Betegségek és megelőzésük

A prosztata-megnagyobbodás tünetei és kezelése

Tünetek

Fontos, nem azonos a rákkal! Öregkorára a legtöbb férfinak nemcsak az orra és a füle nő meg ismeret­len okból, hanem a prosztatája (dülmirigye) is, mely a vizeletet a húgy­hólyagból a külvilágba vezető húgycső körül helyezkedik el. Mivel a megnagyobbodott dülmirigy összenyomja a húgycsövet, a vizelés nehéz­zé válik, vagy gyakori vizelési inger lép fel.

Nyolcvanéves korára a férfiak 80 százalékánál kialakul ez az állapot, de csak az egyharmaduknál okoz tüneteket. Az orvosi nevén benignus prostata-hyperplasiaként (prosztata-hiperplázia, rövidítve BPH) ismert jóindulatú betegség nem tévesztendő össze a prosztatarákkal!

Tipp: heti kétórás aktív testmozgással felére csökkenthető a BPH kialakulásának kockázata.

Prevenció első körben

Több zöldséget! Amikor a kutatók összehasonlították hatezer prosztata-megnagyobbodásban érintett és tizennyolcezer egészséges férfi étrendjét, kiderült, hogy a betegség majdnem negyedével ritkább azok körében, akik naponta 8 adag (80 dkg) zöldséget fogyasztanak. Ez a mennyiség soknak tűnhet, de aki reggelire például zöldséges rántottát fogyaszt, tízóraira elrágcsál egy karalábét vagy sárgarépát, ebédre pedig nagy adag sóska­vagy parajfőzeléket eszik, már több mint a feléhez hozzájutott.

A vizsgá­latok szerint a leghatékonyabbak azok a zöldségek, melyekben C-vita­min és lutein is van: ilyen például a paraj és a csemegepaprika. A hagy­ma ugyancsak jelentős védelmet nyújt; a közelmúltban kiderült, hogy akik hetente több adag hagymát esznek, azoknál sokkal ritkább a BPH.

A lenmag és a szója felfedezése. Mindkettő bőségesen tartalmaz fitoösztrogéneket. E hormonszerű növényi vegyületek segítenek kivédeni a

BPH-t, mert gátolják egy enzim műkö­dését, mely a tesztoszteronra hat, elő­idézve annak dülmirigy-nagyobbodást serkentő módosulatát. A fitoösztrogének ellensúlyozzák az ösztrogén hatását (igen: a férfiak szervezetében is van ilyen hor­mon), mely szintén sejtburjánzást indít­hat meg a prosztatában (és a női szer­vekben is: a fitoösztrogéneket ezért javasolják szabálytalan és fájdalmas menstruáció esetén). Nyugaton azért gyakoribb a BPH, mint Ázsiában, mert a nyugatiak alig fogyasztanak növényi vegyületekben gazdag táplálékokat.

Lenmaggal könnyen dúsíthatjuk az étrendet. Vásároljuk őrölt formá­ban, és szinte bármit megszórhatunk vele: gabonapelyhet, joghurtot, salátát, húsgombócokat, sőt akár desszerteket, cukrász- és péksütemé­nyeket is. (Az őrölt lenmagot a hűtőben tároljuk.)

Szójából nem csupán tofu létezik. Van tempeh (szójasajt), szójacsíra és edamame (zsenge, zöld szójabab, amelyet nyersen is lehet rágcsálni), valamint szójatej, amellyel kitűnő a reggeli zabpehely.

Rendszeres kalóriaégetés. Egy vizsgálatban ezer férfi egészségi állapotát követték nyomon kilenc éven át. Az eredmények arra figyelmeztetnek, hogy a mozgásszegény életmódot folytatók közül a heti rendszeres testmozgást végzőkhöz képest kétszer annyi férfit érint a dülmirigy-megnagyobbodás. Igen jótékony az úszás például: aki hetente két órát eltölt az uszodában vagy a strandon, miközben leúszik néhány hosszt, 1260 kcal-t éget el, amivel máris felére csökken a prosztata-megnagyobbodás kockázata. BPH ellen kiváló még a heti kétórás futás, négyórás tempós séta vagy a hétvégi túrázás.

Koleszterinkontroll. Kevesen tudják, hogy a nemi hormonokat, például a tesztoszteront, nagyrészt koleszterin alkotja. Aligha lehet véletlen, hogy egyes adatok szerint gyakoribb a BPH azok között, akiknek a szervezetében magas az egészségromboló LDL-koleszterin szintje.

Gyógyszeres kezelés?

A BPH gyógyszeres kezelése általában finasterid és doxazosin hatóanyag­tartalmú készítményekkel történik. Egy nagyszabású vizsgálat szerint a kettő együttes, preventív alkalmazásával megelőzhető, hogy a korai stádiumú BPH súlyosbodjon, és urológiai tünete­ket okozzon.

Kimutatták, hogy míg a két szer kombinációja kétharmadával mérsékli a BPH súlyosbodását, addig a finas­terid hatóanyagú kizárólagos alkalmazása során az esetek 64 százalékában elkerülhető a műtéti vagy egyéb belsőleges (invazív) beavatkozás. A dutasterid és tamsulosin hatóanyag­tartalmú gyógyszerek együttes használata hasonlóan haté­kony lehet.

Prevenció második körben

Édességek nélkül. Fogjuk vissza mindenféle édesség és egyszerű szénhid­rát (például fehér kenyér, chips, cukrozott édességek) fogyasztását, mert így felesleges kilóktól szabadulhatunk meg, és elkerülhetjük a magas vércukorszintet. A súlyosan elhízott férfiak körében ugyanis három és félszer, magas vércukorszint esetén pedig háromszor gyakoribb a BPH, mint ebből a szempontból egészséges társaiknál.

Bor, sör csak mértékkel! Szó sincs róla, hogy teljes absztinenciára buzdítanánk az olvasót, de az alkoholbevitel mérséklése mindenképpen ajánlatos. Kimutatták ugyanis, hogy harmadával gyakoribb a BPH azok körében, akik naponta két pohárnál nem adják alább, mint akik leg­feljebb havonta fogyasztanak el egy italt.

Mindenből zsírszegény fajtát! Ha a napi energiabevitel több mint 38 százaléka zsiradékokból származik, a táplálkozás rendkívül egészség­telen, ami nemcsak a szívre és az érrendszerre hat károsan, de harma­dával növeli a prosztatamegnagyobbodás kialakulásának kockázatát is azokhoz képest, akiknek az étrendjében a zsiradékok a teljes energia­bevitel legfeljebb negyedét adják. Ha tehát egy élelmiszernek kapható zsírszegény változata, bevásárláskor mindig azt tegyük a kosárba.

Összefoglalás

Okai. A prosztata szövetállo­mányának jóindulatú (nem rákos) burjánzása hormonok, például ösztrogén és tesztoszteron hatá­sára. Idősebb férfiak betegsége: a hatvan év felettiek 40 százalé­ka, a nyolcvanon túliak 90 száza­léka érintett.

Figyelmeztető tünetek. Gyakori vizelési inger, főleg éjszaka; nehezen induló vizelés; gyenge vizeletsugár, vizelés után csepegés.

Új fejlemények. Gyors ütemű prosztatamegnagyobbodás ese­tén fokozottan számolni kell a dülmirigy rákos elfajulásának kockázatával, főleg, ha úgyne­vezett metabolikus szindróma is fennáll.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.