Fájdalom enyhítése

Szívburok-gyulladás tünetei és gyógyítása

Tünetek

  • Heveny szívburokgyulladás: éles fájdalom a mellkas közepén, amely mély lélegzetvételkor, köhögéskor vagy a felsőtest elmozdításakor rosszabbodik. A fájdalom jellege az angina pectorisnál és a szívrohamnál fellépő fájdaloméhoz hasonló.
  • Idült szívburokgyulladás: légszomj, láb- és csuklódagadás, haskörfogat-növekedés, valamint a szívelégtelenség tünetei. Savós izzadmányos pericarditis: enyhébb vagy erősebb szédülés, vérnyomásesés, esetleg ájulás.

Veszélyeztetett csoportok

Heveny szívburokgyulladás: a szívet körülvevő hártya gyulladása, amelyet rendszerint fertőzés okoz. Sokszor autoimmun eredetű, a reumás ízületi gyulladáshoz, a reumás lázhoz, a lupushoz, a vesebajhoz, a sclerodermához, illetve bizonyos daganatokhoz társul. Infarktus, szívműtét vagy mellkasi sérülés szövődményeként is felléphet szívburokgyulladás.

A szív felépítése
Az idült szívburokgyulladás lassan fejlődik ki, rendszerint idült fertőzés, például tuberkulózis okozza. Az állapot konstruktív pericarditishez vezethet, a szívburok összeszorítja a szívet, és akadályozza a szív munkáját. A savós pericarditis esetén a szívburok alatt folyadék halmozódik fel. Az akut szívburokgyulladás szövődménye lehet. A szívburokgyulladás legnagyobb veszélye a folyadékfelhalmozódás a szívburok szívet borító hártya – és a szív közötti térben.

Kialakulása

A heveny szívburokgyulladás hirtelen lép fel, tüneteit gyakran a szívinfarktus és az angina tüneteivel tévesztik össze. Ez utóbbi betegségekkel szemben azonban a szívburokgyulladás okozta tüneteket a mozgás, a mély lélegzetvétel vagy a köhögés okozza. A vírusos szívburokgyulladás általában néhány hét alatt gyógyul, de a betegség többi formájához hasonlóan az állapot savós szívburokgyulladást is eredményezhet.

A krónikus szívburokgyulladás korai szakaszában általában nem okoz tüneteket, de a hosszú ideig tartó gyulladás megvastagíthatja és összehúzhatja a szívburkot. Ez konstruktív pericarditist – szívburok-megvastagodást – idézhet elő, amely akadályozhatja, hogy a szív kellően kitáguljon és megteljen vérrel. A megvastagodott szívburok csökkenti a keringésbe kijutó vér mennyiségét, ez pedig szívelégtelenségre utaló tüneteket okozhat – légszomjat és a folyadék felgyülemlése miatt beálló vizenyőt (ödéma).

Mit tegyünk?

Minél előbb keressük fel az orvost, különösen, ha légszomjunk van, szédülünk vagy izzadunk. A szívburokgyulladás a legtöbb esetben komplikációmentes, és néhány hét múlva magától elmúlik. Közben a fájdalmat és a gyulladást enyhítheti az aszpirin, az ibuprofen vagy más nem szteroid gyulladásgátló szer (NSAID). A kellemetlenség csökkentése céljából kerüljük a hirtelen mozdulatokat, és szorítsunk párnát a mellkasunkhoz köhögés közben. Öltözzünk melegen vagy tartózkodjunk melegben, és pihenjünk minél többet. A sószegény diéta segítheti a konstruktív pericarditis miatti vizenyő csökkenését.

Kezelés

  • Vizsgálatok: Az orvos általában sztetoszkóppal a jellegzetes dörzsölő hang hallatán állapítja meg a szívburokgyulladást. A vizsgálatokhoz rendszerint hozzátartozik a mellkasröntgen, az EKG és az echokardiogram. Szükség lehet vérvizsgálatokra és vértenyészetekre, esetleg szívburokfolyadék mintavételére.
  • Gyógyszerelés: Az orvos a fájdalmat súlyossága szerint kezeli: gyakran elég valamelyik vény mentes fájdalomcsillapító, néhány betegnek azonban esetleg morfiumra vagy más kábító fájdalomcsillapítóra van szüksége. Vízhajtót adhat a vizenyő enyhítésére. Kortikoszteroidokat írhat fel a gyulladás csökkentésére, különösen, ha az autoimmun eredetű vagy szívinfarktus kapcsán alakult ki. A bakteriális fertőzéseket antibiotikummal kezeli.

Műtéti kezelés

A savós szívburokgyulladásnál felgyülemlett folyadékot el kell távolítani. A sebész üreges tűt szúr a két borda között a szívburokba, hogy leszívja a folyadékot. Az eljárást ultrahang ellenőrzése mellett végzik, hogy a szívet ne sértsék meg.

Súlyos konstruktív pericarditis esetén a szívburok műtéti úton történő eltávolítása lehet szükséges, különösen, ha a szívelégtelenség tünetei jelentkeznek. Ez nagy műtét, amelyhez meg kell nyitni a mellkast a szív feltárására. Utána morfiumra vagy más erős fájdalomcsillapítóra lehet szükség, amíg a műtéti seb be nem gyógyul.

Megelőzés

Az esetek többségében nincs mód a megelőzésre, de a gyors diagnózis csökkentheti a savós szívburokgyulladás kialakulásának és az egyéb szövődményeknek a veszélyét.

Alternatív terápiák

  • Gyógynövénygyógyászat: A galagonyakivonat a szív egészére jótékonyan ható erősítő. Vízhajtó tulajdonsága csökkentheti a savós pericarditis mértékét. Napi adagja 400-450 mg, amennyiben tabletta formájában szedjük. A gyermekláncfűgyökér-kivonatnak is van vízhajtó hatása. Ez a szer teaként fogyasztható vagy 1000 mg-os kapszulában is bevehető naponta egyszer.
  • Táplálékkiegészítők: A kalcium napi 1000-1500 mg-os adagokban szintén vízhajtó hatású, és javítja az általános szívműködést.
Figyelem! A szívburokban felhalmozódó folyadék akadályozhatja a vér visszakerülését a vénákból a szívbe, amely a vérnyomás leeséséhez vezethet. A folyadékot azonnal el kell távolítani, hogy ezt megelőzzük.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.