Gyors felépülés

A pozitív gondolkozás nem tünteti el a rákot de segíthet úrrá lenni a helyzeten?

Minél jobban érzi magát testileg és lelkileg, annál könnyebben fog­ja elviselni az önre váró megpróbáltatásokat, és annál sikeresebben tud testreszabott megoldásokat kidolgozni.

A diagnózis feldolgozása

Nem létezik biztos módszer arra, hogyan dolgozza fel, hogy rákja van. „Ez a lesújtó hír igen sokféle érzelmet válthat ki, és mindenki a maga módján birkózik meg vele – magyarázza egy felvilágosítást végző szakember”. Azt sem lehet megmondani, hogy ki az, akivel érdemes róla beszélni, folytatja, de az biztos, hogy a baráti támogatás nagyon sokat segíthet.

Azzal kezdje, hogy elfogadja a negatív érzelmeit csakúgy, mint a segítséget, amelyre ehhez szüksége van. A kezdeti döbbenetet és rémületet hamarosan félelem, harag, bizonytalanság és szomorúság válthatja fel. „Ezek az érzések tartósak lehetnek, de az is elképzelhető, hogy maguktól elmúlnak. Adjon magának időt az önnek legmegfelelőbb stratégia kidolgozására.”

Az említett szakember munkája során azt figyelte meg, hogy miközben egyeseket az nyugtat meg, ha sok emberrel osztják meg a betegségükről szóló hírt, mások inkább visszahúzódnak, és csak azokkal beszélnek a problémájukról, akik a legközelebb állnak hozzájuk. De akik igazán közel állnak a beteghez, mondja, azok segíteni is akarnak. „Ha nem osztja meg velük az érzéseit, akkor úgy érezhetik, hogy kizárja őket a betegségéből, így nem képesek megadni mindazt a támogatást, amit adni szeretnének – és amire önnek is szüksége van.”

„Próbáljon legalább egyvalakit a bizalmába avatni. Ha sikerül elég bátor­ságot gyűjtenie ahhoz, hogy elmondja, amit érez, az az első lépés lehet érzelmei pozitív kezelése felé.”

Tipp! Segíthet a helyzet kezelésében, ha az érzéseit megosztja egy együttérző személlyel.

Befolyásolhatja-e a hozzáállás a rákot?

Sokat vitatkoztak már arról, hogy a pozitív hozzáállás javítja-e a rák­betegek túlélési esélyeit. A Cancer (Rák) című szaklapban 2007-ben ismertetett széles körű kutatás során arra az eredményre jutottak, hogy az érzelmi állapotnak nincs hatása a túlélésre, egy másik, a témában korábban született cikkeket elemző összefoglaló tanulmány pedig megállapította, hogy alig van meggyőző bizonyíték arra, hogy az érzelmi hozzáállás jelentősebb szerepet játszana a rák túlélésében vagy kiújulásában.

Ne érezzen tehát bűntudatot, ha nem képes a pozitív hozzáállás kialakítására. Mindenkinek olyan módon kell megbirkóznia az állapo­tával, hogy fizikailag és lelkileg is a körülményekhez képest a lehető legjobban érezze magát, és nem azon kell rágódni, miként javíthatná a túlélési esélyeit vagy csökkenthetné a kiújulás kockázatát. A lelkiál­lapota biztosan befolyásolja a mindennapi életét, viszont valószínűleg semmilyen hatással sincs a betegsége lefolyására.

„Igyekezzen mindenre kiterjedően és nyíltan megvitatni a kilátásait az önnel foglalkozó csapat tagjaival ahelyett, hogy másik orvoshoz fordulna”, javasolja Karol Sikora professzor, a brit rákkezeléseket kínáló magánklinikákat tömörítő szervezet orvosigazgatója. „Nem biztos, hogy a csapat vezetőjétől kaphatja a legtöbb információt, egy fiatal orvos vagy egy ápoló gyakran sokkal közvetlenebb lehet.”

Több mint egy betegség

A rákos megbetegedéseket a legutóbbi időkig aszerint osztályozták, hogy a test mely részében keletkeztek. A kutatók manapság inkább azt nézik, hogy milyen genetikai mutációk váltják ki a daganatos sejtek szaporodását. Egyre jobban ter­jed az a nézet, hogy a rák nem csak egy adott szerv betegsége.

Kiderült, hogy ugyanaz a gén­hiba két embernél különböző szervekben okozhat rákot, mégis mindketten kedvezően reagálnak egy bizonyos kezelési módra.

Bostonban, a Massachusettsi Közkórházban kezeléskor már a daganat genetikai profilját is figyelembe veszik. Ez a megkö­zelítés alapvetően átalakíthatja a gyógyítását. Ahogy mind többet tudunk meg a különböző daganatos sejtek DNS-éről, „intelligens” és személyre szabott kezeléseket lehet majd kidolgozni, amelyek célzottan a mutációkra hatnak.

A megfelelő segítség

Ha nem szívesen beszél a betegségéről a barátainak és rokonainak, mert attól fél, hogy elszomorítja őket, vagy úgy érzi, hogy nem tudna annyira őszinte lenni velük, mint szeretne, akkor sincs nagy gond, hiszen másho­va is fordulhat.

Íme néhány példa:

  • Tanácsadás. Egy vizsgálat során megállapították, hogy azok az emlő­rákos nők, akik tanácsadásban részesültek, sokkal nyugodtabbnak érezték magukat, mint azok, akik nem kaptak ilyen segítséget. Az im­munrendszerük is kimutathatóan jobban működött. A kórház, ahová kezelésre jár, segítséget nyújthat abban, hogy felvegye a kapcsolatot egy rákbetegekkel foglalkozó tanácsadóval – de segíthetnek ebben a rákbe­tegekkel foglalkozó alapítványok is.
  • Vallás. Egyesek úgy találják, hogy betegségük idején nagy segítséget nyújthat nekik a lelkipásztoruk.
  • Rákbetegeket segítő alapítványok. Derítse ki, hogy működik-e lakó­helye közelében olyan szervezet, amely tanácsadást nyújt és csoportos önsegítő programokat szervez. Keresse fel a Magyar Rákellenes Liga honlapját (www.rakliga.hu), ahol megtalálja a helyi szervezetek címét és telefonszámát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.