinált szedéséről.

A gyógyszer hatékonysága

Tekintse át az alábbi táblázatot (fájdalomskála), és pontozza a gyógyszer beszedése utáni fájdalmát az alábbiak szerint: a 0 teljes fájdalommentességet, a 10 pedig az elviselhetetlen, elképzelhető leg­rosszabb fájdalmat jelenti. Ha például Ön gyógyszerszedés előtt fájdalmának 8 vagy 9 pontot adott, a gyógyszer bevétele után már csak 3-4 pontot, ez azt jelenti, hogy valószínűleg megtalálta azt a kombinációt, amely igazán hatásos fájdalmainak csökkentésére.

Lehetséges, hogy találni fog egy olyan fájdalomszintet (a legtöbb ember számára ez 3-5 pontot jelent), mely lehetővé te­szi azt, hogy tovább végezze azokat az erősítő gyakorlatokat, melyek megvédik gerincét a további fájdalomtól és sérüléstől.

Fájdalomskála

FájdalomskálaA GFI segítségével naponta mérje fel fájdalmai erősségét

Használja naponta a következő 10 kérdésből álló kérdőívet fájdalmának felmérésére. Én ezt a táblázatot, illetve annak eredményét egyszerűen csak gerincfájdalom-indexnek, azaz GFI-nek hívom. Használata segít Önnek és orvosának figyelemmel kísérni azt, hogy gerincfájdalma javul, rosszabbodik, vagy változatlan marad. Ettől függően szüksége lehet gyógy­szerváltásra, illetve elképzelhető, hogy valamilyen más ok is meghúzódhat fájdalmai hátterében.

Gerincfájdalom-index (GFI)

(Kép url: https://vitalitasportal.com/wp-content/uploads/2015/06/gfi-index.jpg)

GFI indexSzámolja ki GFI-jét!

Nyomtassa ki a képet, majd adja össze a bekarikázott számokat, és ossza el tízzel. Az átlagolt eredmény lesz az ön GFI-je. Számolja ki két héten keresztül mindennap ezt az értéket, és jegyezze fel az eredményeket. Ha a pontszámok csökkennek (pl. 8-ról 4-re), az azt jelenti, hogy gerincfájdalma javul és a hatlépéses EHP jól működik Önnél. Ha a pontszám nő, keresse fel orvosát. Lehetséges, hogy Önnek újra át kell tekintetnie a hatlépéses programot azért, hogy megbizonyosodjon róla, a programban leírtaknak megfelelően tesz-e mindent, de az is lehet, hogy új gyógyszer szedését kell elkezdenie ahhoz, hogy fájdalma csökkenjen, és életminősége javuljon.

Recept nélkül kapható gyógyszerek

Először próbálja ki a recept nélkül kapható gyógyszereket. Ezeket az analgetikumokat (fájdalomcsillapítók) és nemszteroid gyulladásgátlókat (NSAID) széles körben reklámozzák, és sok esetben segítenek csökkenteni a fájdalmat, később pedig a receptre felírt szerek alkalmi kiegészítői lehetnek.

Ezek a gyógyszerek, ha betartjuk a betegtájékoztatóban foglalt utasításokat, általában biztonságosan használhatók, azonban szedésük előtt konzultáljon orvosával. Ha Önnél szív-, máj- vagy vesebetegség, gyomor- vagy nyombélfekély áll fenn, mindig beszéljen orvosával, mielőtt elkezdi szedni a gyógyszert.

Gyakran használt, recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók

Gyógyszer neve és hatóanyag neve

 • Anacin – aszpirin (koffeinnel) ibuprofen naproxen puíferelt aszpirin aszpirin
 • Advil – ibuprofen
 • Aleve – naproxen
 • Ascriptin, BufFerin – puíferelt aszpirin
 • Bayer és más márkák – aszpirin
 • Ecotrin – bélben oldódó aszpirin
 • Excedrin (extra erős) – azpirin
 • Motrin – ibuprofen
 • Panex – acetaminofen
 • Tylenol – acetaminofen

Aszpirin (Excedrin, Bayer, Anacin, Ecotrin)

Az aszpirintartalmú termékek a legrégebben elérhető, recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók közé tartoznak. Az aszpirin kis adagban csökkenti a mérsékelt, enyhe fájdalmakat. Magasabb adagolásban az aszpirin a gyomor nyugtalanságát, gyo­morfekélyeket és gyomorvérzést, fülcsengést és egyéb problémákat okozhat. Az aszpirin fokozza a véraláfutásokra való hajlamot, különösen a karokon.

Vigyázat! Ha Önnek orvosa aszpirint ajánlott annak szív- és érrendszeri hatásai miatt, az csak kis dózisokban szedhető receptre írt NSAID-okkal együtt.

Nem szedhetők aszpirintartalmú termékek warfarintartalmú gyógyszerekkel sem. Az aszpirint gyakran más gyógyszerrel együtt, kombinálva ajánlják a fájdalom csökkentésére.

Acetaminofen (Tylenol, Panex)

Az acetaminofen képes az enyhe, mérsékelt fájdalmak csökkentésére. Bevételét követően egy órán belül hat, és olyan gyakran lehet szedni, ahogy a betegtájékoztató azt engedi. Általában nem okoz gyomornyugtalanságot, bél- vagy gyomorvérzéseket, és a legtöbb más gyógyszerrel együtt is szedhető, ideértve a véralvadásgátlókat és a legtöbb, arthritis okozta panaszok ellen felírt szert is.

Máj- vagy vesebetegségek esetén beszéljen orvosával arról, mekkora adagban szedje az acetaminofentartalmú gyógyszereket.

Recept nélkül kapható nemszteroid gyulladáscsökkentők (Advil, Motrin, Aleve)

Gerincfájdalmai csökkentésére kipróbálhat egy recept nélkül kapható nemszteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) szert is. Ezek a gyógyszerek csökkentik az arthritis, az izomfájdalmak és a különböző sérülések által okozott gyulladásos elváltozá­sokat. Valójában néhány, receptre kapható NSAID alacso­nyabb dózisú formában recept nélkül is kapható. Ezek az ala­csony dózisú készítmények jó fájdalomcsillapítók lehetnek, ha pl. az acetaminofen (Tylenol) nem hat eléggé.

Ha követi a betegtájékoztató utasításait, a recept nélkül kap­ható NSAID-oknak nincsenek komoly mellékhatásaik. De ha nagyon magas adagban szedi őket, a hasi fájdalmak, a gyomor­fekély, a gyomorvérzés és minden egyéb olyan probléma koc­kázata megnő, melyek az NSAID-ok magasabb dózisú, recept­re kapható formái esetén is felléphetnek.

Ha Ön valamilyen szív-, vese-, vagy májbetegségben szen­ved, esetleg gyomorfekélye van, mindenképp beszéljen orvosá­val, mielőtt kipróbálja e gyógyszerek valamelyikét. Ha gyomornyugtalanság vagy valami más, új panasz jelentkezik, hagyja abba a gyógyszer szedését, amíg nem konzultál orvosával. Ezek a gyógyszerek nem szedhetők warfarinnal (Coumadin) együtt.

Receptre kapható fájdalomcsillapítók

A következőkben áttekintjük a leggyakrabban használt, re­ceptre kapható, erősebb hatású gyógyszereket.

Receptre kapható nemszteroid gyulladáscsökkentők

Ha a recept nélkül kapható gyógyszerek nem elég hatásosak, orvosa felírhat Önnek valamilyen receptre kapható NSAID-ot. Ez a szer lehet valamilyen recept nélkül kapható gyógyszer nagyobb dózisú formája, de valamilyen más gyógyszer is, amely a recept nélküli szerek magasabb dózisú formáinak hatásával rendelkezik, de kevesebb mellékhatása van. Az aszpirin például nagy mennyiségben (12-16 tabletta 24 óra alatt) hatásos lehet a fájdalom csökkentésére és a gyulladások mérséklésére. Azon­ban az ilyen nagy dózis jobban növeli a gyomorfekély és gyomorvérzés kockázatát, mint az egyéb elérhető gyógyszerek.

A nemszteroid gyulladáscsökkentőknek két fajtája van: hagyományos és COX-2-gátló.

A hagyományos, nemszteroid gyulladáscsökkentők. Ezek mindegyike hatásos gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Ezek a szerek naponta egy vagy néhány tabletta szedése mellett kevesebb mellékhatással rendelkeznek, mint a nagy dózisú aszpirin. Az orvos ezek közül a gyógyszerek közül úgy dönt valamelyik mellett, hogy figyelem­be veszi az Ön gerincfájdalmainak jellegzetességeit, a fennálló egyéb egészségügyi problémákat, a gyógyszer árát, és adott esetben az Ön biztosítását is.

A választék több mint 20 gyógy­szerből áll, és a legtöbb ember talál olyan szert ezek közül, mely fájdalmát és a gyulladásos panaszokat megfelelően mérsékli. Ha úgy találja, hogy hetek, hónapok, vagy évek múltával az Ön által szedett nemszteroid gyulladáscsökkentő már nem eléggé hatásos, akkor tanácsos lehet kipróbálni egy másikat. Ha ön rendszeresen szed valamilyen hagyományos NSAID-ot, 3-4 havonta szükséges ellenőriztetnie a vérnyomását, és vér­vizsgálatokat is végeztessen a vese- és májbetegségek kiszűré­sére, valamint a teljes vérkép ellenőrzése miatt.

Vigyázat! A receptre kapható NSAID-okat óvatosan kell szedniük azoknak a betegeknek, akiknek valamilyen szív- vagy vese­betegségük, magas vérnyomásuk, illetve gyomorfekélyük van. A hagyományos NSAID-ok nem szedhetők együtt véralvadásgátlókkal, amilyen a warfarin, ugyanis növelhetik a vérzések kockázatát. Az NSAID-okat rendszeresen szedők 2-3%-ánál alakul ki évente gyomorfekély vagy gyomorvérzés.

A gyomor­bélrendszeri vérzés veszélyeztetettjei:

 • 65 év felettiek
 • már volt gyomorfekélyük
 • aszpirint vagy Prednisont szednek
 • warfarint (Coumadin) szednek
 • egyéb súlyos betegséggel, egészségi problémával küzdenek

Ha Önnél nagyobb az esély gyomorfekélyre vagy gyomorvérzésre, orvosa kiegészítheti a kezelést más olyan gyógyszer­rel, amely segít megelőzni a gyomorfekélyt és csökkenti a ki­alakulás veszélyét. Ha Ön hagyományos NSAID-ot szed, mindig étkezéshez kapcsolódóan vegye be gyógyszerét, hogy elkerülhesse a gyomor nyugtalanságát.

Orvosa felvilágosítja majd Önt arról, hogy műtéti beavat­kozások előtt mikor kell befejeznie a hagyományos NSAID-ok szedését, mivel ezek növelik a vérzékenységet. Ha Ön e gyógy­szerek egyikét rendszeresen szedi, soha ne felejtsen el néhány havonta teljes vérképvizsgálatot és egyéb vérkémiai vizsgálato­kat csináltatni, különös tekintettel a vesefunkciós vizsgálatokra (kreatinin és BUN).

Néhány gyakran használt hagyományos NSAID

Gyógyszer neveHatóanyag neve
Ansaidflurbiprofen
Arthrotecdiclofenac és misoprostol
Clinorilsulindac
DayproOxaprozin
Disalcid, Mono-Gesicsalsalat
Dolobiddiflunisal
FeldenePiroxicam
Indocinindomethacin
Lodineetodolac
Meclomenmeclofenamat
Motrinibuprofen
Nalfonfenoprofen
Naprelannaproxen
Naprosynnaproxen
Orudis, Oruvailketoprofen
Relafennabumeton
Tolectintolmetin
Trilisatekolin magnézium
Voltarendiclofenac
Zorprinaszpirin

Az NSAID-ok leggyakoribb mellékhatásai

 • asztma (allergiára hajlamos személyeknél)
 • csökkent hemoglobinszint (anémia, vérszegénység)
 • csökkent nátriumürítés, ödéma kialakulása az alsó végtagokon
 • emésztési zavarok, fülcsengés gyomor- és bélvérzések gyomorégés, gyomorfekély
 • gyomornyálkahártya-gyulladás (gastritis)
 • hasi fájdalom
 • magas vérnyomás (hipertónia)
 • májműködési zavar (kóros májfunkciós eredmények a vérkémiai vizsgálatok során)
 • más gyógyszerek hatásának megváltoztatása – antidabetikumok, warfarin, béta-blokkolók, ACE-gátlók, diuretikumok
 • szédülés, véraláfutások, vérzések
 • vérlemezkék funkciójának csökkenése (a vérzés, a véralvadás folyamatát befolyásolja)
 • veseműködési zavar kialakulása vagy a meglévő súlyosbodása
 • vízhajtók (diuretikumok) hatásának csökkenése

Gyakran használt H2-blokkolók és hatóanyaguk

 • Axid Pepcid – nizatidin
 • Tagamet Zantac – famotidin, Cimetidin ranitidin

A H2-blokkolók csökkentik a gyomornyugtalanság kialakulásának esélyét, melyet NSAID-ok vagy más gyógyszerek okoz­nak, de szintén használják őket a gyomorfekély megelőzésére és kezelésére. Mindazonáltal, e gyógyszerek szedése kimutatottan nem csökkenti a gyomorfekély eredetű vérzések kockázatát, ha NSAID-okkal együtt szedjük őket. A vérzések kockázatának csökkentésére Cytotecet (misoprostol), a protonpumpa-gátlók egyikét vagy egy COX-2-gátló NSAID-ot kell szednünk.

Gyakran használt protonpumpa-gátló gyógyszerek

Gyógyszer neve – Hatóanyag neve

 • Aciphex – rabeprazol
 • Nexium – esomeprazol
 • Prevacid – lansoprazol
 • Prilosec – omeprazol
 • Protonix – pantoprazol

COX-2-gátló nemszteroid gyulladáscsökkentők

A NSAID-ok e másik csoportja szintén hatékony fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerekből áll. Biztonságosságuk és haté­konyságuk miatt jelenleg az Amerikai Fájdalom Társaság in­kább ezeket a szereket ajánlja az arthritises eredetű fájdalom kezelésére, mint a hagyományos NSAID-okat.

A COX-2-gátló NSAID-ok az arthritises eredetű fájdalom, gyulladás és ízületi merevség kezelésében hasonlóan hatékonyak, mint a hagyományos társaik, de az olyan, nem arthritis által okozott fájdalmat is jól csillapítják, mint amilyen a sebészi vagy fogászati kezelés utáni fájdalom. Mivel ezek a gyógyszerek nem csak az arthritis eredetű fájdalmat csökkentik, hasznosak a gerincfájdalmak kezelésében is, hiszen ezeknek, mint tudjuk, sokféle oka lehet.

A COX-2-gátló NSAID-ok jelentősen csökkentik a gyomorfekély és a gyomorvérzés esélyét, így rendszeres használat esetén is biztonságosak. Szedésük esetén nem szükséges egyéb, a gyomorfekély megelőzésére használatos gyógyszerrel kiegé­szíteni a kezelést. További előny, hogy mivel a vérzékenységet nem növelik, az ilyen típusú gyógyszereket nem kell abbahagy­ni sebészi beavatkozások előtt, illetve folyamatos ellenőrzés mellett (rendszeres véralvadási vizsgálatok) szedhetők véral­vadásgátlókkal is, mint például a warfarin (Coumadin).

A hagyományos NSAID-okhoz hasonlóan a COX-2-gátló NSAID-okat is nagy óvatossággal kell szedni szív- vagy vesebetegség, illetve magas vérnyomás esetén. Az NSAID-ok szedése közben is ajánlatos a biztonság kedvéért 3-4 havonta teljes vér­képet és vérkémiai vizsgálatokat végeztetni, különös tekintettel a vesefunkciós vizsgálatokra (BUN, kreatinin).

Gyógyszerek és étrend-kiegészítők együttes szedése

Mindig beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen – akár recept­re, akár recept nélkül kapható – gyógyszert együtt kíván szedni valamilyen étrend-kiegészítővel, legyen az vitamin­készítmény, ásványi anyag- vagy gyógynövénykészítmény. Néhány táplálékkiegészítő, különösen az olyan gyógynövé­nyek, mint a gingko, véralvadás-csökkentő hatással rendel­keznek, és aszpirinnel vagy NSAID-okkal együtt szedve súlyos vérzést okozhatnak.

Figyelmeztetés!

Tudta Ön, hogy

 • az NSAID-ok által okozott gyomorvérzés a leggyakoribb súlyos következményekkel járó gyógyszermellékhatás, melynek nyomán az Egyesült Államokban évente 107 ezer ember kerül kórházba és 16 500 hal meg?
 • a legtöbb, NSAID-ok által okozott gyomorvérzést elszen­vedő betegnél egyáltalán nincsenek figyelmeztető jelek?
 • ha elmúlt 65 éves, volt már fekélye és/vagy szteroidokat illetve véralvadásgátlót szed, akkor Ön az NSAID-ok által okozott gyomorfekély és gyomorvérzés tekintetében a legmagasabb kockázati csoportba tartozik?
 • mivel az alkohol a gyomornyálkahártyát ingerli, a recept nélkül kapható NSAID-ok szedése alatti alkoholfogyasztás növeli a gyomorfekély és gyomorvérzés kockázatát?
 • a megfázás elleni szerek és recept nélkül kapható NSAID-ok együttes szedése akár mérgezést is okozhat, különö­sen akkor, ha a megfázás elleni szer fájdalomcsillapítót, pl. aszpirint is tartalmaz?
 • az acetamin szedése közben, még a kismértékű alkoholfogyasztás is növelheti a májműködés zavarainak kockázatát?
 • az NSAID szedése terhesség idején magzati károsodást okozhat?

Kortizon típusú gyógyszerek (szteroidok)

A krotizonszármazékokat gerincfájdalmak esetén leggyak­rabban injekció formájában alkalmazzák. A kis dózisú kortizonszármazék és a helyi érzéstelenítő kombinációja lágyszö­veti fájdalmak és a trigger területek kialakulása esetén gyors fájdalomcsökkenést eredményez. Az alacsony dózisú szteroid alkalmazása injekció formájában biztonságosabb, mint a nagy dózisú, tabletta formájában történő kezelés, ugyanis az utób­bi hatásai az egész szervezetre kiterjednek. Kortizoninjekciókat krónikus gerincfájdalomnál, idegblokádként is al­kalmaznak fájdalomcsökkentésre.

Alkalmanként prednizon vagy más kortizonszármazék adható szájon át is rövid ideig gyulladáscsökkentés céljából, ha például a kiszakadt porckorongsérv súlyos fájdalmakat okoz.

Alacsony dózisú prednizon használható időnként akkor is, ha a gerinc területén jelentkező gyulladás spondilitis ankylopo-eticától vagy a hozzá társuló arthritistől származik. Ezekben az esetekben a kezelést a lehető legkisebb dózissal, a legrövidebb ideig kell alkalmazni.

Izomlazítók

Ha a gerinc vagy a nyak fájdalma izomgörcsből származik, az izomlazítók alkalmazása gyors segítséget adhat. Időnként nehezen hihető, de tény, hogy a gerincfájdalmak részben vagy egészében végül is izomgörcsökből, az átlagostól jobban megfeszült izmokból származnak. Sok ilyen esetben a hátizmok egyike vagy másika észrevehetően duzzadt, feszes és akár érintésre is nagyon érzékeny.

Az orvos ilyenkor kipróbálhat egyet az izomlazítók közül, hogy lássa, hatásos-e. Ha a javulás jelentős, a terápia folytatható. Ahogy a gerincfájdalmat okozó alapvető kórfolyamat kezelése és javulása folyik, az izomlazí­tók alkalmazása általában hosszú távon szükségtelenné válik, és a kezdeti időszak után fokozatosan elhagyható.

Kábító fájdalomcsillapítók (opioid analgetikumok)

Ha más gyógyszerek már nem csillapítják a fájdalmat, vagy ha a mozgásfunkciók súlyosan károsodnak, kábító fájdalomcsillapítók alkalmazása válhat szükségessé. Ma már a kábító fájda­lomcsillapítók súlyos gerincfájdalom esetén is elfogadottak. Sok beteg érzi úgy, hogy ezekkel a gyógyszerekkel fájdalma je­lentősen csökken, és ezáltal vissza tud térni a normális életvi­teléhez. E gyógyszerek mellékhatásai jól ismertek, és általában megfelelően kézben tarthatók.

Egészen az elmúlt évekig a kábító fájdalomcsillapítókat a hozzászokás veszélye miatt csak korlátozott mértékben használták. Bár egyfajta függőség (dependencia) létrejön, ha ezeket a gyógyszereket valaki rendszeresen szedi, valódi függőség (ad-dikció – akkor is fennáll a gyógyszer szedésének igénye, ha a gyógyszer káros) csak nagyon ritkán alakul ki. Azoknál, akik­nek már volt szerhasználattal, hozzászokással kapcsolatos problémájuk, a gerincfájdalom csökkentésére felírt gyógysze­rekkel kapcsolatban kialakuló addikció veszélye is nagyobb, ezért ezekben az esetekben a betegek rendszeres vizsgálata indokolt.

Bármikor is használja ezeket a gyógyszereket, orvosa valószínűleg nagyon szoros felügyelet alatt fogja tartani Önt, ugyanis ezek szigorú szabályozás alatt álló gyógyszerek, melyeknél a visszaélések veszélye nagy.

Vigyázat! Klinikánkon csak akkor kezelünk ily módon betegeket, ha a fájdalom ezáltal jelentősen csökkenthető, a betegek pedig fokozatosan növelik aktivitá­sukat, mozgáskészségük nő, és az elvégzett gyakorlat adagját is emelni tudják.

A krónikus gerincfájdalom kezelésére több olyan hosszú ha­tású, kábító fájdalomcsillapító elérhető, melyek fájdalomcsökken­tő hatása 12-72 órán át is fennáll. A választandó szerek közül ezek előnyben részesítendők a rövid hatású gyógyszerekkel szemben, ugyanis ez utóbbiakat gyakrabban kell szedni és nem ritka, hogy a fájdalmat csak részben vagy kiszámíthatatlanul csillapítják.

A Tramadol olyan fájdalomcsillapító szer, amely gyenge, kábító hatása miatt használatos. Bár okozhat hányingert és enyhe álmosságot, a mellékhatások általában nem sú­lyosak.

A kábító fájdalomcsillapítók gyakori mellékhatásai

 • székrekedés
 • csökkent koncentrációs képesség
 • rendszeres használat esetén megvonási tünetek
 • álmosság, kábultság
 • szexuális zavarok
 • izzadás

Egyéb, fájdalomcsillapító hatással is rendelkező gyógyszerek

Van néhány olyan gyógyszer, melyet eredetileg depresszió ellen fejlesztettek ki, de az évek során kiderült, hogy gerinceredetű és egyéb fájdalmak ellen is hatásosan alkalmazhatók. A triciklikus antidepresszánsok például néhány betegnél hatékonyan csök­kentik a fájdalmat, bár ezek a gyógyszerek nem tipikus fájdalomcsillapítók és nincsenek a fájdalomcsillapítókra jellemző mellékhatásaik sem. Általában a következő típusú gerincfájdal­mak esetén használatosak: fibromyalgias eredetű vagy sérülés­ből származó fájdalmak, izom-, ín-, szalageredetű fájdalmak, osteoarthritis eredetű fájdalmak.

Mivel ezek a típusú fájdalomcsillapítók a fájdalom keze­lésére sokkal kisebb dózisban használatosak, mint a depresszió kezelésére, ezért a mellékhatások is sokkal kevésbé jelentkeznek. A legtöbb beteg nagyon jól tolerálja ezeket a gyógyszere­ket, ha fájdalomcsökkentőként kapják őket.

Számos más gyógyszert is használnak fájdalomcsillapításra, melyeket eredetileg más célra, pl. epilepsziás rohamok kezelésére fejlesztettek ki. Kezelőorvosa meg tudja ítélni, hogy e rit­kábban felírt gyógyszerek egyike használható-e az Ön esetében.

A triciklikus antidepresszánsok gyakori mellékhatásai

 • nyugtató hatás, álmosság (pozitív, ha segíti az alvást)
 • székrekedés
 • szájszárazság
 • ritkább vizelési inger (azoknál, akiknek húgyhólyagjuk eredetileg túlságosan gyakran húzódik össze, hasznos lehet, azonban ha ez a mellékhatás jelentkezik, feltétle­nül beszéljen orvosával)
 • szédülés
 • memóriazavarok, koncentrálóképesség zavarai, zavartság
 • szívritmuszavarok (nagy dózisban adott gyógyszerek­nél)
 • izzadás

A depresszió kezelése

Ha gerincfájdalmunk krónikussá válik (3 hónapnál tovább tart), depresszió alakulhat ki, mivel a visszatérő, illetve folya­matos fájdalom fokozatosan csökkent aktivitáshoz, és akár nagyobb fájdalomhoz is vezethet, ezért jó, ha a depresszió jelentkezését már korán felismerjük, és elfogad­juk, hogy az a fájdalommal együtt járó problémakör része

A depresszió kezelhető, gyógyszerekkel vagy pszichológiai tanácsadással. A pszichológusok és pszichiáterek a fájdalmat kísérő depresszió sikeres kezelésére is képzést kapnak, és segítenek Önnek megérteni azt, hogyan befolyásolja a fájdalom testünket, lelkünket, érzelmeinket. A legtöbb beteg úgy érzi, hogy a depresszió javulásával együtt a napi aktivitása is nő, ez pedig segít leküzdeni a fájdalmat és javítja a mozgáskészséget is.

Altatószerek

Ha a fájdalom megakadályozza alvását, akkor hatékony fájdalomcsillapítót kell szedni, hogy visszanyerje a pihentető éjszakai álmot. Ha a depresszió okozza a nem megfelelően pihentető alvást, akkor a depresszió kezelése a legfontosabb és a leghatékonyabb módja annak, hogy újra jól tudjunk éjsza­kánként aludni.

Ha Ön és kezelőorvosa úgy érzik, hogy az alvászavar kü­lönálló probléma és ennek megfelelő kezelést igényel, számos jó megoldás közül választhatnak. Egyes természetes gyógymó­dok, például a gyógyfüvek közül a macskagyökér vagy a golgotavirág, nagyon hasznosak lehetnek. Sok betegemnek segített megfelelően ellazulni a lefekvés előtt megivott egy csésze nyug­tató kamillatea. Mások a recept nélkül kapható melatonint említették, amely segített újraszabályozni a biológiai órájukat és ezzel visszatérni a megszokott alvásritmushoz. A melatonin a bevételt követő napon is okozhat álmosságot, ezért hasz­náljuk óvatosan.

Más, alvást segítő gyógyszerek receptre kaphatók. Ezek használatát beszélje meg orvosával, ha úgy érzi, hogy alvászavarai­nak megszüntetése segít Önnek a fájdalom, az ízületi merevség és a fáradtságérzet csökkentésében. Javasolt a rövid hatású gyógyszerek szedése, így nem fog bágyadtan, kábultan ébredni a következő reggel. Lehet, hogy Ön úgy találja majd, a következő gyógyszerek egyikének alkalomszerű használata is elegendő ah­hoz, hogy pihentető alváshoz jusson.

A gerincfájdalom kezelésének egyéb orvosi lehetőségei

A nehezen befolyásolható gerincfájdalmak esetében különö­sen fontos, hogy megtaláljuk annak módját, hogyan tegyük a fájdalmat elviselhetővé. Ma már sok olyan fájdalomkezelési technika létezik, melyek hatékonyan csökkentik a fájdalmat és növelik az aktivitást.

Megfelelő kezelési módok lehetnek pél­dául a következők:

 • a gerinc fájdalmas trigger területeinek injekciózása
 • a fájdalmas idegek rövidebb vagy hosszabb ideig tartó idegblokádjának kialakítása injekciózás által
 • idegstimuláció (TEIS) segítségével
 • hosszú távú, folyamatos morfinkibocsátást lehetővé tevő pumpa sebészi beültetése
 • elektromos idegstimulátor sebészi beültetése

Injekciók

Ha a konzervatív kezelés nem csillapítja kielégítően a fájdalmat, a fájdalmas területbe és a gerinc köré adott injekció segíthet a fájdalom csökkentésében. A fájdalom okától függően több­féle típusú injekció és többféle olyan hely létezik, ahova az injek­ciót kell adni. Az injekció általában valamilyen kortizonszármazékot tartalmaz, mely helyi érzéstelenítővel vagy anélkül is beadható.

Orvosa injekciót adhat az epidurális térbe (a gerincvelő közvetlen közelébe), a kisízületi üregekbe (közvetlenül a csigo­lyák közelében), vagy általában a gerincet körülvevő lágy szö­vetekbe (izmokba) azért, hogy megfelelő gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatást érjen el. Sok betegnek hasznos lehet a fájdalomcsillapító injekció, például:

 • akiknek fájdalma nagyon súlyos, azonban hagyományos sebészi beavatkozás valamilyen okból nem kivitelezhető
 • akiknél a sebészeti beavatkozás kockázata különböző orvosi problémák, pl. szív- vagy tüdőbetegség miatt túlságosan nagy
 • időseknek vagy leromlott egészségi állapotúaknak
 • azoknak, akiknek már volt gerincműtétük, azonban a fájdalom hegesedés vagy a műtéti környezet gyulladása miatt visszatért
 • akiknek végtagokba sugárzó fájdalmaik konzervatív kezelés mellett nem szűnnek

Sok gerincfájdalommal küzdő beteg elmondja, hogy a deréktáji merevség közvetlenül az injekció után csökken, így könnyeb­ben tudnak mozogni, illetve hogy az izomgörcsök csökkennek. Egy kiválasztott betegekkel készült, az injekciók hatásával foglalkozó tanulmány az általános közérzet, az életminőség és energikusság javulásáról számolt be.

Ha valamilyen neurológiai eltérés áll fenn, például izomgyengeség vagy bénulás, illetve érzészavar egyik vagy mindkét lábban, akkor valószínűleg nem az injekciózás a megfelelő meg­oldás. Továbbá, ahogy ez más gyógyszerekre is igaz, a legjobb eredmény akkor érhető el, ha kombináljuk az injekciókat a ge­rincizmokat erősítő, azok rugalmasságát fokozó gyakorlatokkal, fizikoterápiás kezelésekkel és az EHP-ban leírt egyéb lépésekkel.

Gerincfájdalmak esetén a következő injekciós kezelések a legelterjedtebbek:

Epidurális injekció. Az epidurális injekciózás során szte­roidot fecskendezünk a gerincvelőt közvetlenül övező, az úgy­nevezett epidurális térbe. Gyakorlott orvos kezétől ez a kezelés csökkentheti a szubakut vagy krónikus derékfájdalmat, mivel mérsékli a helyi gyulladásos folyamatokat. Általában több injekció hoz eredményt, azonban nem célszerű 3-nál többet adni ugyanabba a területbe, két injekció között pedig ajánlatos legalább egy hónap szünetet tartani.

Kisízületi injekció. Ezen eljárás során szteroidot adunk helyi érzéstelenítővel vagy anélkül a gerinc körül található kisízületek egyikébe. A módszer hasznos lehet az ágyéki gerinc degeneratív ízületi betegségének vagy osteoarthritiséntk néhány esetében. Az orvos akkor dönt az ilyen injekció adása mellett, ha előtte bebizonyosodott, hogy a gerincfájdalomnak legalább egy része a kisízületeknek tulajdonítható. Egy CT- vagy MRI-vizsgálat segít megkönnyíteni ezt a döntést.

Helyi injekció. Bizonyos körülmények között a gerincet körülvevő szalagok és lágy szövetek is lehetnek a gyulladásos eredetű fájdalom forrásai. Ezekben az esetekben szteroidot, helyi érzéstelenítővel kombinálva vagy anélkül, injektálva az érintett területbe biztonságosan és hatásosan lehet a fájdalmat mérsékelni, csökkentve ezzel a gyulladásos reakciót.

Chymopapaininjekció. A porckorongsérv által okozott fáj­dalom egyik alternatív kezelési módja az, mikor egy enzimin­jekciót (chymopapain) adunk a csigolyák közötti porckorong belsejébe (ez a chemonukleolízis vagy CNL). Bár az USA-ban ezt az eljárást ritkán végzik, jelentősen kisebb megterhelést je­lent, mint a nyílt sebészi feltárással végzett műtét. Maga az enzim a húspuhító készítmények szokványos összetevője, és a gyógyászatban arra használják, hogy felpuhítsa és lebontsa a porckorongot alkotó szöveteket, ezáltal a porckorong zsugorodik.

A beavatkozás célja, hogy csökkentse a gerincvelői ideggyökökre a porckorongsérv által ható nyomást. Maga a beavatkozás csak néhány percig tart, de a teljes fájdalomcsökken­tő hatás bekövetkezte napokat vagy akár hónapokat is igénybe vehet. A CNL a porckorongsérv okozta bizonyos fájdalmak csökkentésében ugyanolyan hatékonynak bizonyult, mint a laminektómia nevű sebészeti beavatkozás.

Sebészi beavatkozások

Jegyezzük meg! Mivel a gerincfájdalommal küzdő betegek legalább 90%-a 4-6 héten belül spontán meggyógyul, sebészi beavatkozás általában nem szükséges.

A legtöbb beteg minimális ágynyugalom mel­lett hamar visszatérve a normál napi tevékenységeihez, fájdalomcsillapítók szedésével, fizikoterápiával és a has- és hátizmok erősítését szolgáló célzott gerinctornával rövid időn belül job­ban lesz. Az EHP hat lépését a megfelelő gyógyszerekkel együtt használva napokon vagy néhány héten belül észlelhető javulásnak kell követnie.

Bizonyos esetekben azonban a sebészi beavatkozás meg­fontolandó

Ha például a gerincfájdalom szinte teljes mozgásképtelenséggel vagy széklet-, illetve vizeletürítési zavarral jár együtt, további vizsgálatok indokoltak. Vagy ha valamelyik képalkotó vizsgálat – a gerincröntgen, az MRI vagy a mielográfia – eltérést mutat az Ön fájdalmának meg­felelő területen, kezelőorvosa esetleg idegsebészhez vagy orto­péd sebészhez utalhatja be Önt (ne feledje, hogy a röntgen, a CT vagy az MRI a semmiféle gerincpanasszal vagy fájdalom­mal nem küzdő emberek akár 40%-ánál is mutathat kóros eltéréseket!)

Mikor forduljunk sebészhez? A leggyakrabban azok fordul­nak gerincfájdalmaikkal sebészhez, akiket a fájdalmak annak ellenére gátolnak napi tevékenységeik végzésében, hogy az EHP mind a hat lépését, és a megfelelő gyógyszereket a meg­felelő időn keresztül kipróbálták. Talán meglepő lehet, hogy egy kiszakadt porckorongsérv, amely még az ideggyökök összenyomását is okozza, nem jelent automatikusan műtéti javalla­tot, indikációt.

A műtét csak az esetek 10%-ában ajánlott.

Ha Önnél a zsibbadásérzés vagy az érzéketlenség fokozódik, eset­leg alsó végtagi bénulásos tünetek vagy széklet-, illetve^vizelet-zavar jelentkezik, akkor ez komoly okot jelenthet a sebészi be­avatkozás elvégzésére. Képalkotó vizsgálatokkal – röntgen, CT, MRI – az orvos képes eldönteni, vajon a vizsgálati felvételeken látható eltérés megfelel-e az Ön által leírt fájdalomnak és az ideggyógyászati elváltozásoknak. Ha például Önnek alsó vég­tagba sugárzó gerincfájdalmai az EHP összes lépését használva 6 hét után sem csökkennek vagy szűnnek meg, az azt jelenti, hogy Önnél valószínűleg célszerű elvégeztetni egy MRI-vizsgálatot, kiszakadt porckorongsérv vagy egyéb más kóros eltérés kizárása céljából.

Szűkítsük a kört. Az orvosa idegsebészhez vagy ortopéd sebészhez fogja utalni Önt. Az idegsebész szakterülete az idegrendszer különböző elemein, így az agyon és a gerincvelőn végzett műtétek, míg az ortopéd sebész elsősorban a csontok és ízületek sebészetére szakosodott. Az idegsebész és az ortopéd sebész is végez porckorongsérvműtéteket. Ha az orvosa nem ajánl személy szerint sebészt, akkor célszerű több szakintézményt is felkeresni, hogy kiválaszthassa az Önnek szimpatikus szakorvost.

Kérjen időpontot Ha sikerült leszűkíteni a kört, kérjen idő­pontot a választott sebésztől. Az első elbeszélgetés során alka­lom nyílik kölcsönösen megismerni egymást. Az első megbe­szélés része egy nagyon részletes vizsgálat, ezért vigyen magával minden korábbi vizsgálati eredményt, és nyíltan beszéljen vá­gyairól, terveiről. Kérdezzen rá, hogy mi az esélye a fájdalom csökkenésének. A különböző tornagyakorlatokat és a fokozatosan növekvő aktivitást illetően legyenek pontos kérdései.

Jegyezzük meg! Ha pl. teniszezni vagy golfozni szeretne a későbbiekben is, kérdezzen rá, hogy ez a műtét után is lehetséges lesz-e. Ha Ön jelenlegi munkáját, mely közben hajolni, emelni is kell, már nem tudja végezni, kérdezze meg, hogy a gerincműtét fog-e ebben segíteni. Az orvos-beteg kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy a legjobb minőségű ellátást kapja, de előfeltétele annak is, hogy a műtéti beavatkozást megelőző izgalmakkal, szorongással teli időszakban megnyugodjunk, biztonságban érezzük magunkat.

Ne féljen kérdezni! A műtét előtt kérdezzen meg mindent, amire kíváncsi és kérje meg a sebészt, hogy magyarázza el, mi az, amit a műtét közben tenni kíván Önnel. Közvetlenül a beavatkozás előtt a betegek érzéstelenítést kapnak, mely a test egy részét érzéketlenné teszi, ez azonban a tudatot nem be­folyásolja. A sebész javasolhat természetesen általános érzés­telenítést is, mely a műtét közbeni alvással jár. Mindkét típusú érzéstelenítés alkalmas arra, hogy a betegeket a fájdalom ér­zetétől megkímélje.

Beszéljen nyíltan sebészével a kórházi tartózkodásról, mi várható a lábadozás alatt, mennyi időt vesz igénybe, amíg vissza­térhet a korábbi tevékenységeihez. Kérjen segítséget a kezdeti időszakra napi tevékenységeinek elvégzéséhez, különösen a be­avatkozást követő első néhány napra. Zuhanyozzon és mosson hajat a műtét előtt, mivel a műtét után egy ideig nem fogja úgy érezni, hogy képes megtenni ezeket.

Néhány kérdés, amelyeket érdemes feltennie orvosának:

 • El tudná nekem mondani, hogy fog zajlani a beavatkozás?
 • Ébren maradhatok a műtét alatt?
 • A műtét után mennyi ideig és milyen erősségű fájdalmat fogok érezni?
 • Milyen hosszú lesz a rehabilitáció, és mikor lehetek ismét teljesen aktív?
 • Milyen komplikációk léphetnek fel, és hogyan kerülhetők ezek el?
 • Vannak-e olyan módszerek, melyek gyorsíthatják a gyógyulást?

Beszéljen orvosával a műtét által elérni kívánt eredményről

Faggassa ki orvosát a gerincsebészeti beavatkozás elvárt céljairól. Beszéljék meg a beavatkozás kockázatait, és bizonyosod­jon meg arról, hogy a műtéttől elvárható előnyök túlszárnyalják a kockázatokat. A műtéti célok között általában a fájdalom csökkenése, nagyobb mozgáskészség, az alsó végtagok erejének növekedése szerepel. Ha félelmei vagy aggodalmai vannak, ez a megfelelő idő, hogy megossza ezeket orvosával. Fontos, hogy bízzon orvosában, biztonságban érezze magát, ha az Ön által választott szakemberrel beszél.

Tudja meg, mi várható a műtét után

Valószínűleg el kell töltenie majd néhány napot a kórházban, bár néhány kivételes esetben a beteg már a műtét napján hazamehet. Ebben az eset­ben gondoskodjon arról, hogy legyen, aki hazaviszi, ugyanis az érzéstelenítők miatt egy darabig még fennállhat szédülés.

A műtét után lehet, hogy fájdalmat, érzéketlenséget, zsibbadást, esetleg izomgörcsöket is fog érezni. Kérjen fájdalomcsillapítókat, ha szükséges, hogy az első napok nehézségein minél ke­vesebb fájdalommal jusson túl. A teljes gyógyulás bizonyos időt vesz igénybe, azonban pozitív hozzáállással és az EHP lépései­vel a lábadozás könnyedén felgyorsítható. Legyen türelmes! Ha Ön túlsúlyos, megfontolandó a súlycsökkentő étrend, hogy ismét visszatérjen ideális testsúlyához. Ez csök­kenti majd a gerincére nehezedő terhet a gyógyulási folyamat alatt.

Beszéljen az altatóorvossal

Amennyiben az Ön műtéte sürgős, lehet, hogy nincs idő vagy lehetőség hosszan beszélgetni az altatóorvossal. Tulajdonképpen az altatóorvos tartja életben a beteget a műtét során, mivel többek között a légzésért felelős folyamatokat az altatás köz­ben az adott gyógyszerek kikapcsolják. Ha a vérben nem ele­gendő az oxigén mennyisége, vagy a vérnyomást nem ellen­őrzik folyamatosan, komoly komplikációk léphetnek fel. Amennyiben a műtét nem sürgős, hanem tervezett, akkor a műtét előtti vizsgálatnak része az altatóorvossal való találkozás is.

Függetlenül attól, hogy egy héttel vagy 5 perccel a műtét előtt találkozik az altatóorvossal, mindenképpen tájékoztassa őt a következőkről:

 • ismert vagy valószínű betegségek (szív-, tüdőproblémák, krónikus betegségek)
 • az előző altatások során fellépett problémák
 • ha van ilyen kívánsága, akkor mondja el, hogy műtét alatt ébren szeretne lenni

A komplikációk elkerülése

Remélhetően Ön mindenféle probléma nélkül túlesik a műtéten. Azonban a legjobb körülmények között is előfordulhatnak bizonyos komplikációk. A következő lista azokat a helyzeteket sorolja fel, amikor feltétlenül hívnia kell orvosát.

 • izomgyengeség
 • izomtömeg-csökkenés
 • vizeletürítési zavar
 • székletürítési zavar
 • húgyúti fertőzés
 • egyik kar vagy láb bénulása
 • sebfertőzés
 • szexuális működések zavara
 • erős vérzés
 • általános fertőzésre utaló jelek
 • erős fájdalom
 • láz

A fenti tünetek bármelyike valamilyen problémát jelez, és mindenképpen további kezelést, ellátást indokol. A fenti tünetek bármelyikének fellépése esetén azonnal hívja orvosát!

A beteg maga is megállapíthatja a porckorongsérvet

Ha az egyik lábba lesugárzó gerincfájdalmat tapasztal, végez­ze el az alábbi tesztet, hogy megállapítsa, vajon porckorong­sérv lehet-e a háttérben.

Tipp: feküdjön hanyatt az ágyon, majd a fájdalmas lábát emelje fel egyenes térddel csípőből. Az egészséges ember függőleges helyzetig tudja fájdalom nélkül emel­ni a lábát, de ha a mozdulat közben a gerincében fájdalom jelentkezik, akkor feltételezhető, hogy Önnek porckorong­sérve van.

Ha ehhez zsibbadás vagy érzéketlenség is társul az adott lábban, az valamilyen idegi érintettségre is utal. Eb­ben az esetben feltétlenül keresse fel orvosát.

Discectomia. Ez a beavatkozás a károsodott porckorong eltávolítására irányul, ezzel csökkenti az ideggyökökre ható nyomást. A discectomiát már évek óta végzik, azonban a hosszú távú előnyök még nem teljesen világosak.

Új sebészi technikák is megjelentek már a látóhatáron, ame­lyek célja, hogy segítsenek biztonságosan csökkenteni a gerincfájdalmakat. A lézerrel vagy elektromossággal végzett beavat­kozások, melyek felforrósítják és ezzel zsugorítják a porckoron­got, nagyon ígéretes előzetes eredményeket hoztak.

A különböző porckorongpótló eljárások, melyek a sérült porckorong eltávo­lításából és egy mesterséges porckorong behelyezéséből állnak, szintén a fejlesztés fázisában vannak. A gerinc elektromos im­pulzusokkal történő serkentésére az elektródák használata ma még nem biztonságos, ezért nem ajánlott.

Az akut kompressziós csigolyatörések kezelése

Egészen a legutóbbi időkig, a gerinc kompressziós töréseinek egyetlen kezelési módja a konzervatív terápia volt, mely ágynyugalomból, fájdalomcsillapítókból, fizikoterá­piából és gerincrögzítő fűzők viseléséből állt. Bár az akut fájda­lom az ilyen kezelés mellett is néhány hét alatt megszűnhet, a krónikus fájdalom megmaradhat, akárcsak a törés következté­ben kialakult deformitás körüli izomspazmusok is.

A gerinc kompressziós törésével a gerinc teljes szerkezete megváltozik, és a testmagasság jelentősen csökkenhet, ez pedig púpképződéshez is vezethet. Idővel a fájdalom egyre elviselhetetlenebbé válik, amelynek következménye lehet a fokozatos mozgásképtelenség, a kórházban töltött napok számának növekedése vagy akár korai halál is.

Két új, minimális sebészi beavatkozással járó eljárás is van, amelyek jól használhatók az osteoporotikus eredetű kompressziós, valamint az ebből származó súlyos gerincfájdalom és mozgásképtelenség kezelésére (ezek a módszerek azonban más, pl. fertőzéses vagy rákos eredetű kompressziós csigolya­törések kezelésére nem használhatók).

Vertebroplasztika

Ezen eljárás során CT- vagy röntgenké­szülék irányítása mellett a háton keresztül egy hosszú tűt vezet­nek be az összeroppant csigolya egy bizonyos pontjába. A tűn keresztül csontcement (metil-metakrilát) kerül a csigolya belse­jébe. Ez az anyag segít stabilizálni a törést és a betegek 90-100%-ánál szinte azonnali fájdalommentességet hoz. Azonban a ver­tebroplasztika önmagában nem hozza helyre a deformitást.

Kyphoplasztika

Ez az 1998-ban bevezetett módszer a csi­golya csontcementtel történő feltöltése előtt egy felfújható bal­lont juttat az összeroppant csigolya belsejébe. A ballon felfújása helyet teremt a csontcement számára, amely így kitöltheti azt, helyreállítva az összeroppant csigolya eredeti állapotát. Ez az eljárás nemcsak megszünteti a fájdalmat a betegek 90-100%-ánál, de a csigolya eredeti magasságát is helyreállítja a betegek majdnem 70%-ánál (az eredeti magasság visszaál­lítása sikeresebb a friss törések esetében).

Kutatási eredmények! Tanulmányok szerint a kyphoplasztika csaknem azonnali, akár a műtét után 24 órán belül jelentkező fájdalomcsökkenést hozhat. Azonban néhány vizsgálat szerint a kompressziós csi­golyatörést szenvedett betegek fájdalmát hosszú távon egyfor­mán befolyásolja a vertebroplasztikával és a konzervatív mó­don történő kezelés.

Ez fontos információ, mivel tudjuk, hogy a legtöbb kompressziós csigolyatörés konzervatív kezelés mel­lett is javul az első 6 hétben.

Természetesen egyik sebészi beavatkozás sem teljesen komplikációmentes. E két módszer esetében a csigolyatestbe juttatott cement hosszú távú hatásai még nem ismertek. Mai ismereteink szerint a betegek kevesebb, mint 10%-ánál fordulnak elő komp­likáció, mégpedig leggyakrabban valamely ideggyök vagy a ge­rincvelő sérülése, gyulladása.

Mivel a cementet nagy nyomás­sal fecskendezik be, fennáll annak a veszélye, hogy bekerül a gerincvelőbe, az izmokba, vagy ritkán akár a vérkeringésbe is. A fenti két beavatkozás előnyei akkor igazán nyilvánvalóak, ha a fájdalom már a törés után néhány hétig fennállt, gyógy­szerekkel nehezen volt befolyásolható, vagy a törés miatt a testmagasság jelentősen csökkent. A fenti két műtéttípust elsősorban olyan betegnél célszerű elvégezni, akinek több csigolyája is összeroppant s ennek következtében jelentős szöglettörés (púp) alakult ki a gerincen, mely akár már gyo­morpanaszokat vagy légzési nehézséget is okoz. Ha a törés bekövetkeztének időpontja nem világos, és dönteni kell a fen­ti két beavatkozás valamelyike mellett, az MRI nyújthat se­gítséget a törés korának megállapításában.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni azt, hogy bár az új techno­lógiai lehetőségek sok mindenre képesek, alapvetően a törése­ket okozó csontritkulást kell kezelni, ugyanis ezáltal megakadá­lyozható a gerinc vagy a csípő további, jövőbeni törése is. Ha a törés már bekövetkezett, az osteoporosis agresszív kezelést igé­nyel, melynek csontsűrűségmérésen kell alapulnia. Fontos, hogy kövesse az egészséges hát programjának utasításait, és különösen a megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitel, a kockázatos tevékenységek kerülése, a hasat és a hátat támasztó izmok erősítése, illetve a rendszeres gyógytorna elengedhetetlen. Az osteoporosisban szenvedők többsége szedheti azokat a gyógy­szereket, amelyek a csontok mennyiségére és minőségére is előnyösen hatnak. A csípővédő eszközök szintén csökkenthetik eleséskor a csípőtörések kockázatát.

A műtét után jelentkező gerincfájdalom kezelése

Közvetlenül a gerincműtétet követően egy merev fűző kerül a betegre azért, hogy csökkentsük a tartás bizonytalanságát. A fűzőt az orvos rendelheti, ha ezt szükségesnek látja. Egyéb­ként a cél az, hogy a beteg, az orvos és a gyógytornász utasítá­sai mellett, minél korábban elkezdje a különböző, kis terhe­léssel járó tevékenységeket. Az orvos további gyógytornát is elrendelhet, mely döntő jelentőségű a normális életvitelhez történő mielőbbi visszatérésben. Mindenképpen kérdezze meg orvosát arról, hogy mikor térhet vissza korábbi napi tevékenységeihez, azaz mikor végezheti korábbi munkáját és megszokott sporttevékenységeit. Akinek kisgyermekei is vannak, szerezzen melléjük segítőt egészen addig, míg orvosa meg nem engedi számára, hogy ismét emelgethesse őket.

A sebészi metszés helyi gyógyulásán túlmenően a cél az állapot fenntartása, a későbbi károsodások megelőzése. A gerincműtétekből való felgyógyulás ideális megközelítésének a különböző, a sebész vagy háziorvos által felírt fájdalomcsillapítók mellett magába kell foglalnia a következőket:

 1. Kezelje a gerincfájdalom okát. Ha Önnek pl. osteoporosisa van, kezelnie kell azt azért, hogy a későbbi töréseket meg­előzze. A megelőzés szempontjából fontos, hogy minél jobban megismerje a csontritkulást mint betegséget, valamint végeztessen csontsűrűségmérést, ha a nagyobb kockázatú csoportba tartozik. Amennyiben az Ön csontsűrűsége túl alacsony, gondoljon a megfelelő mennyiségű kalcium- és D-vitamin-bevitelre.
  Léteznek újabb fejlesztésű gyógyszerek, pl. a bifoszfonátok, amelyek ténylege­sen növelik a csontok sűrűségét és csökkentik az újabb törés bekövetkezésének esélyét. Az ágynyugalom, éppen ellen­tétben azzal, amit Ön esetleg gondolhat, a csontsűrűség csökkenéséhez vezet, viszont a fokozatosan, lassan, egyre ak­tívabbá váló életmód segít megelőzni a csontritkulás rosszabbodását.
 2. Csökkentsük az elesés kockázatát. Valószínűleg nem nagyon örülne, ha egy sikeres gerincműtét után otthonában elesne, és újra megsérülne. Gondolja ismét át azokat a javaslatokat, amelyek segíthetnek biztonságossá tenni az otthonát, és gondoskodjon róla, hogy lakásának elosz­tása, berendezése ne járuljon hozzá gerincfájdalmainak fo­kozódásához.
 3. Módosítsa szokásait. Tanulja meg a helyes emelési technikákat. A tapasztalt gyógytornász irányítá­sával elsajátítható „gerinciskola” különösen nagy rizikójú munkahelyeken dolgozók számára kínál megoldásokat.  Az egyedileg kialakított merev fűzők is so­kat segíthetnek az ismétlődő hajolások, emelések, forgások által okozott gerincsérülések megelőzésében.
 4. Csökkentse testsúlyát. Tudom, hogy már számtalanszor említettük, de a műtét előtti testsúlycsökkentés a műtét utáni komplikációk elkerülésének egyik leghasznosabb módja. Természetesen műtét után is segít, mivel csökkenti a gyógyulóban lévő gerinc testsúlyból eredő terhelését.

Nagyon fontos, hogy fejben tartsa ennek a cikknek az elolvasása után is azt, hogy a gerincfájdalommal küzdő betegek legalább 90%-ának állapota bizonyos idő elteltével műtét nél­kül is normalizálódik. Műtéttel vagy anélkül, az Ön állapota idővel javulhat. Ha a műtét szóba jön vagy már meg is történt, döntő fontosságú a tájékozottság és a következő, esetleg mű­téthez vezető problémák megelőzése.

Fájdalomklinikák

Hogyan válasszunk fájdalomklinikát?

A következőket ajánljuk a fájdalomklinikák értékelésére:

 1. Bizonyosodjon meg róla, hogy a klinika törvényes, engedélyezett programmal dolgozik. A fájdalomkezelésre sza­kosodott klinikáknak meg kell felelniük számtalan előírásnak, máskülönben a betegbiztosító nem fedezi az általuk nyújtott szolgáltatást.
 2. Ha van rá lehetősége, válasszon olyan intézményt, amely járóbeteg-ellátást is kínál, így mindennap bejárhat ottho­nából a kezelésre.
 3. Ismerkedjen meg a programot végző személyekkel. Próbáljon meg találkozni a programban dolgozók közül minél többel azért, hogy képet kapjon arról, milyen emberek fognak Önnel foglalkozni. Az akkreditált programok teljes körű orvosi, egészségügyi szolgáltatást kínálnak: orvos, nővér, pszicholó­gus vagy pszichiáter, gyógytornász, és különféle tanácsadók segítik a gyógyulást, az egészséges életbe való visszatérést.

Fontolja meg a következőket is:

 • Milyen szolgáltatásokat fizet az Ön biztosítója, és mit kell Önnek fizetnie.
 • Mennyi ideig kell a klinikán tartózkodnia a program alatt, mik a klinika elvárásai Önnel szemben (napi ottlét hossza, feladatok a személyes szükségleteket illetően stb.)?
 • A program járó- és fekvőbetegekre is vonatkozik-e?
 • Kínál-e a program bármilyen munka-egészségügyi szemléletű tréninget?
 • Mielőtt felvételt nyer a programba, bizonyosodjon meg ró­la, hogy a klinika áttekinti az Ön korábbi orvosi vizsgálati leleteit, és teljes fizikális vizsgálatot végez annak eldöntésére, hogy Ön alkalmas-e a programban történő részvételre.
 • A programba történő felvételt javasolhatja orvosa, de létezik saját jelentkezésen alapuló program is.
 • Készítsen másolatokat vizsgálati eredményeiről, hogy megelőzze az ismételt vizsgálatokat.
 • Próbáljon beszélni a programban korábban vagy jelenleg résztvevőkkel, hogy megismerje a klinikával és a programmal kapcsolatos tapasztalataikat.

Létezik válasz!

Bár a gerincfájdalmak kezelése továbbra is kihívást jelent orvosnak és betegnek egyaránt, garantálom, hogy ez az olvasmány hozzásegíti önt a fájdalommentes élethez. Programom javas­latai a számos elérhető gyógyszer valamelyikével és/vagy az injekciós és sebészi kezelésekkel együtt állnak rendelkezésre, így biztosan meg fogja találni a módszereknek azt a kombiná­cióját, mely leginkább segít önnek fájdalmai csökkentésében.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.