Fájdalom enyhítése

Akupunktúra és köpölyözés fájdalomcsökkentő hatásai

A nagyon finom tűkkel végzett, Kínából származó gyógyító technika, az akupunktúra megjelenése több mint négyezer évvel ezelőttre tehető, bár a korábbiakban e tárgyban csak Kr. e. 475-ben jelent meg. A kínai filozófiában a betegségekről azt tartják, hogy a túl kevés vagy túl sok „szél, hideg, nedvesség vagy meleg” hatására alakulnak ki a test nedveiben vagy alkotóelemeiben. Az ilyen képeket használó megfogalmazást a nyugati orvoslás nemigen támogatja, ugyanakkor a kezelés gya­korlati hasznát elfogadja.

Érzéstelenítésre is használják

Világszerte mintegy hárommillió akupunktúrás gyógyító működik (egyre több közöttük az orvos és a fizioterapeuta). Némely nyugati kórházban érzéstelení­tésre is bevezették a módszert olyan esetekben, amikor a gyógyszeres kezelésnek akadálya van.

A kezelésekhez nagyon vékony arany-, ezüst- vagy acéltűket használnak. A test rejtett energiáit (a chi) a testen végigfutó tizennégy meridiánon vagy energia­csatornán elhelyezkedő több mint száz (a különböző iskolák eltérnek a pontos számot illetően) pontból egynek vagy többnek az ingerlésével terelik helyes mederbe. Ezzel a módszerrel egyensúlyozzák ki a test életenergiáját a természetes öngyógyító folyamatok beindítására.

Mennyire elfogadott?

A legtöbb orvos ezt nem fogadja el, de a kutatá­sok határozott eredményekről számolnak be, és sok helyütt használják a terápia egyik klinikai formáját. Bizonyos esetekben a nagyobb hatás kedvéért gyenge elektromos áramot vezetnek a tűkbe (ennek a mód­szernek az egyik változata az úgynevezett elektro-akupunktúra). Az elektromos ingerléssel vegyített techni­kát elsősorban a fülön végzett kezelésekben használják (fulakupunktúra).

Hogy működik az akupunktúra?

Jelenleg az akupunktúra működésének elmélete az, hogy a kezelés az agyba küldött jeleket befolyásol­ja: vagy úgy, hogy „eltereli az agy figyelmét”, ahogyan a TENS, vagy úgy, hogy „boldogsághormonok”-at (endorfinokat és enkefalinokat) szabadít fel, amelyek elzárják az úgynevezett fájdalomkaput.

Köpölyözés

A technika hagyományos módszerei a moxaterápia (melegítéses vagy hevítéses gyógymód) és a köpölyözés. A moxaterápia során az akupunktúrás pontokat enyhe hővel ingerlik, mégpedig úgy, hogy felmelegített szárí­tott gyógynövényt (moxát), többnyire fekete ürmöt he­lyeznek rájuk.

A felmelegített gyógynövényt vagy tűre helyezik, így azon keresztül jut a hő az akupunktúrás pontokba, vagy apró kúpokba sodorva és védőtakaróra helyezve elégetik az akupunktúrás pontok fölött. Egy­szerre több kúpot is használhatnak. Az alapelv szerint ezzel a módszerrel „odahívják” és felmelegítik az energi­ákat, s ettől még több energia áll majd a szervezet ren­delkezésére.

Köpölyözés folyamata

A köpölyözés során kisméretű, általában üvegből készült poharakkal „húzzák ki” az test energiapontjait. A pohárba egy meggyújtott viaszgyertyát helyeznek, majd gyorsan kiveszik, és a poharat szájával ráfordítják az akupunktúrás pontra. A vákuum rátapad a test felü­letére, és „megszívja” abban a pontban. A legjobb ha­tást úgy érjük el, ha nagyjából 10 percig rajta hagyjuk a bőrön a poharat.

Kínában és Ázsia többi részén is előszeretettel ötvö­zik a gyógynövény-terápiával. Az akupunktúra ugyanis nem önálló gyógyászati ág, hanem annak a rendszernek a része, amelyet összefoglaló néven hagyományos kínai orvoslásnak nevezünk. Egyik-másik gyógynövénynek nagyon erős a hatóanyaga, ezért az a legbiztosabb, ha Nyugaton is kínai szakemberek végzik a terápiát. A ha­gyományos kínai orvoslás nyugati művelői főként az akupunktúrára és a moxaterápiára összpontosítanak.

Akupunktúra miben segíthet?

Az akupunktúra hatékony módszer a fejfájás, a mig­rén, a depresszió, a szenvedélybetegségek, a fülzúgás, az orrmelléküreg-gyulladás, a nyakfájás, a hátfájás, a porckorongsérv, a légzési problémák, az asztma, a heves szívdobogásérzés, a keringési problémák, a gyomorfá­jás, a hányinger, a fekélybetegség, az epekő, a székreke­dés, a hasmenés, az ingerlékenyvastagbél-tünetegyüttes, a gurdélygyulladás, a féregnyúlvány-gyulladás, a vas­tagbélgyulladás, a hólyaghurut, a vesekő, az ideggyul­ladás, az izom- és ínfájdalom, a nyáktömlőgyulladás, a kéztőalagút-tünetegyüttes fájdalmainak csökkentésében.

Továbbá a lábfej- és lábfájdalom, a reuma és ízületi gyulladás, a Bechterew-kór, az ekcéma, a bőrgyulladás, a pikkelysömör, a sérv, az impotencia, a hüvelygörcs, a havivérzés előtti tünetegyüttes, a fájdal­mas menstruáció, a szülési és a szülés utáni fájdalom, valamint a rák okozta fájdalom enyhítésére.

A többnyire rozsdamentes acélból vagy aranyból készített, nagyon vékony tűket az akupunktúrás pontba szúrva működésbe hozzuk a chi-t, a test életenergiáját. A tűket a helyesen megválasztott pontokon a bőrbe szúrva megtisztítjuk a chi áramlási útvo­nalát az esetleges elzáródásoktól.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.