A férfi egészsége

Lázas állapot lehetséges okai férfiaknál

A szervezet védekezési folyamataiban nincs semmi kellemes. A testhőmérséklet felszökik, s az ember úgy érzi, valami pokoli szaunában tölti a napjait. Hirtelen szüksége támad a közelállók szerető, gyengéd ápolására. Ennek ellenére a láz tényleg segít – így védekezik a szervezet a kórokozók ellen.

Miért hasznos a láz?

Biztos ön is látott olyan régi westernfilmet, amely a bátor telepesek vadnyu­gati mindennapjairól szólt. A kevéske nyugodt és örömteli pillanat között mindenféle veszélyeknek és nyomor­nak kitéve zajlik az életük: aszály, sás­kajárás és természetesen portyázó in­diánok. És aztán bekövetkezik az, ami­től mindenki annyira tartott: a kis Buck megbetegszik. Ágyba fektetik, és ahogy az édesanyja a homlokára teszi a kezét, elsuttogja az egész film legdrá­maibb mondatát: „Láza van”

A kis Buck valójában láz nélkül sokkal nagyobb bajban lenne, mint lá­zasan. A láz, vagyis a szervezet rendellenesen magas hőmérséklete ugyan­is nem betegség, hanem tünet. Ráadásul sok esetben hasznos tünet. A kis­sé megemelkedő testhőmérséklet mel­lett sokkal hatékonyabban működhet­nek a szervezet védekező mechaniz­musai, különösen az antitestek és a fehérvérsejtek. A láz leállítja azokat a testi folyamatokat, amelyek máskü­lönben virulni és szaporodni enged­nék a bejutott kórokozókat.

De hogyan szökik fel a láz?

Rendes körülmények között a hipotalamusz, amely az agy alsó részén található, mintegy termosztátként működik, és nagyjából állandó testhőmérsékletet biztosít. Amikor azonban a szervezet immunrendszere kapcsolatba kerül egy kórokozóval, például az influenza­vírussal, a nyiroksejtekből a véráram­ba jut egy interleukin-1 nevezetű fehérje, amely arra készteti a hipotalamuszt, hogy „feltekerje a termosztá­tot”, vagyis magasabbra állítsa be a testhőmérsékletet.

Mi okozza a lázat?

Igen sokféle kiváltó oka lehet a láznak. Vannak a vírusok, mint amilyen az említett influenza, no meg a számos megfázásféleség. Azután a baktériu­mok, mint mondjuk a Salmonella. Egyes gyógykezelések mellékhatása is lehet a láz. Még a stressz is okozhat lázat, például akit hirtelen elönt a for­róság, mielőtt felszólalna egy nagy elő­adóteremben, annak rövid időre meg­emelkedik a testhőmérséklete.

Embe­rekben ezt a jelenséget még nem tanulmányozták kimerítően, azonban az állatkísérletek azt mutatják, hogy a stressz kiváltotta láz esetén is hormo­nok okozzák a testhőmérsékletet sza­bályozó központ magasabb értékre történő átállását. Még nem tudjuk, mindennek mi a haszna, talán ősi vé­dekező mechanizmus lép működésbe ilyenkor is. Mindenesetre ez a lázfo­lyamat nem igényel kezelést, és nem olyasvalami, ami miatt aggódni kellene.

Mi a teendő?

Milyen hőmérséklet mellett beszélhe­tünk akkor egyáltalán lázról? Mivel a fogalmat úgy szokták definiálni, hogy „abnormálisan magas” testhőmérsék­let, nyilvánvaló, hogy először is a „nor­mális” értéket kell meghatároznunk.

Jegyezzük meg! A leggyakrabban emlegetett hő­mérséklethatár a 37 ° C, azonban van­nak, akiknél ennél kissé magasabb a normális testhőmérsékleti érték. Érde­mes arra is emlékezni, hogy a férfiak­nak valamivel alacsonyabb a hőmér­sékletük, mint a nőké, és hogy a nap előrehaladtával a test kissé melegszik. Nagy általánosságban azonban megegyezhetünk abban, hogy a 38 °C fö­lötti hőmérsékletet nevezzük láznak.

Azt jelentené mindez, hogy amikor a lázmérő ennél többet mutat, azonnal a lázcsillapító után kell nyúlni? Nem feltétlenül. Egy különben egészséges férfi számára a láz ritkán jelent ve­szélyt. Amíg a testhőmérséklet 39 ° C alatt marad, a szakértők szerint igazá­ból nem is kell gyógyszerrel csökkenteni. A vizsgálatok szerint egyes beteg­ségek, például az influenza és a bá­rányhimlő tovább tartanak és súlyo­sabb lefolyásúvá is válhatnak, ha a lá­zat gyógyszerrel lenyomják.

Ha a láz nem akar elmúlni

Ha azonban a láz csak nem akar múlni, vagy egyéb tünetek is jelent­keznek, illetve ha 39 °C fölé emelke­dik, ideje kikérni az orvos véleményét. És habár az enyhébb lázat tanácsos hagyni magától elmúlni, van egy má­sik fontos szempont is: a beteg közér­zete. A lázzal sokszor együtt jár példá­ul a kellemetlen hidegrázás, és a láz­csillapítás egyik fontos szempontja éppen az szokott lenni, hogy a beteg jobban érezze magát.

Ha tehát a hidegrázás vagy a fejfá­jás, torokfájás már elviselhetetlenné válik, megfontolandó valamiféle lázcsillapító vagy vizes borogatás alkal­mazása. Emellett mindig fo­gyasszon bőségesen vizet, gyümölcsle­vet, híg húslevest, mivel lázas állapot­ban több folyadékra van szüksége.

Lázmérés

Ahogyan a westernbeli kis Buck ma­mája, sokan a homlok megérintésével kívánják megítélni a test hőmérsékle­tét. Ez egy nagyon emberi gesztus, és van benne egy adag pszichológia is, hi­szen jólesik a betegnek a hűvös, gon­doskodó kéz érintése. Sajnos azonban mint módszer a homlokérintés telje­sen megbízhatatlan. Ennél sokkal jobb a lázmérő. Rázza le és öblítse le hideg vízzel, mielőtt 3 percre a nyelv alá dugná.

Tünetek

A Lázzal együtt jelentkező tünetek sokszor pontosan elárulják, mi is zajlik a szervezetben. A hidegrázás például általában azt mutatja, hogy kórokozók, mondjuk baktériumok hatoltak a testbe. A vírusos influenza melléktünetei a hidegrázás mellett a fejfájás, a levertség, valamint az izomfájdalom.

Felsorolni is nehéz lenne a lázzal járó tüneteket. Mindenesetre forduljon orvoshoz, ha a láz nem múlik el magától pár napon belül, illetve ha erős fejfájással, vizelés közbeni fájdalommal, hasmenéssel, hányással vagy egyéb aggasztó tünettel párosul.

Mi is az a normális hőmérséklet?

Úgy tanultuk, hogy a 37 °C a normális érték. Mindig igaz ez?

Úgy tűnik, nem. Először is, napköz­ben enyhe mértékben ugyan, de emel­kedik a testhőmérséklet. Másodszor, egyeseknek eleve némileg magasabb az alaphőmérsékletük. A mágikus 37 °C tehát csak az átlag, ami azt jelenti, hogy mindenkinek valahol ekörül lesz egészséges állapotban a test­hőmérséklete, azonban egyénekre lebontva ez lehet kissé több vagy kevesebb is. Ha kíváncsi, önnel mi is a helyzet, három egymást követő napon négyóránként mérje meg a lázát. Ebből kiderül az önre jellemző alapérték, amelynek ismeretében már pontosan tudható, mikor is van ténylegesen láza.

A legjobb lázcsillapító módszerek

A leginkább ismert (és az egyik leggyorsabb) lázcsillapító szer az aszpirin, illetve a többi rokon készítmény, amelyeket nem szteroidalapú gyulladáscsökkentőknek hívnak. Ilyen például az ibuprofen is. Használhat Advilt, Nurofent, Brufent- mind hatásos.

Ezek az orvosságok úgy működnek, hogy gátolják a test termosztátját feljebb tekerő enzim működését. Vagyis a láz felszökése ellen szedheti ezeket a vény nélküli szereket, mindig betartva a gyártó használati utasítását. Gyermekeknek soha ne adjon aszpirint a Reye-szindróma veszélye miatt, amely súlyos idegrendszeri károsodással jár.

Jegyezzük meg! Láz esetén igyon bőségesen. A lázat kísérő izzadás további folyadékvesztést okoz, különösen, ha nem alkalmaz lázcsillapítást. Sokat kell pihenni is.

További tanácsként azt javasoljuk, hogy fogyaszthat bármilyen ételt, amit erőltetés nélkül képes megenni. Főtt rizs, pirítós, gyümölcs és gyümölcslé egyaránt jó választás. Ha nagyon forrónak érzi magát, vegyen langyos fürdőt, a hideg­rázás ellen pedig takarózzon be jól. Egyik módszert se vigye azonban túlzásba: a hideg fürdő nagyon megterheli a szervezetet, mert az igyekszik fenntartani a lázas hőmérsékletet; a takaróhegyek alatt pedig túlhevülhet a teste.

A veszélyes láz

Előfordul, hogy a láz csak egyre megy felfelé, már-már rakétaként emelkedve. Úgy érzi, még sohasem volt ennyire forró a teste. Hirtelen eszébe jut egy történet, hogy valakinek a testvérének az unokaöccsének agykárosodása lett a túl magas láztól. Ekkor aggódni kezd.

Csak nyugi. Ahhoz, hogy valamilyen komolyabb egészségkárosodás lépjen fel, rendszerint nagyon magas lázra van szükség. Ha mondjuk a hőmérséklet 40 °C fölé megy, már tényleg fennáll az agyszövetek károsodásának, valamint a rángógörcs kialakulásának a veszélye. Ilyen esetekben a lázcsillapítás elsődleges fontosságúvá válik. Mivel az ilyen magas láz felnőtt férfiaknál rendkívül ritka, ne féljen attól, hogy az agya hipp-hopp főtt tojássá válik. Ez persze nem jelenti azt, hogy tudomást se vegyen a lázról.

Vigyázat! Ha a lázmérő higanyszála 39 °C körül állapodik meg, és különösen, ha egyéb tünetei is vannak, orvoshoz kell fordulnia. A szívbetegeknél ennél alacsonyabb láz is óvatosságot igényel. Ha egy férfinak a testhőmérséklete 37 °C-ról 38,5 °C-ra emelkedik, az anyagcseréje mintegy 25 százalékkal élénkebbé válik. Az amúgy is meggyötört szív számára az ilyenfajta extra megterhelés csöppet sem lebecsülendő probléma.

Egyes betegségek esetén a testhőmérséklet veszélyes tartományba léphet Ha a láz 40 °C körüli, hívjon orvost

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.