Fájdalom enyhítése

A női nemi szervek gyakoribb betegségei: méhnyakrák és méhrák

A női ivarszervek és a női nemi hormonok a jellegzetes nőies jelleg kifejlődését biztosítják. A rendellenes menstruációs ciklus, a szülés és a nemi szerveket érintő betegségek ugyanakkor fájdalommal is járnak.

Méhnyakrák és méhrák tünetei:

Korai stádiumban a méhnyakrák és a méhrák tünetmentes. A később megjelenő tünetek a következők lehetnek:

Méhnyakrák: menstruációtól független vérzés, vizenyős, kellemetlen szagú hüvelyváladék. Medencei és a has alsó részén jelentkező fájdalom, fájdalmas mentruációs görcsök.

Méhrák: abnormális hüvelyvérzés. A fájdalom az alhast érinti, a hát és a láb felé sugározhat. Ha a vastagbélbe és a hólyagra átterjed, ezek működése is zavarttá válik. A rák súlyosbodásával növekszik a fájdalom, a beteg gyenge és egyre fáradtabb lesz.

Veszélyeztetett csoportok

Méhnyakrák: a nők körében a hetedik leggyakoribb rosszindulatú daganatfajta. Leginkább a 45-55 év közötti korosztályt sújtja. A legveszélyeztetettebbek azok, akik igen aktív nemi életet élnek fiatalkoruk óta, és több partnerük volt az évek során. A nemi szervek szemölcsét okozó humán papillomavirus – amely szexuális úton terjed – fokozza a kockázatot. Rizikófaktor lehet a nemi szervek herpesze, és az immunrendszert gyengítő gyógyszerek szedése. A dohányzás, valamint a C-vitamin, a folsav és a béta-karotin hiánya szintén emelheti a veszélyt.

Méhrák: az emlőrák után a női nemi szervek második leggyakoribb rosszindulatú daganata, többnyire 50 éves kor után alakul ki. A kockázatot növelő tényezők között van az elhízás, a családi hajlam, a korai nemi érés és a kései (52 éves kor utáni) klimax, a gyermektelenség, az ösztrogénpótló gyógyszerek vagy tamoxifen szedése (ez utóbbi ösztrogénblokkoló szer, amelyet az emlőrák kezelésénél vagy megelőzésénél használnak).

Kialakulása

A méhnyakrák az abnormális szerkezetű (diszpláziás) sejtek kialakulásával kezdődik. Kis idő elteltével ezek beboríthatják a méhnyaknyálkahártya egy részét, de még nem terjednek mélyebbre – ezt a stádiumot carcinoma in situnak hívják. Innen a szervet körülvevő szövetekbe törhetnek. Ez a korai stádium fájdalom- és tünetmentes. A vérzés és a fájdalom csak akkor jelentkezik, amikor a nem kezelt méhnyakrák átterjed a hüvelyre, a medence falára és csontozatára, a vastagbélre és a hólyagra.

A méhrák a méhnyálkahártya mirigyeiből ered. Eleinte a méhnyálkahártyasejtek burjánzásnak indulnak (hyperplázia), majd elrákosodnak. Az ösztrogén felerősíti ezt a folyamatot azáltal, hogy serkenti a méhnyálkahártya sejtjeinek osztódását. A változás kora előtt ez a növekedés a ciklus első felében normálisan is jelen van, amikor nő az ösztrogénszint. A méh így készül fel az esetleg megtermékenyített petesejt befogadására. A ciklus második felében ez a folyamat leáll, hogy a ciklus végén a nyálkahártya lelökődjön – amennyiben nem következik be fogamzás.

A nem megfelelően kezelt méhrák lefelé növekedhet a méhnyak és a hüvely felé, ül. átterjedhet a petevezetékre, a petefészekre, a végbélre és a hólyagra. Áttétet adhat a májba, a tüdőbe, a csontokba és az agyba. Ekkor fájdalmat okozhat a medence környékén, deréktájon és a lábszárban. A méhben igen ritkán nem a méhnyálka-hártyasejtekből, hanem a méh izomzatából vagy a méhnyálkahártyában lévő kötőszövetes elemekből is kiindulhat rosszindulatú daganat.

Forradalmi újdonságok

Az esetek egy részében vérvizsgálattal is meg lehet állapítani, hogy a méhrák adott-e már áttétet. Ha a műtét előtt vett vérmintában magas a CA-125 antigén szintje, az annak a jele lehet, hogy a rák előrehaladott stádiumban van.

Mit tegyünk?

Korai stádiumában a méhnyakrák kiválóan kezelhető, ezért rendszeresen el kell menni rákszűrésre, ahol a levett hüvelykenetből kimutathatók az abnormális sejtek. Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha szokatlan vérzést, közösülés alatt vagy után fájdalmat vagy bármilyen más, rákra utaló tünetet tapasztalunk. Fontos, méhrákra utaló tünet a változás bekövetkezte után fél éven túl fellépő hüvelyi vérzés. A sugárkezelés fáradtságot, hányingert, hasmenést és egyéb kellemetlen mellékhatásokat okozhat. Intézzük úgy, hogy a kezelés időszakában különösen sok időnk legyen pihenni.

Figyelem! A méhrákkal műtött betegek rendszeresen keressék fel orvosukat, különösen a kezelés utáni első három évben. Az Amerikai Rákkutató Társaság azt javasolja, hogy a méhrákon átesett betegtől az első két évben háromhavonta, majd a rá következő három évben hat hónaponként vegyenek hüvelykenetet.

Kezelés

A méh eltávolítása után általában hatheti lábadozásra van szükség. Ez idő alatt tartózkodjunk a nehéz tárgyak emelésétől és minden fizikai erőfeszítéstől egészen a teljes gyógyulásig. A műtéti hegre helyezett jeges tömlő enyhítheti a fájdalmat. Kérjük ki az orvos tanácsát, hogy mennyi idő elteltével lehet újra nemi életet élni. Még így is előfordulhat, hogy a közösülés fájdalmas, különösen, ha a műtét során a hüvely hosszát csökkentették. A petefészek – ahol az ösztrogén termelődik – eltávolítása a hüvelyben szárazságot okozhat. Ezt bizonyos esetekben orvosolhatja a víz alapú hüvelysíkosító, valamint, ha a pár maga próbálja megtalálni, melyik pozíció a legkényelmesebb. Ösztrogéntartalmú készítmények a legtöbb esetben nem adhatók.

Műtéti kezelés

A kezelés a rák helyétől és kiterjedésétől függően változik. A még csak helyben lévő méhnyakrákot a legtöbbször sebészi kimetszéssel távolítják el. Egyes helyeken krioterápiát végeznek, azaz folyékony nitrogén segítségével fagyasztják az abnormális sejteket. A lézeres beavatkozás kevésbé fájdalmas és gyorsabban gyógyul, mint a krioterápia vagy a hagyományos operáció.

A korai stádiumban felismert méhnyakrákot gyakran kezelik ún. conisatióval: a daganatot és az azt körülvevő kötőszöveteket kúpszerűen, vagyis ék alakban távolítják el. Ez az eljárás lényegesen nem befolyásolja a gyermekvállalás lehetőségét. Előrehaladottabb stádiumban lévő méhnyakráknál már többnyire nagy műtétre van szükség, azaz a méh és esetleg a hüvely, a petevezetékek, sőt akár a petefészek eltávolítására. A vesemedencében lévő nyirokcsomókat egyes esetekben szintén eltávolítják, és szövettani vizsgálattal ellenőrzik, vannak-e bennük rákos sejtek.

A rákos elváltozással még nem járó endometriális hiperpláziát olyan fiatalabb nőknél, akik még akarnak gyermeket, gyakran egészségügyi kaparással szüntetik meg. Ennek során a méh-nyakat kitágítják, és egy kanálszerű eszközzel kikaparják a méhnyálkahártyát. A legtöbb méhráknál a méh teljes eltávolítására van szükség; a rák kiterjedésétől függően a környező szervek, valamint a petefészek eltávolítására is sor kerülhet.

Sugárkezelés

A legtöbb nőnél a rákos szerv műtéti eltávolítását sugárkezelés követi. A sugárzást szolgáltathatja egy külsődleges forrás vagy az, ha a medence üregébe átmenetileg apró radioaktív sugárforrást helyeznek. Néha, amikor a méhrák nagyon nagy, külsődleges sugárzást használnak, és így csökkentik a daganat méretét még a műtét előtt. Az a méhrák, amely már átterjedt a medence falára, műtéttel nem gyógyítható; ilyen esetekben az elsődleges gyógymód a sugárkezelés.

Kemoterápia

A fájdalom súlyossága szerint a nem szteroid gyulladáscsökkentőktől egészen a kábító fájdalomcsillapítókig adhatnak gyógyszert a betegnek a fájdalom csillapítására. Rákellenes gyógyszert a daganatsejtek elpusztítására, az áttétek kialakulásának a meg-akadályozására adnak. Ezek mellett gyakran kap a beteg hányingert csökkentő készítményeket, hogy enyhítsék a gyógyszerek kellemetlen mellékhatásait. Adhatnak hormonhatású anyagokat is, amelyek segítenek megelőzni a betegség kiújulását, és gátolják az ösztrogén hatását.

Megelőzés

Nincsenek egyértelműen hatásos megelőző lépések, de a szakértők szerint a biztonságos nemi élet nagymértékben csökkentheti a méhnyakrák kockázatát. Ez azt jelenti, hogy a nemi életre minél később, 18 éves kor után kerüljön sor; lehetőség szerint éljünk monogám nemi életet; óvszerrel védekezzünk a nemi szervi szemölcsök, herpesz, valamint egyéb nemi úton terjedő betegségek ellen. A méhrák kockázatának csökkentése érdekében törekedjünk az ideális testsúly fenntartására, és étrendünkben csak kis mennyiségű állati eredetű zsír legyen. Annak, aki klimax utáni ösztrogénpótló kezelésben részesül, progeszteront is kell kapnia, amely megelőzi a méhnyálkahártyán kialakuló rákot.

Alternatív terápiák

Megjegyzés: a rákot alternatív terápiával nem lehet meggyógyítani, csak a fájdalmat lehet vele enyhíteni.

  • Akupunktúra: A kezelések enyhíthetik a fájdalmat és csökkenthetik a beteg fájdalomcsillapítók iránti igényét, csakúgy, mint az önhipnózis, a meditáció, a zeneterápia és a kellemes képzetek felidézése (imaginációs terápia). A taj csi és a jóga segítheti a műtét után lábadozót az izomtónus megőrzésében, az általános jó közérzet kialakításában és megtartásában.
  • Gyógynövénygyógyászat: A gyömbértea csillapíthatja a kemoterápia és a sugárkezelés által okozott hányingert.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.