Fájdalom enyhítése

Lábgombásodás kezelése

Tünetek

 • Makacs viszketés a talpon és a lábujjak között
 • Fokozódó gyulladás és érzékenység.
 • A bőr megvastagodása és hámlása.
 • Fájdalmas kirepedezés.
 • Esetleg a kézen is bőrelváltozások.

Veszélyeztetett csoportok

A lábgombásodás igen gyakori gombás fertőzés, bárki elkaphatja. Csökkent védekezőképesség, cukorbaj hajlamosít rá.

Kialakulása

A lábgombásodást okozó mikroszkopikus gombák nyirkos, meleg környezetben érzik a legjobban magukat, például a zárt, vizet át nem eresztő anyagból készült cipőben lévő lábon. A gomba szabad szemmel nem látható spórái igen könnyen terjednek, például ha a fertőzött személy mezítláb sétál az uszodában vagy az öltözőkben, illetve ha mással is megosztja a törülközőjét. A lábgombásodásnak négy gyakori megjelenési formája van.

 • A közönséges lábgombásodás kellemetlen viszketéssel kezdődik, és rendszerint a talpon vagy a negyedik és ötödik ujj között jelenik meg. Idővel átterjedhet a láb más részeire is.
 • A fertőzött terület begyullad, érzékennyé válik és nedvezhet, majd idővel a bőr megvastagszik és hámlani kezd.
 • A fekélyesedő lábgombásodás, amelynél a bőr kirepedezik, fájdalmasabb állapot, mint a közönséges lábgombásodás.
 • A fertőzés gyakran a test más részeire is átterjed, a bőr repedéseiben megtelepedő baktériumok pedig súlyosabb fertőzéseket is okozhatnak.
 • A mokaszinláb a fertőzés terjedésének jellegzetes módjáról kapta a nevét: a vörös, viszkető kiütések a lábfej alsó részét borítják el. A bőr idővel megvastagodhat és pikkelyessé válhat.
 • A gyulladásos lábgombásodás általában az elülső talppárnánál kezdődik, és onnan terjed a lábujjak felé; igen kellemetlenül viszkető, a bőrből kiemelkedő vörös kiütésekkel jár. A vakarózás fokozza a másodlagos baktériumfertőzés veszélyét.

Mit tegyünk?

A lábgombásodás ágy kapható el a legkönnyebben, ha mezítláb járkálunk egy nyilvános tusolóban vagy öltözőben.

Először is győződjünk meg róla, hogy valóban lábgombásodásról van szó, nem pedig allergiás bőrgyulladásról. A viszketés és a többi kellemetlen tünet gyakran a recept nélkül kapható spray-k, hintőporok és krémek használatával is jelentősen enyhíthető. A helyileg alkalmazott gomba ölő szerek felgyorsítják a felső bőrréteg lehámlását, és így megfosztják a gombát fő táplálékától.

Naponta legalább egyszer mossuk meg a lábunkat meleg, szappanos vízzel, és gondosan szárítsuk is meg, különös figyelmet fordítva a lábujjak közti területre. Hordjunk fehér pamutzoknit, és mindennap másik cipőt vegyünk fel, hogy a lábbeliknek legyen idejük kiszáradni. Mielőtt felvennénk egy cipőt, szórjunk a belsejébe gombásodásgátló hintőport, illetve fújjuk be spray-vel! Ha lehet, viseljünk szandált vagy nyitott orrú cipőt, főként a testedzéshez, vagy ha meleg, párás az idő, mivel ezekben az esetekben a láb is jobban izzad.

Figyelem!

A cukorbetegeknek, illetve azoknak, akiknek meggyengült az immunrendszerük, különösen fontos óvakodniuk a láb fertőzéseitől, például a lábgombásodástól. Ha cukorbetegségben szenvedünk vagy az immunrendszerünk nem működik jól, a tünetek megjelenésekor mielőbb forduljunk orvoshoz!

Kezelés

A makacs lábgombásodás megszüntetése igen nehéz feladat, mivel a betegség hajlamos a kiújulásra. A szájon át szedhető gombaölő szereket, például a griseofluvint egészen a legutóbbi időkig csak a legvégső esetben alkalmazták, mivel gyakran okoznak fejfájást, rosszullétet és egyéb mellékhatásokat. Az újabb gombaölő szerek azonban eredményesebbek a lábgombásodással szemben, gyorsabban hatnak, és kevesebb a mellékhatásuk.

Megelőzés

Mindig megfelelő védelmet nyújtó lábbeliben járjunk az uszodákban, a nyilvános tusolók A terbinafine és a naftifine újabb, csak receptre kapható változatainak kevesebb mellékhatása van, mint a griseofluvinnak és a többi hagyományos szisztémás gombaölő szernek. E készítmények általában négy-hat hét alatt teljesen megszüntetik a lábgombásodást.

Alternatív terápiák

Gyógynövénygyógyászat: A fokhagyma erőteljes gombaölő tulajdonságokkal is rendelkezik. Kenjük be a fertőzött területet zúzott fokhagymából és olívaolajból készült krémmel, takarjuk le tiszta ruhával, és hagyjuk rajta 15-20 percig. Ezután töröljük le a krémet, mossuk meg a lábat meleg, szappanos vízzel, és alaposan szárítsuk meg. A kezelést naponta egyszer kell elvégezni addig, amíg a fertőzés el nem múlik – ez általában két-három hetet jelent. A teafaolaj fertőzött felületbe dörzsölése is igen kedvelt és hatásos módszer a bőr gombásodása ellen.

Kérdések-Válaszok

„Számít, hogy hintőport, krémet, gélt vagy sprayt használok-e a lábgombásodás ellen?”

Nem. A lábgombásodást és egyéb gombás bőrfertőzéseket okozó makacs kórokozók elleni harcban a jelek szerint sokkal többet számít a hatóanyag, mint hogy azt milyen formában alkalmazzák. Kutatók 72, krémek, gélek, spray-k, hintőporok és oldatok hatékonyságát vizsgáló tanulmány eredményeit elemezve azt találták, hogy mindegyik szer hatékony, de azért vannak köztük hatékonyabbak. A terbinafint tartalmazó szerek a lábgomba fertőzések 70 százalékát szüntették meg, míg a tolnaftát hatóanyagúak az esetek 64, a mikonazolt tartalmazók pedig csak mintegy 47 százalékban voltak hatásosak.

Magyarországon a bőr vagy körömgombával küzdők elsőként a patikában vény nélkül kapható, lokális hatású készítményekkel (kenőcsök, krémek, oldatok) próbálkozhatnak. Ezeknek a készítményeknek, mivel lokálisan használhatók, nincsenek jelentős mellékhatásaik. Eredménytelenség esetén fordulón háziorvosához vagy bőrgyógyászhoz szájon át szedhető gyógyszerekért, mert ezek mind vénykötelesek.

„Mennyi ideig kell használnom a lábgombásodás elleni szereket?”

Legalább addig, ameddig a készítmény útmutatója javasolja. A leggyorsabban ható, vény nélkül kapható lokális gombaölő hatóanyag, a terbinafin akár 1 hét alatt is felszámolhatja az enyhébb fertőzést. Általában azonban 24 hét kellhet a gyógyuláshoz. De a gomba újbóli megjelenésének elkerülése érdekében ennél hosszabb ideig is érdemes lehet alkalmazni őket, ugyanis a lábgombásodás az esetek 70 százalékában kiújul.

Ne feledje, hogy a lábgombásodást okozó gomba nemcsak a sportpályák, öltözőinak padlóján érzi jól magát, hanem a medencék partján, a fürdőszoba padlóján és a kád vagy zuhanyozótálca alján is, ha a család valamelyik tagjának van ilyen fertőzése.

Egy kisebb esetszámú vizsgálatban 16 sportoló használt mikonazolos hintőport minden nap 3 héten át, de csak az egyik lábán. A kutatók azt találták, hogy a kezeletlen lábukon sokkal több volt a gomba, mint a kezelten. A jelek szerint a készítmények tartós használatának nincsen semmiféle mellékhatása.

Akkor is tanácsos mindennap használni egy gombaölő szert, ha a gombák a lábkörmeit támadták meg (a kórokozó rendszerint ugyanaz, amelyik a lábgombásodást is okozza). Amikor kutatók megvizsgáltak 2761, lábköröm gombásodásban szenvedő pácienst, azt találták, hogy közülük minden harmadiknak van lábgombásodása is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.