Panaszok és kezelésük

A csukló alagútszindrómájának tünetei, kezelése

Mi a Carpalis alagút-szindróma?

A Carpalis alagút-szindrómát a csukló középső idegszálára gyakorolt nyomás váltja ki, ami bizsergést, égő érzést és fájdalmat okoz az ujjakban. Ez az ideg to­vábbítja azokat az impulzusokat, amelyek lehetővé teszik az ujjakon keresztüli érzékelést. Kilenc hajlítóín mellett a középső idegszál egy keskeny csatornán, a kéztőcsatornán halad át, és ez abban a szűkületben található, ahol a probléma ki­alakulhat.

A kéztőcsatornában a nyomás bármely okból történő megnövekedése a középső idegszálra gyakorol nyomást, így akadályozza annak vérellátását, és az ideg működészavarát okozza. A központi ideg összenyomódása közvetlenül a kö­nyök alatt az alkaron is jelentkezhet.

Ezt a görgeteg csavaróizom szindrómájának nevezik és a Carpalis alagút-szindrómához hasonló, de azzal nem teljesen meg­egyező tünetei vannak. A Carpalis alagút-szindróma valamely ismétlődő kéz­mozgásra adott válaszként is kifejlődhet, mint például számítógép billentyűzetén való gépelés, de társulhat olyan állapotokhoz is, mint a reumás ízületi gyulladás.

Az elégtelen pajzsmirigyfunkció és a cukorbetegség szintén hajlamosíthatja eze­ket a betegeket az ilyen tünetekre. A kiváltó tevékenység megszüntetése/meg­szakítása rendszerint a tünetek gyors javulását eredményezi.

Étrend és étrend-kiegészítők

Hatásos lehet egy gyulladáscsökkentő étrend, amely kizárja a tejtermékeket és a glutént. Próbáljunk meg nagy mennyiségű halolajat, gyömbért, kurkumát és sárga gyömbérgyökeret is beépíteni az étrendbe. A csökkent B6-vitaminszintet összefüggésbe hozták az alagút-szindrómával, ezért ajánlott a B6– és a B12-vitamin pótlása.

Mi a helyzet a gyógyszerekkel?

Nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerekkel (NSAID) – például ibuprofennel, diklofenákkal és naproxennel – enyhíteni lehet a nyomást és a fájdalmat. Jó eredmények érhetők el szteroidot tartalmazó injekciók helyi alkalmazásával.

Mi történik a műtét során?

A műtéti kezelés során úgy csökkentik a gyulladt ideg nyomását, hogy a hajlító-inat bemetszik. A hajlítóinat kiemelik az idegcsatornából, hogy nagyobb teret biztosítsanak, és ezáltal enyhítsék a területen lévő nyomást. Ezt ma már több­nyire endoszkóppal végzik, amely kevésbé invazív beavatkozás.

Gyógynövények

Általánosságban erre az állapotra nem alkalmaznak belsőleges gyógynövény­készítményeket, de bizonyos kínai krémeket helyileg alkalmazva az érintett te­rületen ki lehet próbálni. Például a Wan Hua olajat, amelyet naponta háromszor lehet a csuklón alkalmazni. Segít enyhíteni a fájdalmat és csökkenti a gyulla­dást Összetevői:

 • hamisginzenggyökér [Panax pseudoginseng, P. notoginseng],
 • fe­lemáslevelű páfrány gyökértörzse [Drynaria fortunei],
 • pórsáfrányvirág [Cartha-mus tinctorius],
 • aloélevél [Aloe vera],
 • sárkányvérpálmanedv [Daemonorops draco Calamus draco, vagy Dracaena cambodiana],
 • tömjén [Olibanum, Boswellia carteri],
 • mirha [Myrrha, Commiphora myrrha és más hasonló fajok],
 • piroluzit [Mn02],
 • illatos tündérfavirág [Chimonanthus fragrans Calycanthuspraecox]).

Mit segít az akupunktúra?

A kezelés segíthet enyhíteni a szindróma miatti fájdalmat és gyorsíthatja a gyó­gyulást. Az akupunktúrás kezelések 30 percig tartanak, hetente egy vagy két ilyen alkalomra lehet szükség.

Mit tesz az akupresszúra?

A Yang Chi és a Yang Xi pontokra kell a hüvelykujjal nyomást gyakorolni. A Yang Chi pont a kézháton, a csuklóhajlat vonalában az ín singcsont (az alkar külső csontja) felőli végződésénél helyezkedik el. A Yang Xi pont a csuklónak a hü­velykujj eredésénél lévő területén található. Amikor a hüvelykujjal felfelé muta­tunk, akkor az ínak közötti mélyedésben megtalálható.

Tipp: Zöldhagyma, porcsin, táró, licsi, borsmenta, tök és keserű uborka fogyasztása segíthet enyhíteni a fájdalmat. Friss gyümölcsökből, zöldségekből és változatos gabonafélékből összeállított egészséges étrend szintén javasolt.

Figyeljünk a táplálkozásunkra!

A vízvisszatartás elkerülése céljából igyunk néhány óránként 1 pohár vizet. Fo­gyasszunk B6-vitaminban gazdag ételeket, ilyenek a bab, a sörélesztő, zöld le­veles zöldségek és a búzacsíra. Kerüljük a nátriumtartalmú ételeket, mert ezek hozzájárulnak a vízvisszatartáshoz és súlyosbítják a tüneteket.

Szedjünk étrend-kiegészítőket!

Egy jó minőségű multivitamin megfelelő tápanyagokat biztosít a szövetgyógyulás elősegítéséhez. Kövessük a termék csomagolásán található használati útmuta­tót!

Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a B6-vitamin enyhíti az idegek gyulladását. Szedjünk naponta háromszor 20 mg-ot.

A kalcium és magnézium kombinált be­vitele csökkenti az idegek ingerlékenységét és lazítja a feszült izmokat. Szed­jünk 500 mg kalciumot és 250 mg magnéziumot.

Fogyasszunk gyógynövényeket!

Fogyasszunk naponta háromszor 500 mg bromelaint természetes gyulladásgátló hatásáért. A fehér fűz (Salix alba) enyhíti a fájdalmat, kétszer naponta fo­gyasszon olyan terméket, amelynek szalicintartalma 120 mg, vagy fogyasszunk 5 ml-t tinktúrát. A gyömbér is gyulladásgátló tulajdonságú és enyhíti a fájdalmat. Szedjünk belő­le napi 3 alkalommal 1-2 g-ot, vagy 1-2 ml tinktú­rát. A Ginkgo biloba megfelelő készítményeiből, naponta kétszer 120 mg javítja a vérkeringést. Győződjünk meg róla, hogy a termék legalább 24% flavonglikozidot tartalmaz.

Alkalmazzunk hidroterápiát!

Hideg-meleg váltófürdőt lehet alkalmazni a vérke­ringés javítására és a fájdalom enyhítésére. Merít­sük a fájó kezet és csuklót 3 percre meleg, majd 30 másodpercre hideg vízbe. Ismételjük háromszor.

A felsorolt szerek helyes alkalmazás mellett hatásosak lehetnek a szindróma enyhe és középsúlyos eseteinek kezelésében. Ugyanakkor, ha a tünetek vissza­térők és/vagy állandósulnak, kérjünk tanácsot tapasztalt homeopata orvostól.

 • Aconitum napellus: Használjuk a jellemzően éjszaka jelentkező fájdalom és bizsergő érzés kezelésére. A tünetek elég komolyak lehetnek ahhoz, hogy felébresszék a beteget álmából, és ezzel még több problémát okozzanak neki.
 • Arnica montana: Bizsergő érzés és fájdalom tapasztalható, nagyon jól behatárolhatóan görcsös fájdalom jelentkezik – ezek az Arnica betegségtünetei. Ez a szer akkor is alkalmazható, ha a fájdalom és az érzékenység tüneteit a túlzott mozgás, sérülés vagy trauma okozta.
 • Ruta graveolens: Amennyiben a fent leírt tüneteken segít az Arnica, de tartós ja­vulást nem tapasztalunk, a terápia folytatásaként alkalmazzuk a Rutát. A jellemző tünetek közé tartoznak a bénultság, a merevség és az állandó fáj­dalom még akkor is, ha a beteg pihenteti az érintett testrészt.
 • Rhus toxicodendron: Jellemzően akkor használják a szert, ha adott mozdulat elindításakor a tünetek felerősödnek, de enyhe mozgásra javulnak. A tüne­tek rosszabbodnak továbbá nedves vagy hideg környezetben, vagy ha túl­erőltette az ízületet a beteg. Jellemző, hogy a kart és a csuklót erőtlennek és gyengének érzi a beteg, a kellemetlen érzés pedig csak fokozódik, amikor el­aludna este, de nem bír.

Acarpalis alagút-szindróma tünetei enyhíthetők csuklószorító alkalmazásával, a kezek és a csukló nyújtásával, tornáztatásával, de ha a kínzó tünetek tartó­san fennállnak vagy súlyosbodnak, a műtét jelenthet megoldást. Növényi erede­tű készítményekkel a fájdalom az esetek egy részében csillapítható.

Mit tesz a meleg-hideg borogatás?

A meleg fokozza a vérkeringést javítja a vérellátást. A hideg csökkenti a duzza­natot és a gyulladást. Három percig takarjuk be meleg vizes borogatással a csuk­lót, majd fél percig borogassuk hideg vízzel. Ezt egymás után többször megismé­telhetjük, de fontos, hogy az utolsó borogatás hideg legyen.

A vérkeringés fokozható, ha a csuklót illóolaj-tartalmú készítménnyel vagy néhány csepp illó­olajjal dörzsöljük be. Ilyen célra alkalmas a lucfenyő (Picea abies), az euka­liptusz (Eucalyptus globulus), az erdeifenyő (Pinus sylvestris), a borsosmenta (Mentha piperita), a rozmaring (Rosmarinus officinalis) és a teafa (Melaleuca alternifolia) illóolaja.

Jegyezzük meg! A kámfort tartalmazó készítmények kezdetben hideg érzést váltanak ki a bőrön, majd helyileg fokozzák a vérkeringést. A kámfortartalmú kenő­csök, balzsamok ritkán bőrirritációt vagy ekcémát okozhatnak. Ép bőrön, alacsony koncentrációban a kámfor biztonságosan alkalmazható.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.