Fájdalom enyhítése

Bőrgombásodás (kipállás) természetes gyógymódjai

A bőrgombásodas (tinea pedis) tü­netei általában a lábujjak közében je­lennek meg, de a test bármely olyan részén előfordulhatnak, ahol az érintkező bőrfelületek nedves, me­leg környezete kiváló táptalajt ad a gombák szaporodáshoz. A leggyako­ribb tünet a viszketés, de súlyos eset­ben helyi fájdalom is tapasztalható. A legfontosabb feladat a bőrfelület tisztán és szárazon tartása, nagyon ügyeljünk a személyes higiéniára. Lábujjak közti kipállás esetén hagy­juk a lábat minél jobban szellőzni, kizárólag pamutzoknit viseljünk.

Aromaterápia

A hígítatlanul használt teafaolaj se­gíthet a problémán. A lábujjak köz­ti kipállás kezelésére tegyünk egy lavór meleg vízbe két-két cseppet a levendula, a teafa és a bársonyvi­rág (büdöske) olajából, és minden este áztassuk benne tíz percre a lá­bunkat. A másik lehetőség az, hogy borogatásra használjuk ezeket az illóolajokat: éjszakára kötéssel vagy pamutzoknival rögzítsük. Reggel mossuk meg és alaposan szárítsuk meg lábunkat, majd ismételjük meg a borogatást, de tegyünk hozzá egy evőkanál körömvirágolajat is, és napközben hagyjuk lábunkon.

Hidroterápia és gyógynövény-terápia

A sokféle hatékony kezelés közül különösen jó a méhpempős (pro­poliszos) vagy a körömvirágke­nőcs, vagy egy mézbe és almaecet­be áztatott vattapamacs, amelyet éjszakára a bőrünkön hagyunk. A lábujjak közti kipállást kezelhetjük sárgagyökeres (hidrasztisz gyökeres) fürdőben áztatással, de használha­tunk két teáskanálnyi almaecetben elkevert, 30-30 g-nyi vörös heréből, zsályából, körömvirágból és apróboj­torjánból álló keveréket is.

Áztassuk lábunkat fél órán át, majd alaposan szárítsuk meg, és szórjuk be nyílgyö­kér vagy sárgagyökér hatóanyagú hintőporral. Súlyos esetekben hidro­gén-peroxidba mártott vattapamaccsal töröljük le, és csak azután foly­tassuk a fenti kezeléseket. Áztassuk naponta egyszer kanadai sárgagyökér oldatába lábunkat a láb­gombásodás kezelésére.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.