Rákmegelőző életmód

Fertőző betegség a rák?

Erre a kérdésre a válasz egyértelmű nem. Teljesen alaptalan az a félelem, hogy a rákot valakitől el lehet kapni. Az Európá­ban leggyakoribb rákfajták, a bél-, a prosztata-, az emlő- és a tüdőrák keletkezésében jelenlegi tudásunk szerint egyáltalán nem játszanak szerepet kórokozók.

Ám azok a rákfajták sem jelentenek veszélyt másokra, ame­lyek kialakulásában szerepet játszik valamilyen baktérium vagy vírus. A rák nem fertőző betegség, így nem adható át másnak, mint például a vírusos influenza vagy az AIDS. A rákbetegek nem fertőznek meg senkit, legalábbis rákkal nem. Mindezek ellenére makacsul tartja magát a hiedelem, hogy a rákot el lehet kapni másoktól.

Csak a baktériumok és vírusok terjednek emberről emberre

A rák nem fertőző

A rákbetegek ápolása során nem lehet elkapni a rákot. Nincs semmi kockázata a közös vécé-, ágy­nemű- vagy törülköző­használatnak. Rákbetegektől nemi úton nem lehet rákot kapni. Nyállal nem terjed a rák. A rákbetegek nem ad­hatnak vért. A rákban meghaltak szerveinek átültetését nem engedélyezik.

A rákbetegek családtagjait, munkatársait és barátait nem fenyegeti a veszély, hogy elkapják a kórt. Megfertőződhetnek viszont azokkal a kórokozókkal, amelyekről gyanítják, hogy hozzájárulnak a rák kialakulásához. Ezek a kórokozók ember­ről emberre terjednek, például cseppfertőzéssel (köhögés) vagy testnedvekkel (vér, nyál). Hangsúlyozni kell azonban, hogy bár a kórokozók átterjedhetnek egyik emberről a másikra, sok más tényező jelenléte szükséges ahhoz, hogy a másik ember szerve­zetében olyan genetikai elváltozások menjenek végbe, amelyek következtében rosszindulatú daganatsejtek jönnek létre. Min­den ember átesik élete folyamán egy sor baktérium- és vírus­fertőzésen, mégsem lesz rákos, holott másokban ugyanezek a kórokozók esetleg részt vesznek a rák keletkezésében.

Vigyázat! A laboratóriumokban, az orvosi rendelőkben és a beteg­ápolás során szigorúan betartják a higiéniai előírásokat – több veszélyes kórokozó terjedhet ugyanis vérrel, cseppfertőzéssel.

Nincsenek veszélyben a rákbetegeket ápolók

A daganatról leváló sejtek, ha kiürülnek is a szervezetből, nem életképesek. Nem áll fenn tehát semmiféle veszély a betegek ágyneműjével, törülközőjével vagy ruhadarabjaival való érint­kezéskor. A szakemberek véleménye szerint a rákkockázat szempontjából ugyanígy veszélytelen a közvetlen testi érint­kezés a betegek testnedveivel, például nyílt sebek vagy injek­ciós tűk révén, közös vécé használatakor vagy nemi érintkezés alkalmával.

Rákkeltő baktériumok és vírusok

Mindehhez hozzájön még az immunrendszer nyújtotta védelem: az egészséges ember immunrendszere, amely már érintkezésbe került ráksejtekkel, fölismeri és elpusztítja őket. Az immunrendszer még akkor is elegendő védelmet nyújt, ha vérátömlesztés útján netán daganatsejtek kerülnének a szervezetbe.

Segítség és támogatás

Csak ritkán beszélünk őszintén arról a lappangó félelemről, amely a rákbetegekkel való érintkezéssel kapcsolatban érzékel­hető. Ellenkezőleg: gyakran észrevétlenül egyre nő a szakadék a betegek, valamint rokonaik és barátaik között.

Az érintettek számára nagyon megterhelő lehet, amikor ész­reveszik, hogy eltávolodnak tőlük családtagjaik, rokonaik és barátaik, vagy hogy betegségük miatt kerülik, netán kiközösí­tik őket az ismerősök és a munkatársak. Ilyen esetekben hasz­nos tanácsokat adnak az onkológiai betegekre szakosodott pszichiáterek és pszichológusok. Ha a munkahelyen támadnak nehézségek, mert a munkatársak attól tartanak, hogy elkapják a betegséget, a legjobb az üzemorvoshoz fordulni, de kérhetjük kezelőorvosunk segítségét és tanácsát is. Nincs ok aggodalomra: a rákot nem lehet elkapni a rákbetegek ápolásakor.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.